Deel dit artikel
-

Breedband: VS groeit harder dan Europa

De komende jaren lijkt er eindelijk een doorbraak te komen in de markt van breedband voor particulieren. In 2005 zullen wereldwijd 84 miljoen mensen internetten via een breedbandige verbinding, nu zijn dat er bijna 21 miljoen. Maar ook hier nemen de Amerikanen weer het voortouw; Europa blijft qua groei enigszins achter.

Kabel en DSL hebben de meeste kans op veel gebruikers, zo constateert bureau Cahners In-Stat Group. Satelliet en mobiele verbindingen hebben weliswaar aangetoond dat ze een belofte vormen, maar volgens de onderzoekers zijn de operationele kosten en de kosten voor randapparatuur hiervoor relatief hoog. De komende jaren zal de penetratie van deze twee vormen dan ook nog flink achterblijven.

Toch moeten de toekomstcijfers niet al te optimistisch bekeken worden, zegt In-Stat. Hoewel er veel wordt geëxperimenteerd met nieuwe technieken, blijft het aantal breedband-aansluitingen ten opzichte van andere aansluitingen achter. Aan het eind van dit jaar zal elf procent van de Amerikaanse huishoudens een breedband-aansluiting hebben.

De omzet die bij breedband komt kijken (wereldwijd) zal stijgen van 5,8 miljard dollar in 2000 tot 37 miljard dollar in 2005. In de strijd tussen kabel en DSL lijkt over enkele jaren beslist te worden in het voordeel van de kabel, maar eerst zal volgend jaar het aantal DSL-klanten uitgroeien boven het aantal kabelaars.

De groei komt vooral op naam van de VS. Aan het eind van dit jaar surft slechts 3,3 procent van de internetters in Europa via breedband, zegt Strategy Analytics. Dit bureau ziet het aantal verbindingen in de VS iets zonniger dan In-Stat; veertien procent van de huishoudens surft volgens hen breedbandig.

Nederland doet het overigens goed op de breedband markt. Momenteel heeft ruim zes procent van de huishoudens breedband, over vier jaar is dat bijna 34 procent. Daarmee komt Nederland op de tweede plaats in Europa, achter Zweden (37,3 procent). Daarmee scoren we over vier jaar boven het Europees gemiddelde (24,2 procent).

Deel dit bericht

6 Reacties

Jan Sellis

Ik denk niet dat breedband het probleem is. Op dit moment zijn de variabele kosten ( telefoontikken) nog veel te hoog. veel mensen 'checken' even de mail, en gaan offline. Dit is een rem op de e-commerce. KPN doe eens wat nuttigs, flat fee of landelijk adsl aub…

Erik Dereymaeker

Beste redactie, Ik verwonder me over deze Europese breedbandcijfers van In-Stat. Ik denk dat deze enquête dan geen cijfers bevat over ons kleine landje. Als ik me baseer op de (betrouwbare) Heliview-cijfers van de internettoegangsleveranciers ISPA Belgium, dan tellen jullie Zuiderburen momenteel 2.654.955 internetabonnementen. Hiervan zijn er 186.350 abonnementen in breedband (kabel en ADSL). Dit levert een rekenkundig gemiddelde op van 7,02%. Concluderend wil dit zeggen dat we blijkbaar in ons land niet slecht boeren. U vindt hierover gegevens op http://www.ispa.beHartelijk dank voor de aandacht en vriendelijke groeten, Erik DereymaekerPublic Relations Officer ISOC Flanderswww.isocflanders.be http://www.isocflanders.be/html/nl/

Willem van den Bosch

Het feit dat zoveel Nederlanders op dit moment al beschikken over breedband komt door de relatief riante positie van de Nederlandse consument. Hij kan veelal kiezen tussen kabel en ADSL. Dit geldt niet op het platteland, maar de regering heeft ervoor gekozen om de Telecommarkt te privatiseren en in Tweehuizen is nu eenmaal minder geld te verdienen dan in Amsterdam. Uiteindelijk zal de concurrentie tussen kabel en ADSL er ook voor zorgen dat de kwaliteit van de dienstverlening omhoog gaat. Happy to live in Holland!

Reinko Venema

Van de genoemde cijfers kan geen hout kloppen, rekent u even mee? Volgens her artikel zijn er nu WERELDWIJD (!) 21 miljoen breedbanders tegen (geschat) 84 miljoen in 2005. Dat is dus een factor 4 meer. De omzet daarentegen zal stijgen van 5,8 tot 37 miljard dollar. Dat is met factor 6,4 (deze groeimarkt heeft dus een stijgende omzet per abbonnee, echt waar). Verder weet men te melden dat in Nederland 6% van de huishoudens een breedband internet aansluiting heeft. Dat is ongeveer 1 miljoen personen (ervan uitgaande dat 6% van de huishoudens ook 6% van de Nederlnaders impliceerd…).Het aandeel van wereldwijde breedband abbonementen door Nederlanders is dus 4,7% (1 op de 21 miljoen). In 2005 zou de Nederlandse breedbander zelfs 6,5% van het wereldwijde breedbandnetwerk bezetten. Tevens is in 2005 zo'n 35% Nederlandse huishoudens breedbandig (een slordige 5 miljoen) en dat is wereldwijd dus 84 miljoen.   Kortom: journalistiek van vreemd nivo, men kan zelfs zeggen van een 'buitengewoon nivo'.  Zelf weet ik de juiste schattingen ook niet, als iemand anders wat meer weet dan verneem ik dit graag.Met vr groet, R. Venema.

Robert

Beste Reinko, In Nederland bestaat een huishouden uit meestal meer dn 1 persoon. Je kunt dus niet het aantal inwoners gelijk stellen aan het aantl huishoudens. Momenteel heeft Nederland ca. 6 miljoen huishoudens (exacte aantal zal het CBS ongetwijfeld weten). Als je hiermee gaat rekenen kijg je al hele andere cijfers.

F.Bobeldijk

Dat is vreemd! Aan het eind van dit jaar surft slechts 3,3 procent van de internetters in Europa via breedband, zegt Strategy Analytics. Nederland doet het overigens goed op de breedband markt. Momenteel heeft ruim zes procent van de huishoudens breedband. en 1 alinea later; Daarmee scoren we over vier jaar boven het Europees gemiddelde (24,2 procent). Scoort 6% niet boven 3.3?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond