Deel dit artikel
-

Bertelsmann investeert honderden miljoenen online

Europa’s grootste uitgever, het concern Bertelsmann, investeert dit jaar honderden miljoenen euro’s in meer digitalisering. Bovendien wordt de rechstvorm veranderd. Daardoor wordt een beursgang mogelijk of het aantrekken van meer privaat kapitaal.

“De meeste investeringen dit jaar gaan naar nieuwe bedrijfsactiviteiten. Die moeten groei voor de langere termijn faciliteren en de ontwikkeling van digitale media bespoedigen.” De nieuwe bestuursvoorzitter van Bertelsmann, Thomas Rabe (foto), denkt daarbij aan investeringen e-books, videoplatformen, onderwijs en muziek.

In 2011 investeerde Bertelsmann voor 1,1 miljard euro in de doorontwikkeling van producten en diensten binnen het concern. Wanneer Rabe over aanzienlijke investeringen in het digitale domein spreekt, heeft hij het over honderden miljoenen euro’s per jaar.

Het mediaconcern is de grootste uitgever van Europa. Het is eigenaar van RTL Group, waar ook de Nederlandse RTL-zenders onder vallen, dienstverlener Arvato en boekenuitgevers Random House en Gruner + Jahr.

Welke investeringen exact in welke bedrijfsonderdelen worden gedaan, houdt Rabe voor zich. Eerder deze week presenteerde hij de jaarcijfers waarbij hij ook deze blik op de toekomst wierp. Behalve de digitaliseringsslag investeert Bertelsmann ook in uitbreiding naar Oost-Europa en in opkomende landen als India, China en Brazilië. Dat zijn de landen waar op termijn de grote economische groeisprongen worden verwacht.

Een tweede reden waarom Rabe nog niet uitweidt over zijn strategie ligt in het feit dat hij de rechtsvorm van het mediabedrijf verandert. Dat stelt de organisatie in staat om meer extern kapitaal aan te trekken zonder dat de zittende aandeelhouders hun belangen zien verwateren. De Duitse Financial Times speculeert dat Bertelsmann naar de beurs zou kunnen gaan. Een andere optie is kapitaal aan te trekken van investeringsmaatschappijen. De nieuwe rechtsvorm wordt per 30 juni van kracht.

Over het jaar 2011 zag het concern de omzet met 1,2 procent stijgen tot vijftien miljard euro. De operationele winst bedroeg 1,8 miljard. Een kwart van de omzet wordt gerealiseerd met de exploitatie van reclameruimte.

Deel dit bericht

1 Reactie

nils

goh. Net Lycos verkocht met veel verlies…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond