Deel dit artikel
-

Bloedadervisualisator in gebruik door het Rode Kruis

Het is nog geen tricorder uit de serie Star Trek en heeft nu nog de grootte van een VHS-cassette, maar geef het een paar jaar en deze bloedadervidualisator kan als add-on op een smartphone.

Het apparaat op de foto wordt op dit moment door het Rode Kruis in Australië gebruikt in de laatste testfase in een project bij de bloedbank. Verpleegkundigen kunnen zo gemakkelijk met een geprojecteerd plaatje op het lichaam van de patiënt, zien waar alle aderen lopen. De techniek van bloedvisualisatie maakt gebruik van nabij-infraroodlicht. De zuurstofarme hemoglobine in de aderen, neemt dat licht op, waardoor ze donker aftekenen in de projectie.

In de testfase wordt gekeken of het niet gevaarlijk is voor mensen die gevoelig zijn voor licht (epilepsie) en het voorkomen dat het licht niet in de ogen van de patiënten schijnt (wat zeer gevaarlijk is).

Straks is het dus voorbij dat men tijdens een bloedafname lang moet zoeken naar je aderen, paar keer naast prikt en iemand anders moet vragen om het ook te proberen. Deze lamp laat in één keer zien waar alle aderen lopen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond