Derp

Bits of Freedom: ‘Nóg betere bescherming e-rechten nodig’

Het Europees Parlement laat zijn oor te veel hangen naar de belangen van grote bedrijven bij het opstellen van privacyregels. De burgerrechtenorganisatie begint een internationale actie voor nóg betere bescherming van de digitale burgerrechten.

De huidige toepassing van de cookiewet zou dan niet meer mogelijk zijn. Bits of Freecom (BoF), EPIC uit Amerika, European Digital Rights en Privacy International verlangen namelijk een totale ontkoppeling tussen het gebruik van een online dienst en het delen van persoonlijke gegevens (‘Take it or leave it’). Ook pleiten de organisaties ervoor dat de persoonsgegevens van burgers pas mogen worden verwerkt als ze goed geïnformeerd zijn en onmiskenbaar, expliciet toestemming geven.

Andere voorstellen omvatten duidelijker sancties voor bedrijven en overheden die de regels aan hun laars lappen, draagbaarheid van persoonlijke data om vendor lock-in te voorkomen (bijv. alle ongehinderd Facebookdata kunnen exporteren) en sterke databescherming in software in hardware.

BoF, EPIC, European Digital Rights en Privacy International zeggen: “Meer dan 1.200 bedrijven zijn gespecialiseerd in de handel van persoonsgegevens zonder enige toestemming daartoe.”

De burgerrechtenorganisaties roepen de half miljard Europeanen op de Brussels Declaration te ondertekenen. Die handtekeningen worden aangeboden aan het Europees Parlement, als stimulans om de rechten van hun particuliere kiezers voorop te stellen.

De Europese volksvertegenwoordigers buigen zich momenteel over nieuwe privacyregels die vanaf 2015 in de EU zouden moeten gaan gelden.

Foto: Intel (cc)

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond.

terug