Deel dit artikel
-

Battle massagepistolen: Therabody Theragun Elite vs Tunturi Massage Gun Mini

Massagepistolen zijn geliefd bij sportmasseurs om na het sporten het melkzuur uit de spieren te verdrijven, bij fysiotherapeuten om de doorbloeding te stimuleren en percussietherapie bij pijn toe te passen. En: bij consumenten om het zelf op te lossen en voor het ontspannen van de spieren.

Ondanks dat fabrikanten hier een disclaimer bij gebruiken, is het vaak niet duidelijk dat verkeerd gebruik de spierproblemen kunnen verergeren. We vergeleken er twee op inzetbaarheid voor zelfmassage en ontspanning.

Hanteerbaarheid
Na een stressdag achter de computer zoeken we iets dat ons goed kan helpen ontspannen: een heerlijke nekmassage. Als je die zelf moet toepassen, moet het apparaat licht zijn en moet je eenvoudig bij je rug kunnen komen. De Theragun Elite is in allerlei verschillende standen vast te houden en komt overal makkelijk bij. Met zijn 1000 gram is hij echter wel zwaar. De Tunturi mini is de helft lichter, maar ook kleiner. Je neemt hem dan ook makkelijk overal mee naar toe. Het opladen via USB is eveneens handig.

Winnaar: Tunturi

Accessoires
Beide massagepistolen hebben en set opzetstukken waarmee je kunt bepalen hoe intens de behandeling voelt. Wil je puur ontspannen, dan gebruik je bij de Tunturi mini een platte kop en bij de Theragun een ‘dampener’. Het materiaal van Theragun voelt op de huid een stuk prettiger en de mogelijkheden zijn ook iets uitgebreider. De losse adapter is handig, maar levert ook weer extra gewicht in je draagkoffer op.

Winnaar: Theragun

Begeleiding
Als je de harde opzetstukken rechtstreeks op je gewrichten gebruikt, kan dat heel gevaarlijk zijn. Het juiste gebruik bij een massagepistool is cruciaal. Tunturi laat dit volledig over aan de gebruiker, wat bij een pro-versie misschien logisch is, maar niets hierover in de handleiding en geen instructievideo’s op YouTube is toch opmerkelijk. Bij Theragun Elite kun je een app gebruiken die verbonden is met het apparaat en je volledig begeleidt in gebruik en zelfs de sterkte van vibraties voor je kan variëren.

Winnaar: Theragun

Effectiviteit
Niet alleen de snelheid waarmee de klopper van het pistool beweegt is bepalend voor de effectiviteit, ook de daadwerkelijke kracht. Zeker bij percussietherapie waarbij druk op één punt diep moet worden uitgevoerd. Dit is bij de Theragun Elite dik in orde, wat ook wel mag worden verwacht gezien de prijs. Uiteindelijk zijn we niet op zoek naar een apparaat wat door een therapeut kan worden gebruikt, maar door jezelf om je spieren te ontspannen en daarin voldoet de TunTuri mini prima. Het apparaat is ook nog eens licht en makkelijk mee te nemen.

Winnaar: Tunturi

Conclusie
Gelijkspel, wat toch verassend is, aangezien de Theragun Elite ‘overkill’ is voor puur ontspanning van je nekspieren of spanning in je onderrug. Wil je er echter meer mee kunnen doen en ben je van plan hem alleen thuis te gebruiken, dan is dit een goede, maar wel dure aankoop. De Tunturi Massage Gun is een prima apparaat om eens mee te beginnen. En met de meegeleverde opzetstukjes kun je ook al redelijk uitproberen wat percussietherapie voor effect zou kunnen hebben. Beide zijn dus aanraders. [SvdH]

Specificaties

Therabody Theragun Elite
Snelheden: 1750 – 2400 bewegingen per minuut
Batterijduur: 120 minuten
Afmetingen: 24 x 17 x 7.4 cm
Gewicht: 1000 gram
Accessoires: 5 opzetstukken, adapter, draagkoffer, app
Prijs: 399 euro
Site: therabody.com

Tunturi Massage Gun Mini
Snelheden: 1400 – 2800 bewegingen per minuut
Batterijduur: 120-180 minuten
Afmetingen: 10 x 4,5 x 15,5 cm
Gewicht: 460 gram
Accessoires: 4 opzetstukken, adapter, USB-C kabel
Prijs: 89 euro
Site: tunturi.com

* Dit artikel verscheen eerder in het maartnummer van Emerce Magazine #188.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond