Deel dit artikel
-

BREIN gaat aanpak uploaders illegale content opschroeven

BREIN heeft vorig jaar 16 zogenoemde ex-parte rechterlijke bevelen verkregen tegen beheerders van illegaal digitaal aanbod. Dat meldt de bestrijder op haar website.

Behalve sites horen daar ook uploaders bij die als voorname bron voor zulke sites fungeren. Zo ‘ontmaskerde’ BREIN drie torrent uploaders van release groep DRT, die vooral een van de grootste illegale bittorrentsites bedienden. Zij troffen een schikking.

Ook werd het brein achter release groep DMT gedwongen te stoppen. Hij betaalde een schikking van duizenden euro’s en plaatste een waarschuwing aan anderen op zijn profiel.

BREIN gaat de aanpak van uploaders in 2016 verder opschroeven en zet daarvoor speciale software in. Het systeem is aangemeld bij het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) die na onderzoek een rechtmatigheidsverklaring heeft afgegeven.

Naast een onthoudingsverklaring met boeteclausule voor de toekomst, wordt van zulke uploaders ook een tegemoetkoming in kosten en schade verlangd. Alleen al de kosten lopen al snel tot in de duizenden euro’s. Het afgelopen jaar liepen de schikkingsbedragen op tot 12.500 euro per individuele inbreukmaker.

BREIN haalde in 2015 343 illegale sites offline, de meeste daarvan via hun Nederlandse hosting providers. Er is volgens BREIN een tendens onder illegale sites om hun IP-adres achter Cloudflare te verschuilen, maar die geeft dit op verzoek van BREIN vrij.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond