Deel dit artikel
-

Beter beleggen

Soms gebeurt het dat een nieuwkomer een markt volledig op zijn kop zet. Eind vorig jaar kreeg de wereld van de beleggingssoftware zo'n schok te verwerken.

Tot nog toe betaalde een actieve belegger voor een compleet pakket koersanalyse-software duizend euro of meer. En dan nog eens circa tweehonderd euro per jaar voor de broodnodige koersen.

Vestico, met het programma Vestics, doet het anders: voor tien euro per maand 'verhuurt' het bedrijf een volledig real-time technisch-analyseprogramma dat veel meer biedt dan de concurrenten, plus gratis koersdata. Het aanbod is zo aanlokkelijk dat de nieuwkomer zonder enige marketinginspanning binnen een half jaar tien procent van de markt stevig in handen heeft. "Het pakket voldoet aan onze eigen wensen, maar klaarblijkelijk ook aan de wens van vele andere beleggers", zegt Frans Schreiber, met Pierre Dolmans oprichter van Vestico.

Gezapig

De Nederlandse markt voor beleggingssoftware was voordat Vestico op toneel verscheen, ronduit gezapig. Tot 2000 hadden vele kleine aanbieders met DOS-pakketten het voor het zeggen. Na de shake-out door de milleniumwisseling bleven er nog twee grote marktpartijen over en die verdeelden de markt min of meer, elk met een duidelijk eigen accent. "Maar de marktleider, waarnaar velen overstapten, draaide op dat moment, en nu nog steeds, onder Windows 3.1. Dat zegt genoeg", aldus Dolmans.

Dolmans en Schreiber wilden een nieuw, alles omvattend programma schrijven. Niet langer zou de Nederlandse belegger – zoals nu het geval is – een apart programma nodig hebben voor het testen van beleggingstrategieën met historische koersdata, een apart portefeuilleprogramma en een derde tool waarmee hij direct grafische analyses met real-time koersen kan uitvoeren. De bedoeling van Vestics is dat de belegger alle mogelijke soorten historische en real-time koersdata kan gebruiken, en bovendien via een directe koppeling orders doorgeven naar de secure webservers van banken en instellingen als Alex en Binck.

Tradestation

Als maatstaf voor Vestics golden niet zozeer de Nederlandse bestaande programma's, maar de Amerikaanse marktleiders als Metastock en vooral Tradestation, hét pakket voor de professional. Dit laatste pakket is onovertroffen waar het 'backtesten' van handelssystemen betreft en kent een eigen programmeertaal (een soort geavanceerd Excel) voor het maken van eigen indicatoren. Maar als echt Amerikaans programma is het niet toegesneden op de Nederlandse koersproviders en is het real-time handelsgedeelte dus niet te gebruiken. Het oog is zo sterk op Tradestation gehouden dat custom made Tradestation-indicatoren (overal op het internet te vinden en te downloaden) naadloos te gebruiken zijn in Vestics. Het grote verschil met Tradestation is de prijs. Het Amerikaanse pakket kost in zijn minimale uitvoering 2700 euro en in zijn volledige vorm 5400 euro.

Opzegtermijn

De keuze voor een beperkt bedrag per maand heeft Vestico bewust gemaakt. Bij een hoge aanschafprijs kost het veel moeite om beleggers te overtuigen. De koper krijgt Vestics dertig dagen op proef en kan na die periode iedere dag worden opgezegd, zonder verdere kosten. Schreiber: "We houden niet van de praktijk in de financiële wereld dat je een opzegtermijn van zes weken hebt en dan vier weken voor het nieuwe jaar een acceptgiro krijgt, zodat je er weer een jaar aan vast zit."

Die makkelijke aan- en afmelding zorgt ervoor dat er maandelijks negentig abonnees bijkomen. Daarvan blijven er per saldo tachtig hangen. Dat groeitempo moet nog verder omhoog, maar tot nog toe is marketing een ondergeschoven kindje geweest. "Als je het bedrijf op cash-basis runt, zoals wij, is marketing het sluitstuk van de balans. Er mag niet meer geld uitgaan dan dat er in komt. Eerst willen we nieuwe functionaliteiten in het programma bouwen. We werken nog aan een optiemodule", zegt Dolmans. "Bovendien is de markt er nog niet klaar voor. Als de AEX weer op 400 staat en we een half jaar van constante koersstijgingen achter de rug hebben, neemt de animo zeker verder toe."

Geen marktonderzoek

Echt marktonderzoek hebben Schreiber en Dolmans niet gedaan. "Wij beleggen zelf al meer dan tien jaar en weten wat er te koop is. We wisten ook wat we zelf graag voor programma wilden hebben en zagen dat het er niet was." De bijna duizend gebruikers van Vestico op dit moment zijn allemaal actieve, zelfstandige beleggers die hun beslissingen nemen op basis van technische analyse. Deze groep bestaat in Nederland uit naar schatting tien- tot twintigduizend beleggers. Het vakblad Technische en Kwantitatieve Analyse, waarvoor Dolmans en Schreiber maandelijks schrijven, heeft vijfduizend abonnees. Koersenleverancier Franz Schrandt van koersenleverancier Active Plus schat in dat zevenduizend beleggers een real-time koersenfeed hebben. Vestico mikt echter breder en ziet ook de 100.000 tot 200.000 beleggers die online bankieren als potentiële kopers. Zeker als de functionaliteiten van Vestics breder worden en beter toegankelijk. Volledig break-even draait Vestico met tweeduizend gebruikers.

"Onze Nederlandse concurrenten zijn meer verkooporganisaties met een vaste verkoop- en supportstaf, maar zonder eigen ontwikkelafdeling. Voor de verdere ontwikkeling van hun pakketten werken zij met externe mensen. Bij ons zijn drie man continue bezig met de verdere ontwikkeling van Vestics. Dat is een groot verschil in aanpak. Wij zijn in feite een automatiseringsbureau", zegt Dolmans. Hij komt zelf uit de automatisering en was in 1980 een van de oprichter van Vicorp (software voor videotext-toepassingen). In 1995 vertrok hij daar en pakte zijn beleggingshobby (sinds 1988) full-time op. Als hobby schreef hij al eerder een beleggingsprogramma waarmee hij beleggingsstrategieën kon 'backtesten' met historische koersgegevens. Dolmans leerde Schreiber kennen als gebruiker van het programma en fan van handelssystemen. Schreiber was aanvankelijk dierenarts maar vond meer voldoening (én inkomsten) in het beleggen. Samen volgden ze een meerjarige opleiding tot beleggingsanalist. Hun zelf ontwikkelde ROC-handelssysteem, behaalde in 2002 een rendement van 125 procent bij het handelen in futures.

Schreiber: "Dat was zo leuk van de opleiding. Je krijgt een theoretische ondergrond, maar de hele financiële sector heeft elkaar aangepraat dat de markt efficiënt is en dus niet te verslaan is. Wij hadden op dat moment al enkele jaren achter ons met gigantische resultaten via een geautomatiseerd systeem."

Deel dit bericht

3 Reacties

theo Lamers

Ik ben een beginnende belegger. Wil vooral in AEX opties beleggen.Real timekoersen, waarin trends zichtbaar worden en suggesties zichtbaar worden om te traden. Wat kost dit abonnement incl. de benodigde software. Graag infomvg/theo lamers

Ynse

Als daytrader Dax futures heb ik tot heden geen werkelijk goedwerkend programma kunnen vinden. Kunt u mij een programma bieden waar duidelijk omkeermomenten te zien zijn en de kracht van het aan- verkoopsignaal wordt aangegeven met koersdoelen?Met vriendelijke groet, Ynse Bosma

Victor

Het is enorm moeilijk om als trader een bestaan op te bouwen. Het is niet voor niks dat handelaren bij grote banken worden aangenomen en daar met miljoenen bonussen hun kunsten mogen vertonen. Zij hebben dan zoveel middelen tot hun beschikking, dat is ongekend. Je ziet het ook terugkomen in de serie van Billions.
Ik denk dat voor beginnende handelaren het goed is om kennis op te doen van Technische Analyse (bijvoorbeeld https://www.traden.nl/technische-analyse) en op die manier kennis op moeten doen hoe te beginnen met daytraden. De cryptomarkt is hier ook een goede optie voor.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond