Deel dit artikel
-

‘Beslissingen zo laag mogelijk in het bedrijf’

“Beslissingen moeten liefst zo laag mogelijk in de organisatie worden genomen om ownership en snelheid te stimuleren”, zegt CEO Gillian Tans van Booking.com.

Tans zat vanochtend tijdens het openingsevent van Startup Fest Europe in een paneldiscussie over ondernemerschap. Andere panelleden: Pieter van der Does van Adyen en Steven Schuurman van Elastic.

Gevraagd naar de rol die cultuur binnen een bedrijf speelt waren ze alledrie vrij duidelijk. Tans wil mensen veel verantwoordelijkheid geven. “Het is belangrijk om het bedrijf van meet af aan internationaal schaalbaar op te zetten en het voor de klant simpel te houden. Wij volgen onze klanten de wereld over en luisteren goed.”

De verkoop van Booking.com aan Priceline in 2005 kon toen bijna niet anders. Althans, als het bedrijf internationaal wilde opschalen. “Er was toen weinig venture capital beschikbaar in Europa.”

Elastics Schuurman: “Het is heel moeilijk om cultuur in te bouwen, helemaal als je zo’n gedistribueerde organisatie zijn zoals wij. Het is niettemin heel belangrijk. Cultuur is onze lijm. De mensen die bij ons solliciteren zijn bijna altijd al gebruikers van onze software, die als open source gewoon is te downloaden. ‘We embrace the difference’ en dat is goed voor de duurzaamheid.”

Pieter van der Does: “Wij hebben de cultuur van het bedrijf zo expliciet mogelijk gemaakt. Een van de manieren waarop we dat doen is met een exchange voor onze mensen. Wie op een van de andere twaalf kantoren wil werken, kan daar voor een x-periode naartoe.”

Van der Does en Schuurman hadden beiden al eerder bedrijven voor hun huidige. Ze delen de ervaring dat het bij hun volgende bedrijven eenvoudiger was om financiering op te halen. De contacten met potentiële financiers lagen er al. Schuurman: “Er is niet één manier om het goed te doen. Iedere situatie is anders. Je zoekt uiteindelijk mensen die bij je bedrijf passen.”

Deel dit bericht

1 Reactie

KoalaBear

Behalve als het over de kwaliteit en veiligheid van de software is heb ik gelezen. Dat het liefst zo laag mogelijk heb ik gelezen, en als je er toch wat aan wil verbeteren flikkeren ze je buiten. Zo kan het ook ja.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond