Deel dit artikel
-

Bezorgdienst Kozmo ontslaat 275 man personeel

Het Amerikaanse Kozmo.com , dat bekend werd door haar e-commerce bezorgingen binnen een dag, ontslaat 275 mensen. Dat is tien procent van het personeelsbestand. Het bedrijf benadrukt echter dat het geen personeel ontslaat omdat de zaken slecht gaan, maar wegens een verregaande efficiency binnen het bezorgingssysteem.

Nee, de zaken gaan zelfds wel goed, als je Kozmo mag geloven. "We zijn constant bezig de efficiency te verhogen", zei woordvoerder Michael Gordon tegen Cnet . "In Los Angeles zijn we teruggegaan van vijf naar drie distributiecentra." Het personeel van de twee vestigingen zijn naar huis gestuurd. Ook in New York, de stad waar Kozmo is begonnen, zijn inmiddels enkele centra gesloten. De ontslagen vallen onder zowel de koeriers als het warehouse-personeel.

Het bedrijf is jaren geleden begonnen als koerier in New York, waarbij het vooral gebruik maakte van fietskoeriers. Ongeveer drie jaar terug is het bedrijf zich gaan specialiseren in de bezorging van e-commerce producten. Daarvoor haalde het 250 miljoen dollar aan venture capital op, waarvan zestig miljoen van Amazon.com. Met dit geld is Kozmo vestigingen gestart in de twintig grootste steden van de VS. Mede daardoor kreeg het de reputatie van een supersnelle bezorger. Sommige produkten liggen binnen enkele uren in de brievenbus.
Kozmo zegt dat de ontslagen niets te maken hebben met het uitdrogen van het investeringsgeld. Het bedrijf zou gewoon gezond zijn. De eerdere ontslagen in juni (24 man) zouden ook te maken hebben met een betere efficiëntie.

De 'schuld' van de ontslagen ligt bij de software-afdeling van de koerier: Om nu nog sneller te kunnen werken, zal Kozmo nieuwe, zelf ontwikkelde software in gebruik nemen. Hierbij worden meer bestellingen aan elkaar gekoppeld, zodat koeriers een aantal orders kunnen koppelen, en grotere regio's kunnen bedienen.

In Nederland is de eerste 'same day-delivery' ook van start. Cd-winkel CD On , onderdeel van de Modern Times Group, waar ook Tele2 en de Metro-krant onder vallen, neemt momenteel proeven in de regio Amsterdam. Via het netwerk van pizzakoerier Al Capone's wil de winkel een cd binnen drie kwartier kunnen afleveren bij de klant. Het assortiment is nu nog beperkt, maar zal snel worden uitgebreid, zegt Kay Lagerweij van CD On.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond