Deel dit artikel
-

Bittorrent verliest terrein aan eDonkey

De populariteit van Bittorent is tanende. Dat blijkt uit een onderzoek van Cachelogic. Bittorent is uitermate geschikt om films uit te wisselen, maar het verliest momenteel flink terrein aan eDonkey. In landen als Italie, Zuid-Korea, Duitsland en Spanje is eDonkey Bittorent nu al in populariteit voorbij gestreefd, zo blijkt uit de studie. Tegelijkertijd neemt het aantal illegale downloads niet af.

Sommige gebruikers van Bittorent worden sinds december vorig jaar vervolgd in opdracht van de filmindustrie. En dat zou de reden zijn dat mensen van Bittorent afstappen ten faveure van eDonkey. De geschiedenis lijkt zich daarmee te herhalen. “Verruilden gebruikers in een eerder stadium Kazaa nog voor Bittorent, nu wordt Bittorent zelf ingeruild voor eDonkey,” zo stelt onderzoeker Andrew Parker van Cachelogic.

“Het sluiten van enkele populaire Bittorent-sites heeft ertoe geleid dat internetgebruikers elders op zoek zijn gegaan naar films en muziek.” Hoewel mensen vervolgd worden voor het illegaal uitwisselen van films en muziek, heeft dat niet geleid tot een verminderde populariteit van de 'illegale' uitwisselingsdiensten. “Het kat en muisspel gaat gewoon door,” constateert Parker.

In landen als het Verenigd Koninkrijk, Japan en China wordt eDonkey inmiddels net zo vaak gebruikt als Bittorent. In Amerika en Canada is Gnutella zelfs bezig aan een comeback. “Steeds meer mensen in de VS denken dat Gnutella niet meer in de gaten wordt gehouden,” zo verklaart Parker de terugkerende populariteit van Gnutella. 60 procent van al het internetverkeer bestaat volgens Cachelogic uit p2p-vekeer. Maar volgens
Cachelogic is daaruit moeilijk op te maken hoeveel illegale bestanden er uitgewisseld worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond