Deel dit artikel
-

Apple lanceert nieuwe Macs met M2 processor

Apple heeft twee nieuwe Macs gelanceerd met de nieuwe M2 chip, zo werd bekend gemaakt tijdens het WWDC, voluit Worlwide Developer Conference. Naast een dunnere MacBook Air is er een 13 inch MacBook Pro.

MacBook Air heeft een vernieuwd ontwerp. een groter 13,6-inch Liquid Retina-display, een 1080p FaceTime HD-camera, een geluidssysteem met vier speakers en een batterij die tot 18 uur meegaat.

MacBook Air is nu verkrijgbaar in vier kleuren: zilver, spacegrijs, middernacht en sterrenlicht. M2 is eveneens beschikbaar voor de 13-inch MacBook Pro.

Beide laptops zijn volgende maand verkrijgbaar. Een forse tegenvaller is de prijs: MacBook Air met M2 is verkrijgbaar vanaf 1519 euro. De 13-inch MacBook Pro met M2 is verkrijgbaar vanaf 1619 euro. Voor het onderwijs zijn er kortingen.

Het waren overigens de enige hardware aankondigingen vandaag. Er waren geen nadere mededelingen over de langverwachte Apple headset, ook niet over realityOS, het beoogde besturingssysteem. De headset wordt op zijn vroegst volgend jaar verwacht.

Hoewel het steeds moeilijker om nog significante uitbreidingen voor zijn software te ontwikkelen, wist Apple vandaag toch nog een indrukwekkende hoeveelheid nieuwe functies te lanceren voor macOS, iOS en iPad OS.

Het toegangsscherm van iOS 16 is flink aangepast. Voortaan is het lettertype van de klok aan te passen, evenals de achtergronden, bijvoorbeeld met nieuwe wallpapers gebaseerd op je fotocollectie. Met WidgetKit kunnen ontwikkelaars eigen widgets voor het toegangsscherm maken. Notificaties komen voortaan van de onderkant van het scherm omhoog.

Je kunt e-mails nu van tevoren inplannen, ook in het nieuwe macOS Ventura. Ook krijg je de gelegenheid om onlangs verstuurde berichten in te trekken voordat ze in de inbox van de ontvanger terechtkomen. Mail detecteert nu zelf of je iets belangrijks vergeten bent, bijvoorbeeld een bijlage.

Met ‘Visueel opzoeken’ kun je je vinger op een foto houden, waarna het onderwerp van de foto uit de achtergrond wordt gelicht en naar een app als Berichten kan worden gesleept. Ook kan ‘Visueel opzoeken’ nu vogels, insecten en standbeelden herkennen.

Met Apple Pay Later kunnen gebruikers (in de VS) snel en veilig de kosten van een aankoop met Apple Pay splitsen in vier gelijke betalingen, verdeeld over zes weken, zonder rente of extra kosten.

Er komt meer ondersteuning voor sleutels en identiteitsbewijzen in Apple Wallet. Je kunt je identiteitsbewijs in Wallet gebruiken voor apps waarin je identiteit of leeftijd wordt gecontroleerd. Met het oog op privacy en veiligheid worden aan de app alleen de gegevens verstrekt die nodig zijn voor de transactie. Bovendien kun je met Face ID of Touch ID toestemming geven om de gegevens te delen.

De voicememo-app laat je makkelijker wisselen tussen spraak en toetsenbord.

In de Gezondheid-app is er het onderdeel Medicijnen, waarmee je handig een medicatieoverzicht kunt samenstellen en beheren, schema’s en herinneringen kunt instellen en medicijnen, vitamines of supplementen kunt bijhouden.

Safety Check is een nieuwe privacytool. Als je gevaar loopt vanwege  huiselijk geweld, kun je met deze instelling snel alle toegangsrechten intrekken die je anderen hebt gegeven.

De Work-out-app in WatchOS 9 is vernieuwd met overzichten, uitgebreide meetwaarden en trainingen die zijn geïnspireerd op professionele atleten. Ook nieuw in watchOS 9 zijn slaapfases in de Slaap-app en een nieuwe feature AFib-geschiedenis, waarmee gebruikers meer inzicht krijgen in hun aandoening. En met de nieuwe Medicijnen-app kun je eenvoudig je medicijnen beheren.

MacOS en iPad OS groeien steeds meer naar elkaar toe. Stage Manager in macOS  en iPad OS ordent automatisch de geopende apps en vensters, zodat je je kunt concentreren op je werk en toch in één oogopslag alles kunt zien. Het venster waarin je werkt verschijnt in het midden, terwijl de andere geopende vensters aan de linkerkant staan. Zo schakel je snel en gemakkelijk tussen taken. Je kunt vensters ook groeperen als je werkt aan bepaalde taken of projecten waarbij je verschillende apps gebruikt. Stage Manager werkt samen met andere tools voor vensters in macOS, zoals Mission Control en Spaces.

Met de Continuïteitscamera kunnen Mac-gebruikers een iPhone gebruiken als webcam en daarmee dingen doen die eerder niet mogelijk waren. De Mac kan de camera van iPhone automatisch herkennen wanneer het in de buurt is. Ook kun je gebruik maken van de ultragroothoekcamera van iPhone om Desk View mogelijk te maken, waarbij tegelijkertijd het gezicht van de gebruiker en een bovenaanzicht van het bureau worden getoond, volgens Apple ideaal voor het maken van doe-het-zelfvideo’s, het tonen van tekeningen via FaceTime en nog veel meer.

Met gedeelde tabgroepen kunnen vrienden, familieleden en collega’s hun favoriete websites delen in Safari en live zien welke tabbladen anderen bekijken. Je kunt bladwijzers ook toevoegen aan een gedeelde startpagina en zelfs vanuit Safari een gesprek beginnen in Berichten of FaceTime.

De Weer- en Klok-app zijn geoptimaliseerd voor Mac. Systeeminstellingen, de nieuwe naam voor Systeemvoorkeuren, heeft een vernieuwd en gestroomlijnd ontwerp voor snellere navigatie.

Freeform is een krachtige nieuwe iPad app voor samenwerking met een flexibel canvas. Het is een centrale plek om te visualiseren, te delen en samen te werken, zonder te hoeven nadenken over lay-outs of formaten en met volledige ondersteuning voor Apple Pencil.  Wijzigingen van anderen zijn direct zichtbaar, dus samenwerken gaat soepeler dan ooit. In de Freeform-app, die later dit jaar beschikbaar is in iPadOS 16, kunnen gebruikers direct vanuit FaceTime een sessie starten en de updates van anderen bekijken in de berichtenreeks in Berichten.

Safari krijgt een grote update. De app wordt nog veiliger en geschikter voor samenwerking en kan meer worden aangepast. Met gedeelde tabgroepen kun je via een set tabbladen samenwerken met anderen. Wijzigingen zijn direct zichtbaar en je kunt tabbladen en bladwijzers delen. Ook kun je direct vanuit Safari een gesprek starten.

De nieuwe Weer-app op iPad bevat mooie animaties. Met een tikje zie je meteen de belangrijkste weersinformatie, maar je kunt ook kaarten bekijken met de neerslag, luchtkwaliteit en temperatuur. Daarnaast kun je een melding krijgen als er een weerwaarschuwing voor jouw regio wordt afgegeven en aan de hand van een kleurenschema zien wat de luchtkwaliteit is.

De bètaversies van macOS Ventura, iOS 16, en iPad OS zijn vanaf vandaag beschikbaar voor ontwikkelaars binnen het Apple Developer Program. Komende maand komt de bètaversie voor alle iOS-gebruikers beschikbaar.

 

 

Deel dit bericht

1 Reactie

bert

Bijpunten, man o man wat wordt het saai op de WWDC.
Maar de Air stijgt op, qua prijs. De nieuwe, die je nu dus wilt, is 1519€. De oude M1 lag in de bakken onder de 1000€. Dat is >50% meer.
Leg de nieuwe naast de oude MacBookPro uit 2015, 7 jaar oud, en het verschil is marginaal.
Allebei 8GB/256GB
Ongeveer even groot, ongeveer zelfde scherm.
De 2015 heeft betere poorten en 50% meer accu en draait ook Windows (scherm bepaalt uiteindelijk echt je accutijd), de M2 is iets lichter, wat sneller (opstarten niet trouwens) en heeft een groter kleurgamut. Maar je zit wel aan dat K-os Ace Ventura vast. De MBP ondersteunt 10.10, 10.11, 10.12, 10.13, 10.14, 10.15, 11, 12 en Windows 10 en 11.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond