Deel dit artikel
-

Bedenker WWW vreest afname privacy op internet

Tim Berners-Lee, de bedenker van het World Wide Web, wil consumenten beschermen tegen systemen die het online gedrag van internetgebruikers vastleggen. Zelf is de Engelsman bereid te veranderen van internetprovider mocht een dergelijke bescherming worden aangeboden.

Dat meldt BBC News maandag.

De Engelsman verduidelijkte zijn zorgen door een vergelijking te trekken met een waterbedrijf dat water aanbiedt aan een huishouden en niets meer dan dat. Hoe het water wordt gebruikt, dat wordt niet in de gaten gehouden. Een internetprovider zou op dezelfde manier te werk moeten gaan: verbinding met het internet, zonder haken en ogen. Volgens Berners-Lee behoort zijn data en zoekgeschiedenis alleen aan hem toe.

De plannen van grote providers in Engeland om in zee te gaan met Phorm, een online reclamebedrijf dat op grond van surfgedrag reclame serveert, heeft voor ophef gezorgd. Na protesten van privacyclubs in Engeland komt Phorm nu met een opt-in syteem. Klanten worden alleen blootgesteld aan reclamediensten wanneer ze daarvoor expliciet toestemming hebben gegeven. Berners-Lee onderschrijft een opt-in systeem.

Het advertentiesysteem van Phorm kenmerkt een groeiende trend om data over het gedrag van internetgebruikers te koppelen aan online advertenties.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond