Deel dit artikel
-

Apple: Geen iPhone 5, wel innovatieve 4S

Anders dan algemeen aangenomen brengt Apple geen iPhone 5 uit. Wel verschijnt er eind deze maand een nieuwe iPhone, de 4S. De camera en batterij zijn aanzienlijk beter, maar vooral de nieuwe intelligente spraakbediening zou in de praktijk revolutionair kunnen uitvallen.

Zojuist eindigde in Apples hoofdkantoor in Cupertino, Calfornië, de eerste presentatie van Apples nieuwe topman Tim Cook. Cook volgde Steve Jobs op omdat zijn gezondheid niet meer toestaat bij operationeel betrokken te zijn. Cook wist de meest verstokte Applefans niet te verrassen met nieuwe hardware.

De bijeenkomst draaide om ‘de nieuwe iPhone’. Details van de 4S zijn de volgende:

  • Twee keer sneller dan de iPhone 4, heeft een dual core graphics chip
  • Betere batterij: acht uur spreektijd of zes uur browsen (3G) en negen op WiFi
  • Maximale theoretische downloadsnelheid op 3G: 14,4 Mbps
  • Nieuwe camera: acht megapixel sensor (3264×2448) en 1080p HD video-opnames
  • Voorverkoop begint vrijdag a.s.. Uitlevering vanaf 28 oktokber in Nederland
  • Nieuwe besturingssysteem iOS 5 verschijnt 12 oktober
  • iOS bevat: Find my Friends (familie, vrienden, kennissen met iOS-apparaat, vergelijk Foursquare)
  • iTunes Music Match (alleen V.S.): 25 dollar per jaar onbeperkt je eigen muziek streamen vanuit iCloud
  • iCloud: gratis cloud hosting van Apple tot 5 Gb aan foto’s, video, documenten, e-mail en algemene backup apps en instellingen

Het meest verrassend onderdeel van iOS zou wel eens de applicatie Siri kunnen zijn. Apple kocht de techniek eerder dit jaar voor 200 miljoen dollar.

Siri is een intelligent systeem dat ‘dingen doet’ op basis van spraakcommando’s van de gebruiker. Of, anders gesteld: Google zoekt en Siri doet. Gebruikers kunnen nu bijvoorbeeld (in het Engels) vragen: ‘Maak een reservering in het beste Italiaanse restaurant in de buurt na de komende thuiswedstrijd van Feyenoord’. De Siri-technologie zoekt beschikbare API’s op om zijn taak uit te voeren. Als er geen antwoord mogelijk is, wordt een zoekresultaat uit bijvoorbeeld Google of Wolframa Alpha gegeven.

Bekijk hier op YouTube een demo van Siri net voor het door Apple werd gekocht (vanaf 22:35 minuten).

Na Apples integratie ziet Siri er zo uit:

Het toetsenbord, de grafische interface, de muis en pinchen en swipen zijn inmiddels gangbare technieken om data in te voeren bij computers en mobieltjes. Siri’s combinatie van spraakinvoer en het slim aanroepen van API’s zou de menselijke stem als ‘bedieningsinstrument’ in de komende jaren snel populair kunnen maken.

Er circuleren inmiddels 250 miljoen Appleapparaten zoals iPhones, iPads en iPods. Het bedrijf zegt dat er 500.000 applicaties in de App Store liggen, waarvan er 140.000 specifiek voor de iPad zijn gemaakt.

Deel dit bericht

8 Reacties

Remco

Leuk, maar ik wacht wel op de opvolger.

Val

Tja mijn vriendin heeft een opvolger nodig van haar nokie n95…
bof ik even 😉

maurice

Had deze dan gwn iphone5 genoemd, was iedereen blij en dus meer verkopen!

Danae

Het kan tegenwoordig niet meer spectaculair genoeg, we zijn verwend. Maar het zijn toch eigenlijk mooie wijzigingen voor een tussenmodel, beloofd wat voor nummer 5!

Fred

@maurice: volledig mee eens. Zo is het met de iphone 4 ook gegaan destijds.

Gloria Vervaet-van Dijk

J

Max

Gelukkig zijn we nu maanden verder en weten we dat de 4S wel degelijk een waardige opvolger is. Al kunnen we nog niet heel veel met Siri qua onze taal, het is wel een prachtig tooltje, zeker als het verder ontwikkeld wordt en ook in onze taal te gebruiken is. Ik vind zelf de S4 een prima en waardige opvolger; heb ‘m nu 3 maanden zelf.

Steve

Opvolger is er bijna. Wij verwachten de iPhone 5 in oktober te kunnen krijgen in Nederland. Op koopIphone5.nl houden wij de datum voor je in de gaten!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond