Deel dit artikel
-

BREIN verlegt aandacht naar Facebook

De Stichting BREIN, die zich in Nederland bezighoudt met de bestrijding van digitale piraterij, verlegt de aandacht naar Facebook. Eind februari blijkt de rechtbank in Haarlem op verzoek van BREIN een ex parte bevel te hebben afgegeven tegen een persoon die via Facebook illegaal verkregen e-boeken verspreidde.

De man bood, zo blijkt uit de beschikking, via een eigen Facebookpagina 15.000 titels aan, overigens geheel gratis. Een deel daarvan had hij zelf vervaardigd, bijvoorbeeld door fysieke boeken te scannen en te digitaliseren.

Via een bericht op de Facebookgroep of via een persoonlijk bericht op Facebook konden titels worden aangevraagd die  vervolgens per e-mail werden verzonden.

Het ging volgens BREIN om een snel groeiend aanbod van boeken van onder meer Paul van Loon, Isa Hoes, Jan Terlouw en Thea Beekman en Nederlandse vertalingen van boeken van Thomas Piketty, Joho Flanagan en Roald Dahl.

‘Oorlogswinter’ van Jan Terlouw was bijvoorbeeld niet alleen niet als e-book verkrijgbaar, de omslag bevatte een afbeelding die van de website bol.com was gekopieerd.

‘Belanghebbenden lijden aanzienlijke en onherstelbare schade door het aanbod van dit inbreukmakende materiaal, nu zij als gevolg hiervan inkomsten mislopen’, stelt BREIN.

BREIN kwam de Facebook-pagina via een tip op het spoor. Met de inbreukmaker is inmiddels een schikking getroffen.

BREIN lijkt de aandacht de laatste tijd sowieso te verbreden naar sociale media en andere nieuwe digitale media. Zo werd begin deze maand Nachotime.io uit de lucht gehaald, een nog mooier en sneller illegaal alternatief dan Popcorn Time. De sitehouder ondertekende een onthoudingsverklaring met dwangsom.

Vorig jaar zijn door BREIN 362 sites offline gehaald, onder meer 148 cyberlocker linksites, 98 bittorrentsites, 80 streamingsites en 21 usenet indexers.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond