Deel dit artikel
-

Apple lanceert abonnementendienst in App Store

Apple heeft een dienst gelanceerd waarmee uitgevers binnen de App Store abonnementen aan kunnen bieden. Uitgevers die via de eigen site een abonnee aandragen, hoeven geen 30 procent van de opbrengsten af te staan. Abonnementen die via de App Store worden afgesloten, daarvan vraagt Apple wel 30 procent. (meer…)

Deel dit bericht

1 Reactie

Jan Jacobs

Uitgevers zullen in ieder geval de alternatieven voor de App Store nu wat serieuzer bestuderen, ook al zijn die op het eerste gezicht wat minder aantrekkelijk dan de in app subscribe button van de App Store

1) Een incentive vinden om abonnementen die via de eigen website worden afgesloten aantrekkelijker te maken. De prijs mag niet lager zijn, maar hier liggen nog wel wat creatieve mogelijkheden. Het gebied is nog niet voldoende verkend, omdat veel uitgevers in slaap zijn gesukkeld door de lassez fair houding die Apple tot nu toe hanteerde. In de voorwaarden stond echter al langer:

‘”Apps utilizing a system other than the In App Purchase API (IAP) to purchase content, functionality, or services in an app will be rejected.”

2) Vol inzetten op HTML5 publishing platforms, zodat de browser (Safari op de iPad) het afleverplatform is. De eerste producten verschijnen aan de horizon, maar bieden nog lang niet de interface en weergave opties en het betaalplatform dat Apple biedt.

3) De grote Amerikaanse uitgevers News Corp, Time Inc, Condé Nast, Hearst Corp en Meredith Corp.ontwikkelen in Next Issue Media in ieder geval een eigen digitale kiosk die komende maanden live moet gaan. Hoewel News Corps’ The Daily natuurlijk een app is, en enkele van die uitgevers ook met Zinio publiceren, geeft het wel aan dat ze veel willen investeren in een uitgeefdienst die onafhankelijk is van Apple. In Nederland zie ik zoiets nog niet gebeuren, of je zou Elinea als een voorbeeld moeten zien.

Enfin, het naakte feit dat Apple poen wil zien voor z’n abonnementendienst is natuurlijk niet bizar of onverwacht. Op Hoog Catharijne of in de Kalverstraat betaal je ook de hoofdprijs voor een winkel. De enige serieuze vraag welk alternatief dezelfde distributiekracht heeft voor een lagere prijs.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond