Deel dit artikel
-

‘Belgische webshop vlucht naar buitenland’

Belgische webshops verplaatsen hun activiteiten steeds vaker naar het buitenland. Dat zegt handelsfederatie Comeos, die pleit voor ‘doortastende maatregelen’.

De Belgische online handel was vorig jaar goed voor een omzet van 5,62 miljard euro, oftewel 6,44 procent van de totale retail. De omzet van e-commerce steeg met vijftien procent.

De druk van buitenlandse concurrentie is echter moordend (pdf), en vanwege allerlei belemmeringen lokt het buitenland. De loonkosten liggen bijvoorbeeld 20 procent hoger dan in Nederland, ’s nachts mogen Belgische webwinkels geen bestellingen klaarmaken en het is lastiger om extra mensen in te schakelen tijdens piekmomenten.

De gevolgen zijn er dan ook naar, constateert Comeos. Waarom zou de Belgische webshopeigenaar ook een logistiek centrum in België vestigen, als het vanuit Nederland goedkoper kan? In 2014 ging 42 procent van wat Belgen online hebben besteed, naar het buitenland. Hetzij naar buitenlandse webshops, hetzij naar Belgische handelaren die intussen vanuit het buitenland opereren. Dat is een stijging met 71 procent in vergelijking met 2012. Vorig jaar verloor België 2,4 miljard euro.

De federale regeringspartijen hebben overigens beloofd om nachtwerk mogelijk te maken in de logistiek binnen e-commerce, om de loonlasten te verlagen voor de lagere inkomens, en om flexibeler werk toe te staan.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond