Deel dit artikel
-

‘Bestelfraude via Afterpay kinderlijk eenvoudig’

Online shoppen en de rekening naar iemand anders sturen, blijkt kinderlijk eenvoudig met Afterpay. Dat constateert de Consumentenbond, die de beveiliging van de achterafbetaaldienst heeft onderzocht.

Honderden consumenten kregen spookfacturen van Afterpay en Klarna, betaaldiensten waarmee consumenten online aankopen pas na ontvangst hoeven te betalen. De bedragen varieren van enkele tientjes tot honderden euro’s.

Met een simpele truc bestelt de oplichter online op naam en adres van een ander. Vervolgens laat hij het pakket naar een ander afleveradres sturen, het zijne. Als Afterpay na een maand nog geen betaling heeft ontvangen, stuurt het een herinnering naar het opgegeven factuuradres.

Het bedrijf zegt dat het zijn fraudebestrijding op orde heeft. Consumenten die een onterechte rekening kregen kunnen aangifte doen bij de politie.

‘Het slachtoffer moet zijn onschuld bewijzen, terwijl het lek bij Afterpay zit,’ zegt de Consumentenbond. ‘Ook vragen een aangifte aan te leveren is niet in de haak. Afterpay vraagt zo persoonsgegevens af te staan, die notabene al een keer zijn misbruikt. We hebben de Autoriteit Persoonsgegevens hierover geïnformeerd, want we betwijfelen of dit volgens de regels is.’

Foto Shutterstock

Deel dit bericht

1 Reactie

Gerben de Wir

Als je iemand z’n naam en adres hebt, dan kan je ook online bestellen bij Bol.com of Wehkamp en een Donald Duck abonnement bestellen, een energie abonnement nemen of een abonnement bij de Staatsloterij..Als je iemand z’n creditcard gegevens hebt dan kan je ook overal bestellen. Beetje broodje aap dit..

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond