Deel dit artikel
-

Antwerpen wordt grootste proeftuin voor Internet of Things

Stad Antwerpen, Vlaanderen en imec willen van Antwerpen een Living Lab maken, een proeftuin waarin bedrijven, onderzoekers, inwoners en de stad samen experimenteren met slimme technologieën. Het moet ook het grootste Internet of Things project van Europa worden.

Daarvoor wordt tot 2019 650.000 euro uitgetrokken. De organisaties werken al samen in City of Things. Kloppend hart van dit project is StartupVillage, de plek in Antwerpen waar imec nu al zijn startupwerking voor Antwerpen heeft geconcentreerd.

Binnen City of Things wordt een fijnmazig netwerk van slimme sensoren en draadloze gateways in Antwerpse gebouwen, straten, pleinen en objecten uitgebouwd. Via dat netwerk worden Antwerpenaars en bedrijven binnenkort verbonden met  allerlei innovatieve toepassingen. Digitale innovatie geeft de stad meer economische slagkracht.

‘Voor de steden van morgen geldt vandaag survival of the smartest. Meten is weten, dus dat is wat we gaan doen,’ zegt burgemeester Bart De Wever.

Er zijn al meerdere projecten operationeel. De bestelwagens van Bpost meten via een sensor de luchtkwaliteit. Met telecombedrijf Orange zal worden samengewerkt om de nieuwe technologie NarrowBand-IoT te kunnen realiseren. Die maakt communicatie van kleine hoeveelheden data op moeilijk te bereiken plaatsen mogelijk.

Antwerpen heeft de jongste jaren ook een stevig ecosysteem uitgebouwd rond startups en groeibedrijven in digitale innovatie. De stad telt vandaag meer dan 350 startups, meer dan tien groeibedrijven die meer dan een half miljoen euro kapitaal hebben opgehaald en negen incubatoren en acceleratoren.

Deel dit bericht

2 Reacties

Pepermans Luc

Beste (n),

van harte gelukgewenst met dit uitzonderlijk en baanbrekend initiatief!

Joost

Daarvoor wordt tot 2019 maar liefst 650.000 uitgetrokken…om de grootste proeftuin te worden voor IoT? Mooie ambitie met totaal ongeschikte middelen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond