Deel dit artikel
-

Brein spreekt Kazaa-gebruikers rechtstreeks aan

Stichting Brein gaat mensen die door middel van uitwisseldiensten illegaal muziek verspreiden via het internet direct een bericht waarin zij worden opgeroepen creativiteit te steunen en niet te stelen. In het bericht wordt aanbieders uitgelegd dat zij een groot risico lopen voor hun computer en hun privacy.

Daarnaast wordt er in het bericht nadrukkelijk op gewezen dat het aanbieden van muziek of andere content zonder toestemming van de rechthebbenden onrechtmatig en soms zelfs strafbaar is. Met de berichten denkt de stichting een nieuwe stap in het tegengaan van illegale verspreiding van muziek te zetten,aldus stichting Brein. Landen als Duitsland, Frankrijk, Engeland, Denemarken en Italië zetten deze stap al eerder. Daar zijn ze inmiddels gevolgd door juridische acties.

Uitwisseldiensten zoals Kazaa en Grokster hebben naast hun zoekmogelijkheden een ingebouwd berichtensysteem dat het gebruikers mogelijk maakt om anoniem berichten naar elkaar te sturen. Deze techniek maakt het voor Brein mogelijk om illegaal aangeboden muziekbestanden op te sporen en de aanbieder een bericht te sturen.

Het bericht dat verstuurd wordt luidt als volgt:

Waarschuwing tegen het illegaal aanbieden van content. Voorkom onrechtmatig of zelfs strafbaar handelen.

U biedt muziek en mogelijk ook andere content, zoals films en games, aan andere gebruikers van zogenaamde uitwisseldiensten (peer-to-peer of p2p diensten) aan. Natuurlijk is het mooi om van muziek en andere content te genieten. Maar het is iets heel anders om zelf zulk materiaal aan te bieden want daarvoor heb je de toestemming van de rechthebbenden nodig. Als u geen toestemming heeft gekregen dan maakt u inbreuk op het Intellectueel Eigendomsrecht van auteurs, uitvoerende
kunstenaars en producenten. Zij en de vele andere mensen die hun brood verdienen met het aan de man brengen van muziek, films en interactieve software lijden grote schade door deze vorm van illegale verspreiding. Die is dan ook onrechtmatig en zelfs strafbaar. Wij wijzen er daarom op dat zulke inbreuk onder meer aanleiding kan zijn tot forse schadeclaims.
Daarnaast brengt het deelnemen aan een uitwisseldienst grote risico’s mee voor uw computer en uw privacy: illegale bestanden kennen immers geen kwaliteitscontrole en u geeft jan en alleman toegang tot uw harde schijf.

Dus: steun creativiteit en kies voor legaal product. Hulp nodig? Kijk op www.anti-piracy.nl voor een handleiding om illegaal aanbod via een uitwisseldienst te voorkomen.

Deel dit bericht

8 Reacties

Science

Ik ben toch wel benieuwd naar een aantal zaken hieromtrent. Hoe weten ze bijvoorbeeld nederlandse gebruikers te vinden? Wat doen ze met mensen die de mogelijkheid om berichten te ontvangen hebben uitgeschakeld? En wat doen ze bijvoorbeeld met Kazaa lite gebruikers? Daar kun je namelijk anoniem gebruik van maken. Wie weet hoe deze zaken in elkaar steken?

klaas

brein is zo naief en buiten dat ook echt oerdom denken ze nou serieus als ik 2 nrs van iemand wil hebben 20 euro ga neerleggen tuurlijk niet ze moeten het doen als de amerikanen daar is een cdtje 11 dollar ofzo dat is dus +- 9,50 als je een cd voor die prijs aanbied wedden dat het gebruik van kazaa omlaag gaat en de verkoop van cd's op zijn minst verdubbeld en wat me dan nog meer irriteerd is windows 230 euro? no freaking way in hell that i will pay that amount voor 1 mizzerige cd ik ben berijd 80 euro neer te leggen voor windows kijk het is niet de fout van de mensen zelf dat het illegaal word versprijd mensen willen entertainment en met deze prijsen is het niet mogelijk het legaal te verkrijgen dus stappen mensen naar dit soord praktijken dus brein moet niet van dit soord eisen stellen voordat ze iets gedaan hebben aan die prijsen want laten we ff logisch nadenken het is gewoon te duur en een artiest verdient weet niet hoeveel per jaar was het niet justin timberlake die voorig jaar een totaal van 21 mil heeft verdient ik vind dat elk persoon bij moet kunne zijn met 2 mil de jaar daar kan iemand makelijk van leven dus dat bericht van brein is heel naief

Fox

Pff.. Komkommertijd dus zoeken zielige bedrijfjes die de spreekbuis zijn van verschillende industriebelangen de media weer op. Lekker makkelijk scoren. Een siddering van angst trekt door Nederland… not! 1) Hoe weten ze aan wie ze het bericht (e-mail?) moeten sturen? Ze hebben hooguit een IP-adres maar dan weet je niet *WIE* achter de PC zit? Hoe kun je een PC vervolgen? Niet dus… Aantonen dat Jantje of Pietje er gebruik van maakte kan niet. 2) downloaden is legaal. 3) Het is nog steeds onduidelijk wat de wet verstaat onder "aanbieden". Vergelijk de situatie met het volgende. Ik heb een huis en laat de voordeur open staan. Op de tafel liggen CD's. Nu loopt er iemand langs en ziet die CD's liggen. Hij neemt ze me en kopieert ze, en legt ze terug. Vraag: wie heeft er iets aangeboden? De *actie* lag toch echt bij degene die de CD's pakte: ik heb de CD's niet actief aan hem gegeven. In dat laatste geval zou ik (letterlijk) materialen aanbieden. Ik ben niet strafbaar omdat ik de deur open liet staan…. Nu de PC: Daar is de situatie hetzelfde. Ik biedt niets aan: anderen komen ACTIEF langs en nemen iets mee (downloaden) en dat is immers legaal. Het woord "aanbieden" geeft het al aan: dat is een ACTIEVE bezigheid. Het enige ACTIEVE aan P2P is het downloaden: daar moet je immers actief actie voor ondernemen. Ik kan niet strafbaar zijn omdat ik anderen toegang geef tot mijn computer en bestanden die daarop staan. Daarnaast hebben miljoenen uitwisselaars geen winstoogmerk maar puur eigen belang. Ik verdien niets aan. Kortom: laten die zwetsers van Brein en al die andere zwakbegaafden (sorry, dat is een belediging voor de echt zwakbegaafden) zich liever gaan buigen met een econoom over hoe je in dit digitale tijdperk simpelweg kunt verdienen aan andere activiteiten. Het oude businessmodel van overprijsde Cd's werkt niet meer jongens! (Ik hoor het ze nog zeggen: een CD wordt even duur als een LP – toen pakweg 17-25 gulden). Een boodschap aan Brein, Buma Stemra en consorten: de doos van Pandora is open! Proberen deze te sluiten is even futiel als proberen om de zon niet te laten opgaan. Jullie zijn het Parkeerbeheer en de wielklemmers van het digitale tijdperk: iedereen haat jullie.

Walter

Wat zijn dat voor geitenwollensokkenfiguren (goh wat een lang woord) bij BREIN. En waarom heet die stichting BREIN. Aan hun idealen schijnt juist het ontbreken van een BREIN ten grondslag te liggen.Op hun site staan een paar "links" naar Opnie. Al deze artikelen komen uit de koker van een en dezelfde persoon. Veel draagkracht heeft deze vereniging dus kennelijk niet.Verder is het een heksenjacht, gevecht tegen windmolens of hoe je het ook wilt noemen.Uit onderzoek blijkt dat 99% van de gedownloade muziek nooit als muziek-CD gekocht zou worden.Er is dus helemaal geen sprake van diefstal of geschonden auteursrechten. Sterker nog, het is JUIST een bron van inkomsten voor uitvoerenden, omdat wanneer je ze opslaat op cd, je automatisch een flinke toeslag betaalt aan buma/stemra rechten. Die komen toch de rechthebbenden ten goede??? Of zitten daar een stelletje hoge heren de boel af te romen.Trouwens, al mijn back-ups, zelf opgenomen video-tjes enz. brand ik ook op CD. Ik heb daar als auteur nooit een cent van ontvangen van buma/stemra. Ten slotte valt mij op dat BREIN te laf is om een e-mail adres op hun site te vermelden.

Sacha Prins

Ooit van het begrip "intentie" of "te goeder/kwader trouw" gehoord Fox? Daar zou je je eens in moeten verdiepen, i.p.v. het bedenken van domme voorbeelden. Verder dank aan de redactie voor het doorlaten van de reacties van Fox en Klaas. Dat zet alles weer in het juiste perspectief.

TheComplex

@Fox: Ik ben trouwens ook een groot voorstander van P2P maar ik denk dat jij het iets verkeer ziet (en niet jij alleen). Downloaden is toegestaan. Een kopie maken van een cd voor eigen gebruik is ook toegestaan. Zelfs een kopie voor je buurman mag. De grens ligt bij het systematisch open laten van de voordeur voor jan en alleman om cd's te kopieeren. Dat is nu aanbieden.  Ik sta achter de technologie en de basis van het internet. Computers aan elkaar koppellen en informatie uitwisselen. Dat moet ten alle tijde, overal en vooral tegenover een ieder beschermd worden.  Zoniet, dan kan men het internet opdoeken, met z'n alle voor de TV gaan zitten en wachten op welke rotzooi wij weer voorgeschoteld krijgen. Let wel, zonder dvd- of videorecorder.

Bn

Het enige doel van Brein is om vooruitgang te blokkeren. In juni begonnen zij een bedrijf wat DVD streams wilde aanbieden te dagvaarden.  De platen en film business loopt achter en wil dat ook. Zij zijn teveel gericht op geld en niet op wat consumenten willen. Eerst hebben dergellijke partijen Napstar om zeep geholpen en nu proberen ze het met Kazaa en Gnotella.  En nieuwe initiatieven zoals DvD Stream worden de grond ingeboord. Ze willen wel het alleen recht, maar de films en dvd's creatief en consumentvriendelijk aanbieden kunnen ze niet. Volgens mij moeten jullie de 5P's er weer eens bijpakken en daar invulling aan geven. En anders blijft iedereen jullie haten, ik ook.

Jorn

Daar komt nog eens bij dat de hardcore downloaders allang zijn overgestapt op P2P netwerken als BitTorrent of Wasted. Dit nieuwsbericht maakt maar weer eens duidelijk hoe weinig kennis van zaken Brein daadwerkelijk heeft.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond