Deel dit artikel
-

Bertelsmann reserveert enorme bedragen voor Internet

Het Duitse mediaconcern Bertelsmann heeft de strijd op Internet opnieuw doen oplaaien. Bij de presentatie van de jaarcijfers maakte Thomas Middelhoff, CEO van de onderneming, bekend de komende jaren nog eens acht miljard gulden in Internet-activiteiten te investeren. De platenmaatschappij BMG, nu de kleinste van de top-maatschappijen, moet volgend jaar de grootste zijn.

Op de boekenmarkt laat Bertelsmann zich ook niet onbetuigd: In Amerika werd online boekhandel FatBrain.com door Bertelsmann-dochter BarnesandNoble.com voor 64 miljoen dollar ingelijfd. Deze boekhandel voor technische en businessboeken heeft momenteel een bereik van 3,5 miljoen klanten door heel Amerika. Met de koop van FatBrain krijgt BarnesandNoble er automatisch een 50 procentsaandeel in contentsite MightyWords.com bij. Zonder het met zoveel woorden te zeggen, stuurt Middelhoff aan op een felle concurrentiestrijd met marktleider Amazon.com
Volgens hem zal Bertelsmann over twee jaar 's werelds grootste verkoper van boeken, cd's en dvd's zijn.

Het concern zou momenteel zelfs 15 miljard euro gereserveerd hebben voor overnames binnen de content- en e-commercemarkt. Het geld is ondermeer afkomstig van de verkoop van de aandelen America Online en AOL Europe, eerder dit jaar. De belangrijkste investeringen en overnames zullen plaatsvinden op de markt voor muziek-downloads. Op de suggestie om collega-platenmaatschappij EMI te kopen ? als de fusie met Time Warner niet doorgaat ? wilde Middelhoff geen commentaar geven. De muziektak wordt overigens geadviseerd door Jason Olim, oprichter van CDNow. Deze muziek-etailer werd in de zomer door Bertelsmann overgenomen.

In Bertelsmann's afgelopen boekjaar, eindigend in juni, steeg de omzet van het concern met 25 procent tot 35 miljard gulden, en de winst met 45 procent tot 1,45 miljard gulden. Middelhoff wil komend jaar met minstens eenzelfde groei doorkomen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond