Deel dit artikel
-

BREIN haalde 128 illegale sites offline

Stichting BREIN haalde het eerste half jaar 128 illegale sites offline, de meeste daarvan via hostingaanbieders. De oogst betrof bittorrent sites, streaming sites, link-farms voor illegale bestanden en indexers voor illegaal aanbod op Usenet, zo blijkt uit een overzicht van de Nederlandse bestrijder van (online) piraterij.

BREIN constateert een tendens onder illegale sites om hun IP-adres achter Cloudflare te verschuilen, maar die geeft dit op verzoek van BREIN vrij.

Google werd aangesproken op een illegale aanbieder van eBooks op Google Play. De aanbieder is verwijderd en er is vooralsnog een stop op nieuwe aanbieders. BREIN wil ook de aanbieder zelf aansprakelijk houden.

BREIN voerde ook meer dan duizend interventies uit tegen advertenties voor illegale kopieën op vraag-en-aanbod sites, met name Marktplaats.

De staatssecretaris heeft aangekondigd dat hij dit najaar rond de tafel zal brengen voor overleg over voorlichting aan eindgebruikers die inbreuk maken of dreigen te maken. Dit kan via landing pages, pop-ups en e-mails. In principe kunnen individuele rechthebbenden inbreukmakende eindgebruikers aansprakelijk houden maar vooralsnog is de consensus dat voorlichting samen met het steeds breder beschikbare legale aanbod de voorkeur verdient. Populaire illegale diensten zoals Popcorn Time maken zulke voorlichting letterlijk broodnodig.

Deel dit bericht

1 Reacties

martijn

De waarschuwings-pop-pup is een van de maatregelen die eind vorig jaar ook al ter sprake kwam: http://gratismuziekdownload.nl/nieuws/downloaden-via-bittorrent-websites-alleen-met-waarschuwings-pop-up/

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond