Deel dit artikel
-

BBC overweegt pay-per view

De internetafdeling van de BBC overweegt om internetters die veel gebruik maken van de diensten van de omroep extra te laten betalen. De huidige jaarlijkse bijdrage is volgens Ashley Highfield, directeur nieuwe media bij de BBC, niet voldoende om internetters toegang te geven tot al het materiaal van de omroep. Pay per view moet uitkomst bieden.

Volgens Highfield gaat het online toegankelijk maken van BBC programma's "enkele miljarden ponden" kosten. Tegenover the Financial Times vertelde hij dat de huidige jaarlijkse vergoeding die de omroep krijgt, een soort kijk- en luistergeld, niet voldoende is om deze kosten te kunnen dekken. Volgens the Guardian , die evenals de Financial Times spreekt van een "radicaal plan' van Highfield, krijgt de BBC op jaarbasis 2,4 miljard pond binnen aan vergoeding.

Deze vergoeding dient deels in de plaats te komen van inkomsten uit online advertising, waar de BBC zich tot op heden verre van heeft gehouden, hoewel het eerder wel aangaf om ook deze inkomstenbron aan te willen boren. Een plan dat tot protesten leidde, vergelijkbaar met de discussie hier over reclame op Kennisnet, het netwerk voor scholen.

Om toch alle content te kunnen aanbieden, ondanks de hoge kosten, stelt Highfield voor dat internetters slechts een klein deel van het BBC aanbod via internet krijgen, of op pay per view basis gaan betalen voor toegang tot het totale aanbod. Het abonnementsgeld wordt dan als een soort beltegoed verbruikt, wanneer er geen tegoed meer is dient er opnieuw betaald te worden. Probleem is volgens de Guardian dat het merendeel van de bezoekers van de BBC site van buiten het Verenigd Koninkrijk komt en geen geld betaalt voor de diensten van de omroep.

Een woordvoerder van de BBC zegt dat de uitlatingen van Highfield speculatief waren. Plannen zullen volgens beide kranten ook niet eerder op de officiele agenda van de omroep belanden dan in 2011, maar rivalen van de BBC, zoals de British Internet Publishers' Alliance (BIPA), reageerden al meteen kritisch. De belangenbehartiger van de internetindustrie volgt de 'commerciële' activiteiten van de staatsomroep met argusogen en zei dat het tijdens de eerstvolgende vergadering zal praten over de jongste plannen van de BBC.

Deel dit bericht

2 Reacties

Jonathan Marks

BBC seems to have a lot of trouble defining what is meant by public service broadcasting. Crazy plans to make foreigners pay for the content while offering it free to UK residents will crumble. The corporation is currently in the throws of believing its own publicity and operating as a private monopolist.

Rob

Ik heb gehoord dat ook Emerce problemen heeft met het genereren van voldoende advertentie inkomsten om kostendekkend te blijven. Moeten we ook niet eens gaan betalen voor de content van Emerce? Ik heb er wel 'n tientje per maand voor over…..

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond