Deel dit artikel
-

‘Digitale infrastructuur derde mainport van Nederland’

Na Schiphol en de Rotterdamse haven is de digitale infrastructuur de derde mainport van Nederland en daarmee essentieel voor de verdere uitbreiding en toekomstige groei van de Nederlandse economie. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van AMS-IX, Deloitte, de Dutch Hosting Provider Association (DHPA), ECP en Rabobank. De partijen presenteren het onderzoek vandaag tijdens het Jaarcongres van ECP in Den Haag.

Digitale diensten worden een steeds groter onderdeel van onze economie. De verwachting is dat het wereldwijde IP-verkeer tussen 2013 en 2017 verdubbelt, met een jaarlijkse groei van 23 procent. Voor wat betreft de workload van datacenters in West-Europa gaat het onderzoek uit van een groei van zestig procent tussen 2013 en 2016, met een jaarlijkse toename van twintig procent. De digitale infrastructuur is hiervoor de voedingsbodem: (nieuwe) technologiebedrijven zijn in korte tijd snel uitgebreid en bedienen klanten over de gehele wereld. Naast de grote organisaties zijn naar schatting in Nederland ook zo’n duizend mkb’ers actief in de digitale-infrastructuursector.

Dankzij een innovatieve houding en de juiste condities behoort de Nederlandse digitale-infrastructuursector volgens de betrokken organisaties tot de top van de wereld, vergelijkbaar met Londen, Parijs en Frankfurt. De markt voor internetdiensten is bovendien open en neutraal. Hierdoor is Nederland een aantrekkelijke (vestigings)locatie voor bedrijven in de digitale-infrastructuursector.

Dat Nederland een leidende positie in de wereld heeft, blijkt ook uit de omvang van de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX). Dit is de grootste Internet Exchange in de wereld als het gaat om verbonden IP-netwerken, en de op een na grootste in termen van dataverkeer (gigabits per seconde). Gemeten naar breedbandpenetratie en gemiddelde verbindingssnelheid, staat Nederland op de tweede plek de EMEA-regio (Europa, het Midden-Oosten en Afrika), en op de zesde plaats wereldwijd.

Daarnaast lijkt industrialisatie van het datacenter nog maar in de kinderschoenen te staan. Het merendeel van de IT-apparatuur is nog altijd gehuisvest in in-house serverruimten en datacenters, maar het vooruitzicht is een consolidatie van grote geïndustrialiseerde datacenters die vaak energie-efficiënter zijn. Deze consolidatie draagt bij aan het verkleinen van onze ecologische voetafdruk.

Nederland zou zijn voorsprong op dit gebied echter ook weer snel weer kunnen verliezen. Daarom moet men die positie verder versterken. Op dit moment is de digitale-infrastructuursector bijvoorbeeld onzichtbaar in de economische statistieken vanwege zogenoemde SBI-codes die niet passen bij de producten en diensten in deze nieuwe sector. De beschikbaarheid van ruimte en elektriciteit moet op de lange termijn zeker worden gesteld.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond