Deel dit artikel
-

Buitenlandse investeringen groeiden in 2000

Het aantal buitenlandse investeringen in het Nederlandse bedrijfsleven is in 2000 flink gegroeid. Afgelopen jaar investeerden buitenlanders in 104 projecten in Nederland, een jaar daarvoor waren dat er 84. Daarmee staat Nederland in Europa op de zevende plaats. De belangrijkste sector waarin is geïnvesteerd in Europa is de softwarebranche, die negentien procent van de buitenlandse investerings-projecten voor haar rekening neemt.

De cijfers komen van het jaarlijkse International Location Advisory Services (ILAS) onderzoek van Ernst & Young . Daaruit blijkt dat het Verenigd Koninkrijk nog steeds het populairste Europese land is om te investeren: 26 procent van alle nieuwe vestigingen binnen Europa gingen naar dit land. Frankrijk volgt met vijftien procent, maar dit land heeft terrein moeten prijsgeven. Nederland stijgt van de achtste naar de zevende plaats door Hongarije voorbij te streven. Naar ons land kwam vijf procent van de nieuwe vestigingen.
Met name de provincie Noord-Holland is geliefd bij buitenlandse investeerders. Met 57 projecten in 2000 bereikte Noord-Holland de vierde plaats achter Groot Londen, Ile de France (Parijs) en Catalonië. In 1999 stond deze provincie nog op de vijftiende plaats. Die verbetering heeft voornamelijk plaatsgevonden in en rond Amsterdam.

Het belangrijkste herkomstland voor buitenlandse investeringen is de Verenigde Staten met 44 procent. Intra-Europese investeringen vormen 43 procent van de buitenlandse investeringen, terwijl uit Japan slechts vier procent van de buitenlandse investeringen afkomstig zijn. Dit laatste is een verslechtering van een derde vergeleken met 1999.

In de 'Nieuwe economie' scoort Nederland overigens aardig: wat betreft investeringen in software komt Nederland op de vierde plaats, na het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland. Nederland hoort met deze landen ook bij de vier belangrijkste bestemmingen voor telecommunicatie.

Ondanks de leidende rol van de Engelsen, krijgt het land toch kritiek van Ernst & Young: ILAS-partner Jan Siemons vindt dat het Verenigd Koninkrijk te afhankelijk is van de VS. De Britten maken zich daarmee zeer kwetsbaar voor gebeurtenissen in Amerika. Zeker in een tijd waarin alles wijst op een aanzwellende economische malaise in de VS, hebben ze nu toch een probleem, aldus Siemons.

Ernst & Young telde in 2000 2.243 grensoverschrijdende investeringsprojecten in Europa. Deze investeringen zijn of worden uitgevoerd door 1.612 bedrijven. Hiermee worden naar schatting 370.000 nieuwe banen gecreëerd. Dit zijn er 95.000 meer dan in1999.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond