Deel dit artikel
-

Battle soundplates: Sonos vs. Philips

In de afgelopen jaren hebben een aantal audiomerken een platte variant van de soundbar geïntroduceerd, veelal onder de naam soundplate of soundbase. Een ervan is Philips, met de Fidelio XS1/12. Sinds kort heeft ook streaming-audiomerk Sonos een eigen variant: de Playbase. Tijd voor een vergelijk.

Het design is typisch Sonos, maar past stylish gezien eigenlijk bij geen enkele televisie. Daarentegen verliep het installatie-proces via de app geheel vlekkeloos: van de integratie met andere Sonos-luidsprekers, de correctie van kamer-akoestiek tot het connecten van de Playbase en het leren praten met je afstandsbediening van je tv.

Bioscoopgeluid
Het geluid is overweldigend, alsof je een thuisbioscoop hebt. Bij films en series voegt hij dan ook echt iets toe, voor alleen muziek is de dreunende ondertoon echter een stuk minder aangenaam. En wat betreft connectiviteit loopt de Sonos ver achter op de concurrentie. En dat met zo’n hoge aanschafprijs.

De Fidelio XS1 is een echte looker: een vier cm platte plaat die bij ongeveer elke televisie past. Aan de bovenzijde een zwarte glazen plaat. En rondom een metalic grille, met daarachter een duidelijk display. Waarbij de bijhorende draadloze subwoofer als een tweede plaat onder een kast of bank kan worden geschoven.

Alleskunner
Het grote aantal beschikbare aansluitingen levert een nog snellere installatie op vergeleken met de Sonos. Zo zijn via HDMI de mogelijkheden uitgebreider en worden zelfs films met DTS-signaal direct geconverteerd. Hoewel het geluid minder imposant klinkt dan bij de Playbase luistert het geheel wel een stuk prettiger. Ook als je alleen muziek luistert.

Conclusie
De Playbase gedijt het beste in een Sonos-omgeving, met een paar extra speakers kun je er zelfs een surroundset van maken. De klank beperkt hem wel tot tv-achtig geluid, waar hij ook voor is bedoeld. De prijs is pittig, maar niet onredelijk. De Philips XS1 kan je niet integreren in een multiroomsysteem, maar streamt makkelijk via bluetooth, ongeacht merk of apparaat én via NFC zo verbonden. De draadloze subwoofer behoeft zelfs geen installatie. Stekker erin en klaar. De XS1 is mede door zijn prettige klank, prijsstelling en uiterlijk de overall winnaar.

Specificaties:

Sonos Playbase
Aantal speakers: 10, met 10 versterkers
Draadloos: wifi 802.11 b/g
Aansluitingen: stroom, optisch (dig audio), ethernet
Afstandsbediening: extern of via iOS/Android
Audio: Stereo, Dolby Digital
Afmetingen: 5,8 x 72 x 38 cm
Gewicht: 8,6 kg
Max. gewicht tv: 35 kg
Kleur: zwart of wit
Prijs: 799 euro
Site: Sonos.com

Philips Fidelio XS1/12
Aantal speakers: 8
Draadloos: bluetooth APT-X en AAC
Aansluitingen: stroom, optisch en coaxiaal (dig audio), HDMI in, HDMI uit (ARC), cinch en 3,5 mm jack (analoge audio), USB
Afstandsbediening: ja
Audio: Stereo, Dolby Digital, DTS
Afmetingen: 4/9 x 73 x 33  cm
Gewicht: 5,3/7,5 kg
Max. gewicht tv: 44 kg
Kleur: zwart
Prijs: 499 euro
Site: philips.to/2ojQp8b

* Dit artikel verscheen eerder in het meinummer van Emerce magazine (#158).

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond