Deel dit artikel
-

Carrièresite belooft droombanen

Een nieuw online initiatief op de banenmarkt stelt niet de vacatures, maar de wensen van de kandidaten centraal. De carrièresite ditismijndroombaan.nl is een podium voor mensen om aan te geven wat hun droombaan is.

Nederland telt inmiddels honderden vacaturesites, die allemaal uitgaan van de wensen van de werkgever. "Wij zijn de eersten die de wensen van de kandidaat centraal stellen", aldus mede-initiatiefnemer Huub van Zwieten van talentenbureau TalentFirst.

Schieten met hagel

Mede-initiatiefnemer Koen van Santvoord van Search Media ziet kansen liggen voor het project: "Een vacaturesite als bijvoorbeeld Monsterboard, daar betaal je veel geld als werkgever of recruiter om te mogen grasduinen. Op Monsterboard schiet je met hagel. Je ziet misschien een cv, maar je weet niet wat voor baan iemand zoekt. De mensen waar je als recruiter contact mee opneemt, die mailen misschien niet eens terug. Bij ons weet je wel wat voor baan iemand zoekt. Dat is een voordeel. Ik denk dat je op die manier als bedrijf meer kans op slagen hebt. Zeker als de site gaat groeien, wanneer er duizend of meer profielen op staan."

Op dit moment kent de site meer dan 150 profielen. Niet allemaal even duidelijk, zoals de kandidaat die een baan als manager in de USA zoekt in een ‘boeiende’ middelgrote organisatie. Van Santvoord: "Sommige profielen zijn misschien vaag en er zullen ook droombanen bij zitten waar een recruiter weinig mee kan. Bijvoorbeeld iemand die graag meubelmaker wil worden. Maar het hogere segment, de mensen met een serieuze carrière en een serieuze droombaan, die kunnen goed verwoorden wat ze willen."

Volgens Van Santvoord zijn veel vacatures nog moeilijk in te vullen. "de recruiters hebben nog steeds veel werk." Dus de nieuwe carrièresite is zeker een welkome aanvulling op de Nederlandse banenmarkt.

Kat in de zak

Op de site beschrijven de kandidaten hun droombaan, maar ook hun werkverleden en opleidingen. Dit gebeurt anoniem. Voor het profiel van iemand geplaatst wordt, vindt er een controle plaats. "Een rare beschrijving deleten we. De kandidaat moet de tijd nemen om het formulier in te vullen een serieus profiel en een serieus cv herkennen we wel. Het is redelijk afgeschermd, maar ik garandeer prima kandidaten", aldus Koen van Santvoord van Search Media.

De recruiter moet het doen met de anonieme verhaaltjes op de site. Maar die bieden genoeg informatie volgens Van Santvoord: "Uit die omschrijvingen kan je als recruiter best wat halen. De kandidaat laat ook een cv achter. Een recruiter kan de algemene omschrijving gratis lezen, zodra hij het cv op wil vragen, moet hij per keer 19 euro betalen."

Dat is ook meteen het hele verdienmodel van de site. "Of het commercieel werkt, dat wordt spannend. We hebben er veel tijd ingestoken en weinig geld. Dat laatste is dan wel weer een voordeel", aldus Van Santvoord.

"Het is wat het is. Duidelijk. Voor de kandidaat is het gratis en de recruiter kan de profielen doorlezen. Pas als er een cv wordt opgevraagd betaalt de recruiter een klein bedrag."

Talentenbureau

Ditismijndroombaan.nl is een initiatief van talentenbureau TalentFirst en internetbedrijf Search Media. TalentFirst coacht mensen naar hun droombaan via workshops, seminars en de DroomBaanDag. Met de nieuwe site wordt de mensen uit de workshops een nieuw podium gegeven om hun droombaan wereldkundig te maken.

Volgens de initiatiefnemer gaat de carrièresite‘aardig lopen’: "Via de workshops van TalentFirst komen er veel profielen binnen. Ik denk dat dat in de tientallen per week loopt." Daarnaast gaat er nog een mailing naar loopbaancoaches. "Als je die meekrijgt dan heb je meer body hebt, ongeveer 2000 droombanen, dan is het goed gevuld, ook voor de werkgever", denkt Van Santvoord.

De kandidaten weten de site langzaam te vinden, maar de werkgever en de recruiters moeten nog overstag. "Het zal wel even wennen zijn voor de werkgever, maar je kan op deze manier beter matchen, je ziet beter wat een kandidaat wil." Een uitzendbureau kan misschien ook een receptioniste vinden, via ditismijndroombaan.nl weet de werkgever dat hij iemand krijgt die echt gemotiveerd is. "Beter kan je het niet hebben", meent Van Santvoord.

Momenteel kan een werkgever in de profielen nog niet zoeken op criteria als bijvoorbeeld branche of regio. De komende week moet dit wel mogelijk zijn.

Bron foto: soylentgreen23 (CC)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond