Deel dit artikel
-

Berichtendienst Sky ECC: ‘Wij zijn helemaal niet gekraakt’

Berichtendienst Sky ECC ontkent in alle toonaarden dat de dienst is gekraakt door de recherche in België en Nederland.

Gisteren meldde de Nederlandse politie trots dat ze in een grootschalig internationaal onderzoek (Argus) tot in detail inzicht heeft verkregen in de versleutelde communicatie van criminele organisaties.

Opsporingsdiensten waren er in geslaagd toegang te verkrijgen tot honderden miljoenen berichten van gebruikers van Sky ECC. Vanaf medio februari 2021 kon dit versleutelde verkeer ‘live’ worden meegelezen.

De server van Sky ECC zou gisteren offline zijn gehaald en in beslag genomen door de Nederlandse autoriteiten.

Bij een reeks politieacties, ook in samenwerking met de FIOD, zijn in Nederland dertig aanhoudingen verricht en 75 woningen en kantoren doorzocht. Ook in België zijn op grote schaal aanhoudingen verricht en huiszoekingen gedaan.

Nadat al eerder een soortgelijk communicatienetwerk EncroChat was opgerold zijn veel criminele gebruikers overgestapt naar Sky ECC. Het bedrijf werd in korte tijd wereldwijd de grootste aanbieder van cryptocommunicatie met zo’n 70.000 gebruikers. In Nederland zijn ongeveer 11.000 Sky-accounts toegewezen aan Nederlandse gebruikers.

Vanuit Vancouver laat Sky ECC in een verklaring weten dat de beweringen van de politiediensten niet kloppen. Die zouden, zo lijkt het persbericht te suggereren, een valse phishing-applicatie in omloop hebben gebracht die ten onrechte werd voorgesteld als Sky ECC. Die app zou op telefoons zijn gezet, die vervolgens via ‘ongeautoriseerde kanalen’ werden verkocht. Sky verkoopt zijn diensten alleen in combinatie met versleutelde telefoons. Het bedrijf dreigt nu met juridische stappen.

Sky ECC heeft een zerotolerancebeleid en verbiedt alle criminele activiteiten op al haar platformen’, meldt de onderneming in de verklaring.

In de onderstaande video zegt de woordvoerster dat gegevens van een aanbieder van Sky zijn onderschept. Kennelijk was het niet de bedoeling dat de modus operandi bekend zou worden.

Het OM wil niet reageren. ‘De Sky-server is gewoon in beslag genomen’, zegt een woordvoerder tegen het AD. De nationale politie wil geen verdere toelichting geven.

Intussen is de website van Sky ECC – met de bewuste verklaring – nog gewoon in de lucht.

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond