Deel dit artikel
-

Britten lopen voorop bij uitwisselen televisieshows

Werden eerste met name films gedownload, nu zijn het steeds vaker televisieshows die illegaal gedistribueerd en uitgewisseld worden via het populaire uitwisselingsprogramma Bittorent. Volgens onderzoekers van Envisional worden in het Verenigd Koninkrijk verreweg de meeste televisieshows uitgewisseld. Een vijfde van alle illegale televisieshow-downloads komt daar terecht. Australië en de Verenigde Staten volgen op enige afstand.

Met name series als 24 en Star Trek blijken razend populair te zijn. In een torrent-toepassing zoals Exeem kunnen televisieshows net nadat ze uitgezonden zijn makkelijk opgespoord worden vervolgens gedownload en bekeken worden. Pluspunt voor de kijker: advertenties rondom de shows kunnen gewoon overgeslagen worden. Volgens Envisional is de piraterij van televisieshows vorig jaar met 150 procent toegenomen.

David Price, onderzoeker bij Envisional zegt tegen Silicon.com: “Een populaire show als 24 wordt per aflevering ongeveer 100.000 keer illegaal verspreid. Het Verenigd Koninkrijk is goed voor circa 20.000 van die afleveringen.” Price verwacht dat omroepen het nog moeilijk gaan krijgen omdat de mensen die zich bezondigen aan het downloaden juist die mensen zijn die adverteerders graag willen bereiken. Ik heb gezien dat illegale kopieën van 24 dat om 21.00 uur wordt uitgezonden in de Verenigde Staten, al om 22.20 op het net te vinden en te kopieren zijn.”

Volgens is illegale tv-piraterij grotendeels te wijten aan Bittorent. Maar liefst 70 procent van de gekopieerde televisieshows vindt zijn weg via dat populaire uitwisselingsprogramma. Wat voor vraag zorgt naar de televisieshows is dat veel Amerikaanse televisieshows die nog niet zijn uitgezonden in het Verenigd Koninkrijk, maar wel in de VS, al op het net te vinden zijn.

Niet iedereen sluit zijn ogen voor de opkomende televisiepiraterij. Zo proberen Casema in Nederland en NBC met een oplossingen te komen voor de televisiepiraterij door televisieseries on demand aan te bieden. Zo heeft NBC een overeenkomst voor on demand distributie gesloten met CinemaNow. Casema wil op zijn beurt televisie-afleveringen via zijn video-on-demand portal gaan aanbieden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond