Deel dit artikel
-

Change the Script vraagt faillissement aan

Change the Script sluit definitief de deuren. Het faillissement is aangevraagd, nu bleek dat er geen uitweg meer was voor het bedrijf. Nog deze week zal een curator worden aangesteld om de resten te verkopen. Pogingen om het bedrijf elders onder te brengen of in delen te verkopen, zijn mislukt.

De aandeelhouders Overad (51% aandeelhouder) en Toon of Voice B.V. (49%), het bedrijf van oprichter Toon Branbergen, kwamen deze week overeen om de stop eruit te trekken. De partijen hebben enkele weken overleg gevoerd en naar oplossingen gezocht. Met de ontmanteling van Change the Script verliezen 65 mensen hun baan. De schuldenlast is nog niet bekend.

Walter van der Mee, algemeen directeur van Overad en Regional Chairman van de Publicis Groep, in een persbericht: "na een hectisch, positief jaar 2000, worden we nu wereldwijd geconfronteerd met het grotendeels wegvallen van de vraag naar de diensten, die specifiek door bureaus als CTS worden geleverd. Alhoewel wij internationaal bescheiden in dit segment van de dienstverlening actief zijn, hebben wij in een aantal landen het aantal medewerkers drastisch ingeperkt. Datzelfde scenario bleek voor CTS niet haalbaar, gezien de te hoge kosten en de te lage marktverwachtingen. Al die afwegingen en scenario's hebben helaas tot de conclusie geleid om de activiteiten van CTS te stoppen."

Vorige week kwam Change the Script al in het nieuws; toen ging nog het gerucht dat het bedrijf er binnen zes weken mee zou stoppen. Dat moment is nu naar voren gekomen. In april werden bij een ontslagronde al dertig mensen de laan uitgestuurd.

Deel dit bericht

77 Reacties

Joost Becking

Citaat Publicis Groep: "worden we nu wereldwijd geconfronteerd met het grotendeels wegvallen van de vraag naar de diensten, die specifiek door bureaus als CTS worden geleverd." Een dergelijke uitspraak getuigt helaas van kortzichtigheid. De diensten die bureaus als CTS leveren, zijn juist van grote toekomstige waarde. (Jammer genoeg heeft deze potentie sommige bureaus in de verleiding gebracht onverantwoorde zakelijke risico's te nemen). Het is denk ik de kunst de beperkingen van de markt te begrijpen en er respect voor te hebben. De investering van Publicis in CTS had een lange termijn investering moeten zijn. Vanuit de beperking ontstaan de mogelijkheden: de markt is aan het begrijpen dat e-business 'goeie handel' is. Vergeleken bij de vervolginvesteringen die de markt gaat doen is wat 'bureaus als CTS' nu doen peanuts. CTS lijkt nu te worden afgerekend op een korte termijn resultaat. Ik verwacht dat Publicis zich over een jaar of wat stevig achter de oren wrijft. Joost Becking Mediator Internet.com

Marieke Mooijen

Toon Branbergen heeft grote visie getoond toen hij CTS een aantal jaren geleden oprichtte. Het is heel bitter jammer voor hem en zijn medewerkers dat hij zijn bedrijf nu verliest. Gelukkig is visie iets dat je nooit kunt verliezen. Ik hoop dat hij bij zijn volgende onderneming passender aandeelhouders vindt.

paul buitenman

Ik hoor iedereen maar zeggen en schrijven; Toon Branbergen heeft visie. Maar wat voor visie is dat dan want een visie hebben is leuk maar in deze wereld moet er namelijk ook nog zoiets als winst gemaakt worden. En vooral als je een bedrijf hebt waar meer dan 50 mensen werken.Wat ik wel raar vind is dat Marieke hoopt dat Toon de volgende keer wel geschiktere aandeelhouders vindt maar Toon zijn bedrijfje Toon of Voice is zelf voor 49% aandeelhouder dus een aandeelhouder met visie zal je zo zeggen. Alle CTS'ers veel sterkte toegewenst en ik hoop dat jullie allemaal weer snel aan de bak komen. 

P. Slip

Wat is dat toch met die visie van Toon, waar iedereen over rept? Als je met een dergelijke klantenlijst en kwalitatief goede dienstverlening(, want wat hebben ze daar mooie projecten gedraaid!), het toch voor elkaar krijgt om de boel op de fles te jagen, dan getuigt dat van GROOT, HEEL GROOT onvermogen!!!! En het is niemand anders dan de leiding, dus ook Toon aan te rekenen, dat er nu een hele batterij goede mensen hun eerste Pink Slip party mogen vieren.

patz

erg, erg veel sterkte voor alle cts'ers. Het is altijd jammer om te zien als dit soort bijzondere clubs het niet halen…

Serge Steijn

Het is zo makkelijk om over onvermogen te beginnen als een bedrijf het niet heeft gered. Het klinkt stoer, het is onomstotelijk waar en door niemand echt te weerleggen. Het gelijk is immers al gehaald: het bedrijf is failliet verklaard. Maar het zegt me helemaal niets. Het is harde taal zonder consequenties, stoere taal uit weke bekken. Toon Branbergen als een waardeloze ondernemer klasseren omdat cts failliet gaat is net zoiets als zeggen dat Seedorf nooit een penalty had mogen nemen, nadat hij gemist heeft.In Amerika kijkt men anders naar faillisementen dan in Nederland. Dat is een cliché. Maar vandaag wordt wel weer bewezen waarom deze opvatting het hier tot cliché heeft gebracht. En degene die nu gaat zeggen dat je 'zeker pas een groot ondernemer bent als je een keer failliet bent gegaan', is een nog groter wandelend cliché dan de voorgaande.

Claudia1999

aiaiai, de mensen die het voor je opnemen, zullen je maar met Clarence Seedorf vergelijken…

Lukas

Seedorf had overigens al een paar keer eerder een penalty gemist…

Serge Steijn

Om nog even in het voetbal te blijven, zijn bovenstaande mensen bekend met de term 'goedkoop scoren'?

Claudia1999

De enorme groei in omzet van CTS in 2000 kwam door projecten als de eerste Freeler portal en de eerste Newconomy site. Voorbeelden van veel te ambitieuze opgezette sites die in de praktijk niet werkten. Dus slecht werk, slechte visie, slechte advisering van de duurbetalende klanten.Op basis van die omzetgroei werd het werknemersaantal verviervoudigd. De klanten, geschrokken door de slechte producten en advisering, haakten een voor een af (dus niet alleen omdat de markt inzakte).Maar CTS bleef denken dat ze razorfish en agency.com naar de kroon kon steken. Dus weer geen goede visie. En toen was het opeens afgelopen. En nog steeds durven mensen te schrijven over de geweldige visie van CTS. Ik denk dat bescheidenheid hier erg gepast is.

Ragna Hom

Beste mensen,Kunnen we, in plaats van het over Clarence Seedorf te hebben, terug komen waar het omgaat?Ik ben werkeloos samen met nog 64 andere collega's. 2 jaar heb ik hier dag in dag uit met ontzettend veel plezier gewerkt en de kans gehad om veel te leren. Het is enorm jammer dat het zo moet eindigen. Ik zou jullie willen vragen om voor mijn zeer getalenteerde collega's uit te willen kijken voor werk en andere tips. Over voetbal hebben we het wel een andere keer, ok? Groeten,Ragna Hom, Office Manager

Johan

"Om te winnen moet je er eentje meer maken dan de tegenstander" (uitspraak van een visionair die ook failliet is gegaan) en dan tellen de goedkope treffers ook want als je niet schiet kan je niet scoren en als je niet scoort maakt je er nooit eentje meer… Als ik zo de verhalen mag samenvatten is de grote visionair Branbergen een matig ondernemer, hebben de aandeelhouders zitten slapen en zijn de hardwerkende CTS'ers de pineut! Erg triest…

Ben

Ik lees deze rubriek omwille van "lering ende vermaak".Vermaak is het zeker..Om ook in voetbaltermen te blijven:…dat spel heeft toch te maken met het spelen van de bal..!?

P. Slip

Leuk geprobeerd Serge, maar ik zeg nergens dat ondernemers niet failliet mogen gaan. Maar neem in de val niet 100 ex-CTS'ers mee (die 65 zijn maar een topje, de rest zit al thuis), die zich het vuur uit de sloffen hebben gelopen. Een urenfabriek is wel de minst risicovolle vorm van ondernemen in deze branche, vergeet dat niet. Het gaat niet alleen om het spel, Ben, het gaat met name om de knikkers en of je onder de streep genoeg knikkers over hebt om de mensen te betalen, die jouw visie willen omzetten in concrete oplossingen. CTS'ers Succes met het vinden van een nieuwe toekomst en een betere visie!

Barbara

Ik krijg toch wel een extreem naar gevoel van een deel van deze reacties. Een combinatie van 'Leedvermaak is het grootste vermaak' en 'Zoals de waard is vertrouwt-ie z'n klanten' dringt zich bij mij op. Ik vraag me oprecht af uit welke frustraties opmerkingen als "maar CTS bleef denken dat ze razorfish en agency.com naar de kroon kon steken" uit voort komen. Een bedrijf gaat zeer zeker niet zomaar failliet, en succesvol op kleine schaal, is geen garantie voor hetzelfde resultaat bij een grotere opzet. Dat directie en aandeelhouders daar een eindverantwoordelijke rol in hebben mag duidelijk zijn. En natuurlijk zijn er dingen gebeurd waar de werknemers zich belazerd over voelen. Maar er zijn ook ontzettend veel leuke en mooie dingen gebeurd! Zowel vanuit projecten als vanuit de cultuur van CTS. Laten we dat vooral niet vergeten. Maar wellicht is dat wat moeilijker voor mensen die niet de ervaring hebben om met een uniek stel mensen uit eigen vrije wil en met zeer veel plezier heel hard te knokken voor een gemeenschappelijk doel.

Olivier Kaandorp

Die Serge is er altijd bij als hij mensen succes kan wensen. Maar ik begrijp hem niet, want in een eerder artikel op Emerce gaf hij aan dat je mensen nooit mag ontslaan ( zie: http://www.emerce.com/archives/nieuws/column/12602.html ). En nu er CTS niet meer bestaat, zegt hij weer dat faillissementen goed zijn, in Amerika althans. Overigens krijg ik bij de hele situatie Nina Brink gevoelens. Zij werd destijds ook door haar personeel lange tijd gesteund, net als Toon nu. Maar mag ik wel even de werknemers eraan herinneren dat Toon gewoon z'n aandeeltjes Publicis heeft (na de verkoop van 51% van CTS) en dus prima kan gaan rentenieren terwijl jullie allemaal geen baan meer hebben?

Eric Bartels

Eindelijk na weken weer eens een vrij weekend, dus ik denk ik ga weer eens kijken op de site van emerce, tegenwoordig (qua reacties) de speeltuin van onvoorstelbare randdebielen, frustraten en ander losers, die zich wel of niet anoniem uitleven op ondernemers die hun nek uitsteken. En natuurlijk zo ook weer bij de aankondiging van het faillisement van CTS. Het gaat nu eens niet om mijn eigen bedrijf MagicMinds, dus ik denk: 'kom laat ik gewoon weer eens reageren'. Het is te triest voor woorden dat mensen die zelf nog nooit ondernemer zijn geweest, die nog nooit het lef hebben gehad zelf hun eigen lot in handen te nemen en zelf iets op te zetten, dergelijke vitriool uitgieten via het Internet over een ondernemer als Toon Branbergen, een man die teminste HET LEF heeft gehad de wereld te willen veranderen door een prachtig bedrijf op te zetten. Beter iets proberen en dan falen, dan nooit iets proberen!!!!! Wat weten jullie uberhaupt van ondernemen af, stelletje lafaards? Hebben jullie het zelf al eens geprobeerd? Weten jullie wat het betekent om een onderneming als CTS te leiden in de huidige marktomstandigheden? Nee dus! Hou dan gewoon je bek dicht of wees een vent en spreek de man zelf aan in plaats van je lafhartig uit te leven via het Internet! Ik wordt kots- en kostmisselijk van sommige mensen die hier reageren en een goede ondernemer – een man met moed – de grond in schoffelen, terwijl ze zelf nog niet eens in de buurt komen van de moed en kwaliteiten van een Toon Branbergen. Toon, wij kennen elkaar slechts zijdelings, maar ik wens je werkelijk al het goede toe en hoop je binnenkort weer in ons midden te mogen begroeten als top ondernemer. Eric BartelsCEO MagicMinds

pbuitenman

Ericje Ericje toch waarom toch deze felle reactie.Het lijkt erop dat je jezelf aan het indekken bent voor een mogelijk faillissement van MagicMinds.Kijk ik heb er helemaal niks tegen als mensen zoals jij of Toon proberen om een nieuw soort bedrijf op te starten. Daarvoor hulde, maar wat jullie ook moeten begrijpen is dat er naast een ideetje ook nog zoiets als een goed financieel plan voor de langere termijn nodig is zodat er niet binnen een paar jaar 100 man op straat staan. Ik hoop dus dat ik binnenkort niet moet lezen dat ook MM failliet is.

michelangelo

Hebben we 'Ik-heb-iets-tegen-magikminds-pbuitenman' weer. Ik werk niet eens bij die club en voel op geen enkele manier iets voor die club maar ik zie van mijlenver al af dat je iets naars met die jongens van MM heb meegemaakt. Sterker nog, volgens mij heb je er gewoon gewerkt en hebben ze je eruit geknikkerd ! Het gaat hier om CTS en niet om MM !. Als je het betoog van Bartels leest gaat het om het naar mijn bescheide mening om het 'de beste stuurlui aan wal' gevoel in dit forum. Daar zou je hem op kunnen tegenspreken…Dus, beste P, doe wat meer je best om je frustratie tegen die magikminds jongens en meisjes te verbergen en gebruik eens je hopelijk aanwezige verstand om eens wezelijke dingen te roepen in dit Forum. Zo, zullen we het nu weer over CTS gaan hebben?

Olivier Kaandorp

Wat een rare reactie van de "CEO" van het bedrijf MaicMinds. Denkt hij ook zo over de mensen bij z'n klanten die nog nooit iets hebben ondernomen? En wat bedoeld hij ermee dat mensen die hier reageren nooit hebben ondernomen. Ik zie toch regelmatig reacties van mensen die een prima bedrijf hebben opgezet, stuk winstgevender dan MagicMinds. Bovendien, niet iedereen moet ondernemer worden, als de meeste mensen die zich de laatste tijd CEO noemden en nu failliet zijn zich dat hadden gerealiseerd, hadden we heel wat minder faillissementen gezien. Bij ondernemen gaat het juist om een goed plan, financieel onderbouwd, met verstandige stappen. En niet dat wild-west "lef" gedoe van de CEO van MagicMinds, daar heeft niemand wat aan. Lef hebben is een bedrijf bouwen zonder een investeerder daarbij te moeten betrekken. Dat is pas lef.

jan de vries

Hmmm Eric, "Toon, wij kennen elkaar slechts zijdelings, maar ik wens je werkelijk al het goede toe en hoop je binnenkort weer in ons midden te mogen begroeten als top ondernemer." Top ondernemer, daar reken jij jezelf dus ook toe! Hmm nou ja laten we ook maar ophouden met elkaar af te zeiken. Ook ik ben werkzaam in dezelfde branche en het probleem is gewoon dat de organisaties te groot (lees te duur) zijn geworden voor de huidige vraag. De markt is gewoon minder nu. Nu zullen de bedrijven die zuiniger zijn begonnen het overleven als kleinere partijen zoals bv mogelijk TMLC, Factore etc. Aan de andere kant zullen partijen blijven bestaan die groot geworden zijn zoals Lost Boys. Financieel ook niet helemaal gezond maar wel een goede naam en een duidlijke groei strategie! Het gaat dus ook in deze sector gewoon om het hebben van klanten en daarvoor hoef je niet snel vooruitstrevend etc te zijn. Kijk maar voor bewijs naar de succesvolste oude economie bedrijven. De fout ligt dus wel degelijk bij de directie die een organisatie heeftlaten ontstaan die niet past bij de huidige vraag! Rest mijn nog om mijn collegas veel succes te wensen bij het vinden van een nieuwe baan!

Yuri Dokter

Het beangstigt mij altijd om te horen dat na de shake-out, de goede bedrijven overblijven. Is dat zo?Hebben de bedrijven die nu failliet gaan hun huiswerk niet goed gedaan, en zijn de mannen daarachter daarom geen goede ondernemers?Als dit zo zou zijn, dan behoren heel wat analisten en financiers ook tot deze categorie. Mag ik de critici er aan helpen herinneren dat de VRAAG razendsnel zo sterk is terug gelopen in deze, door met emoties overspoelde markt, dat ondernemingen wel bijna gedwongen worden om mensen te ontslaan of hun deuren te sluiten. We leven in een nightmare scenario, en daarin vallen wereldwijd – dus ook in Nederland – slechte EN goede bedrijven om. Ik wens CTS medewerkers EN directie veel succes in de toekomst. Yuri DokterCEO Pulse Interactive

paul buitenman

Nou meneer michel(angelo),Ik heb(nogmaals) helemaal niets persoonlijks tegen magicminds en ik heb er zeker nog nooit gewerkt. Ik reageer alleen op de uitspraken die de heer Bartels doet en die probeer ik dan te weerleggen. Het is namelijk een forum, dat betekent dat mensen kunnen reageren wat andere mensen te vertellen hebben. En schijnbaar raakt het de mensen van mm nogal wat ik te zeggen omdat ik boze mailtjes krijg naar mijn prive e-mailadres. Ik snap ook deze reactie niet echt omdat ik de heer Bartels zelfs nog complimenteer in mijn stukje. PS Michel(angelo) je moet niet zo laten blijken dat je voor mm werkt.(gebruik dus geen freemail account)

michelangelo

Beste P, los van het feit dat ik niet werkzaam ben bij MM (ik wist niet dat je automatisch bij MM werkte als je een freemail emailadres had, wat is de band tussen Freemail en MM?) ben ik het eens met je stelling dat een forum dient om stellingen en reakties te plaatsen. Viel me alleen op dat je het altijd op MM had voorzien. En zullen we het hierna weer gewoon over CTS hebben?

Sacha Prins

Dr. Yuri,Uiteindelijk zijn degenen die overleven de ECHT goede ondernemers. Ondernemers die ook op tegenwind gerekend hebben en daarmee om kunnen gaan tot het weer beter gaat. Degene die overblijven zijn de ECHT goede bedrijven. Misschien een iets zwakkere stelling dan "De goede blijven over".

Ton van den Hoogen

Eric Bartels vergist zich geloof ik in de werking en functie van het forum op Emerce. De bedoeling is naar mijn mening dat mensen met een kritische, andere blik, en waar mogelijk extra achtergrondkennis, het oorspronkelijke artikel becommentarieren. Aldus ontstaat er aan het eind van dit proces (hopelijk) een beter, genuanceerder beeld over de kwestie.Naar mijn smaak (maar dat is uiteraard persoonlijk) mag harde kritiek best, omdat je daar uiteindelijk het meest van leert. Bijvoorbeeld in het geval van CTS: waarom heeft dit bedrijf het niet gered. Ligt het aan de markt, is het de visie, is het het geld, is het omdat de medewerkers een leuke tijd hebben gehad, veel hebben geleerd (maar was dat het doel van CTS?)…?Natuurlijk komen er dan niet-leuke opmerkingen naar boven, en wellicht ook van stuurlui die hun hele leven aan wal zullen staan. WIE het schrijft is echter totaal oninteressant. Het gaat erom wat we er van kunnen leren, hoe het met soortgelijke bedrijven beter kan en moet aflopen. Ik volg de meeste discussies van Emerce op de voet, en juist alle kritische reacties maken de artikelen extra waardevol. De enige reacties die (voor mij in ieder geval) echt niet zinvol zijn, zijn degene die op de man/vrouw spelen.

M. Lex

Beetje typische reactie van de heer Bartels: ?randdebielen, losers, lafaarden, bek dicht?. Argumenten van een topondernemer om meningen van EMERCE lezers te weerleggen? Als internet ondernemer deel ik deze meningen volledig, na het gefrustreerde stuk van de heer Bartels nog eens versterkt.Maar ik begrijp de angst van de heer Bartels. Waren de afgelopen jaren een infantiele fantasie en een grote bek voldoende, nee zelfs noodzakelijk om miljoenen los te krijgen (realistische cijfers in je businessplan = zelfmoord), het lijkt erop dat het tij is gekeerd. Alleen de allergrootste bekken krijgen als nawee nog geld los van de laatsten der blinde investeerders, maar voor hoelang?Het is zeker vervelend voor het hardwerkende personeel van failliete bedrijven, maar dat is het ook voor alle Nederlanders die op wat voor manier dan ook geld hebben gegeven aan schreeuwende mediageile graaiers. Want in tegenstelling tot echte ondernemers, lopen de schreeuwers zelf vaak geen enkel financieel risico, maar zijn zij door hun eigen salarissen juist verantwoordelijk voor het grootste deel van de burn-rate van hun luchtbel. Lef?Natuurlijk hoeven de bestuurders van failliete bedrijven niet neergesabeld te worden, ik denk dat de felle reacties van EMERCE lezers vaak tegen schreeuwers in het algemeen bedoeld zijn, maar om jezelf en andere bellenblazers uit te roepen tot topondernemers gaat toch wat ver. Het hebben van een topsalaris en een interessante afkorting voor je naam is niet voldoende voor een dergelijke kwalificatie. Nemen we het opzetten en succesvol runnen van een winstgevend bedrijf als basis voor potentieel topondernemerschap, dan vallen er heel wat af. Toch?

K. de Vries

Jammer dat Bartels zich zo vreemd uitlaat. Ik weet dat hij voor ons PCM het één en ander doet, waarbij ik zelf overigens niet betrokken ben. Maar als ik dit soort taal van hem lees, dan denk ik: "weg met die vent, die is een gevaar". Zeker als hij zichzelf als topondernemer ziet en ik lees dat al verschillende bedrijven van hem faillliet zijn gegaan. Ik ben het helemaal eens met de mening van Sascha Prins, die zegt dat topondernemers die mensen zijn die ook op tegenwind hebben gerekend. Daar wil ik aan toevoegen dat ik helemaal respect heb voor mensen die met hun eigen geld hebben ondernomen, en niet met miljoenen van een venture capitalist, zoals Bartels klaarblijkelijk gedaan heeft. Al die taal die hij uitslaat in z'n reactie, duidt dan ook met name op hemzelf.

Magic Minds

Jongens, laten we deze discussie voortzetten op http://www.en.nl, onder het motto geen woorden maar daden. Magic Minds en PCM, gefeliciteerd met de nieuwe site. Het kan dus wel in Nederland…

Daniel

Grappig eigenlijk hoe je dit soort verhalen in het verleden meer en meer hoort. Ik kom zelf bij Gamegate vandaan (carp coolest company van 2000, nu failliet?) en daar was het ook al zo. Een perfect product met een goed idee, alleen een management dat het belangrijker vond om cool te zijn dan een goed bedrijf te runnen. Daar is uiteindelijk nogmaals 5 miljoen in gestoken en dat was zelfs niet genoeg.Nu is dit niet alleen in de internet wereld, maar in elke branche. Ik ken een aannemer die een harde werker is en alleen maar perfecte projecten afleverd, maar helaas was hij financieel niet onderlegd. Het gevolg: een faillisement.Dit is iets wat hem zeer veel heeft geleerd, en wat dat betreft ben ik het eens met de heer Lex. Zo'n ervaring is goud waard, alleen komt het heel hard aan. Afgelopen halfjaar was het een en al ellende in de internet markt. Dat is niet gek, zou jij je geld investeren in een organisatie als je er voor 50% zeker van kunt zijn dat je je geld niet terug ziet? Dan moet je of heel rijk, of heel dom zijn. Het tij zal keren. Daar ben ik zeker van. Het is gewoon zo dat je jezelf niet gek moet laten maken. En dat is soms erg moeilijk, maar dan moet je niet in deze dynamische branche gaan werken.

Mitch

Hoe boor ik mijn, nog goede naam, zo snel mogelijk de grond in? Magic Minds, wat een gepruts.

Janneke

Geachte meneer Bartels,Dat u enige nuance vreemd is, heb ik al kunnen lezen in het Parool artikel. Laat ik eens verrassen. Er zijn wel degelijk ondernemers hier, die desondanks toch hun vraagtekens zetten bij de overenthousiaste reakties van ex-werknemers. De fantastische en inspirerende leidersschapsstijl waarover continue gerept wordt door ex-werknemers, lijkt eenvoudigweg in schril contrast te staan met de zakelijke prestaties van de onderneming. Mij dringt zich eenvoudigweg het beeld op van iemand die op een sekte-achtige manier het grote geld wilde verdienen maar zich daar helaas in gehinderd zag door de marktrealiteit. Als ik het zo op schrijf, lijkt het bijna alsof ik over u schrijf. Uw reaktie verwonderd mij dan ook niks. Of het moet uw pretenties van lef zijn. Wat zoveel lef is er niet voor nodig om het geld van anderen er door heen te jagen. Dat durf ik ook wel.En richt je nou maar weer op dat gare bedrijf. Dat zal hard nodig zijn. GroetjesJanneke

Wam van Strij de Regt

Ondernemen is best moeilijk, wij doen het al bijna 10 jaar en 6 jaar op het internet en nog steeds leer ik dagelijks nieuwe dingen. Je kunt natuurlijk je MBA gaan halen maar eigenlijk is er geen school voor behalve de praktijk. Het is met name lastig als je groei nastreeft in een groeimarkt zoals die van de afgelopen jaren en, in tegenstelling tot de meeste bedrijven om je heen, geen gebruik maakt van leningen of venture capital. Het wordt makkelijker en tevens interessanter zodra je alleen nog maar winst nastreeft. Eigenlijk had er bij ons al een lampje moeten gaan branden toen de koers van WOL in elkaar stortte maar wij zijn pas in januari dit jaar van het groeiscenario afgestapt. Daarvoor maakten wij ook al een bescheiden winst maar dat was meer noodgedwongen. Het gaat dit jaar inderdaad wat minder op het gebied van consultancy maar het meeste wordt door de media naar mijn mening sterk overdreven. Er wordt nog steeds gesproken over 'internet bedrijven' terwijl het met name de recent opgerichte B2C en webdesign bedrijven zijn die de klappen krijgen. Wanneer een bedrijf dat soort klappen niet overleeft is dat zeker niet alleen voor rekening van het management en de aandeelhouders, ook het personeel heeft hier invloed op. Er wordt gesproken over 'harde werkers' maar is dat wel zo? En hoe zit het met het kennis niveau van deze mensen, naar mijn mening heeft maar een klein percentage van de mensen werkzaam in deze sector echt verstand van zaken. Ervan uitgaande dat dat klopt is het dan wel erg moeilijk om in korte tijd een webdesign bedrijf uit de grond te stampen waar minstens honderd topmensen werken. Wij kiezen voor een rustig groeitempo en als je als medewerker bij ons niet 'mee-onderneemt' wordt je contract niet verlengd. Mischien werken er dan over 5 jaar wel 100 topmensen bij ons, de toekomst zal het leren. Een overzichtelijk opzet met goeie mensen moet deze overdreven reactie als gevolg op de vorige overdreven reactie (sentiment) goed kunnen overleven. Wij wensen iedereen veel succes toe, hou je taai. Oh ja, een echte TOP ondernemer is Richard Branson! Als meer mensen zijn boek hadden gelezen dan hadden er niet zoveel aandelenruiltjes plaatsgevonden de afgelopen jaren. Wam van Strij de RegtPLANT internet solutions BV

Maarten

Ik kan het niet laten.Wat mij opvalt is dat in een groot aantal reacties wordt gesteld dat het aan de markt zou liggen dat het bedrijf er mee moet stoppen. Deze mensen hebben het juist gezien. Wat je hier uit kunt opmaken is dat je des te beter je zaken op orde moet hebben om te kunnen overleven. Als er een bedrijf failliet gaat, en er wordt zeker in de internet markt altijd met het vingertje gewezen naar de "markt", dan was het nooit de schuld van de top van het bedrijf.Fout, fout fout. Het ligt wel degelijk aan het ondernemersschap van de top. Met visie alleen kom je er niet. De geschiedenis kent genoeg visionairs die op het hakblok zijn geeindigd. Als deze niet kan antiseperen op de markt, zit ze niet op de juiste plek. Als het niet instaat bent om je personeel wel juist aan te sturen, zit ze niet op de juiste plek. Internet ondernemers kijk eens wat eerder naar je zelf voordat je je er van af maakt en het geld verbrast wat beter besteed had kunnen worden aan winstgevende en goed doordachte "projecten".Laat iedereen nou eens een keer die verantwoordelijkheid op zich nemen, en niet gaan spelen met het geld van een ander.

Roel

De klanten zijn ook aardig de dupe van de faillisementen en dat komt in deze discussies eigenlijk te weinig naar voren. Men wenst de (ex-)medewerkers en het management veel succes. Mee eens, want het is geen leuke situatie, dus bij deze.Maar al de klanten van de clubs die het nu niet trekken zitten ook met een mega-probleem lijkt me. Hoe wordt het werk overgedragen? Is dat in de laatste periode gebeurd, is men er nu mee bezig, of worden de klanten aan het lot overgelaten? C-factory en CTS deden de hosting voornamelijk zelf neem ik aan, dus alles moet ook nog eens overgezet worden, nieuwe contracten moeten gemaakt worden, programmeurs en designers moeten zich inwerken in de materie van de concurrent en erop voortborduren of het hele gebeuren weer omgooien en ga zo maar door. Andere stakeholders zullen het overigens ook merken. Er is veel samenwerking in ons wereldje en ik kan me zo voorstellen dat veel uit te besteden werk bij bepaalde gespecialiseerde mensen terecht kwam, die nu dus een mooie opdrachtgever kwijt zijn. Misschien staan er zelfs nog wel facturen open… De buitenkant telt ook mee.

Eric Bartels

Beste vrienden,Gaarne wil nog een aantal gedachten toevoegen aan mijn eerdere reactie in emerce. Een van de toenemende problemen in onze samenleving is de, wat ik noem, 'versoapisering' of 'verranziging' ervan. Recentelijk bracht Paul Verhoeven de film 'Hollow Man' uit, die draait om de filosofische stelling: ?Wat gebeurt er met de moraliteit en ethiek van mensen als ze ineens onzichtbaar zouden zijn?. Zijn uitwerking en dus antwoord op die vraag is: de menselijke moraliteit is direct verbonden met de verantwoording die mensen moeten afleggen voor hun daden. Als je onzichtbaar wordt, hoef je geen verantwoording af te leggen en daarmee verdwijnt de moraliteit en ethiek. En dus verandert zijn hoofdpersoon van een normaal persoon in een moordend en verkrachtend monster. Moraliteit heeft dus te maken met verantwoording moeten afleggen. Ik denk dat er niet veel mensen zijn die vanuit zichzelf, ongeacht de omstandigheden, altijd een hoge waardigheid en ethiek handhaven (ik weet overigens ook niet of dat mij zo zou zijn, want daarvoor moet je eerst in die omstandigheden komen). Hetzelfde probleem treedt steeds meer op in onze westerse samenleving. Het Internet en andere communicatievormen staan mensen toe om anoniem of relatief anoniem te communiceren met of over anderen. Het gevolg is deels een verranziging van diezelfde samenleving. De laagste instincten van mensen komen vaak bovendrijven. Ook hebben mensen steeds minder tijd om zich letterlijk en figuurlijk te 'verdiepen'. Boeken worden minder gelezen en steeds vaker wordt in het wilde weg commentaar geleverd op alles en iedereen zonder dat de men zich voldoende heeft verdiept in het onderwerp. Dat zien we op TV, horen we op de radio en zien we in allerlei Internet forums. Snel scoren zonder verdieping, vaak onder druk van commercie, is een toenemend kwaad dat via de verschillende media tot uiting komt (waarmee ik niet wil zeggen dat media in het algemeen geen kwaliteit leveren). Ik heb dat zowel in vorm als inhoud willen aangeven in mijn reactie op jullie reacties. Ook mijn reactie was – bewust – in vorm ongenuanceerd, omdat ik iedereen over één kam heb geschoren en groffe bewoordingen heb gebruikt. Want ik ken jullie helemaal niet en weet dus ook niet of en hoeveel kennis jullie over ondernemen bezitten. En jullie zien hoe irritant dat is. Als je een mening over iets moet hebben verdiep je er dan in en kom met een gedegen, genuanceerde en dus waardevolle reactie, maar ga niet in het wilde weg schieten op alles en iedereen. Ook vorige artikelen over ons bedrijf MagicMinds hebben regelmatig een stroom van vitriool opgeleverd die angstig dicht komt bij de metafoor van Paul Verhoeven. Anoniem iedere vorm van respect en waardigheid laten varen dus. Beschadigen om de lust van het beschadigen. Alvorens af te sluiten zal ik jullie – en dus de wereld – een paar feiten vertellen over MagicMinds, om misverstanden te voorkomen. MagicMinds is drie jaar geleden begonnen zonder venture capital. Tegen de marktvisie in (vooral geen winst maken!), hebben we vanaf dag één winst gemaakt. Zeven maanden geleden hebben wij 11 miljoen gulden aangetrokken via Nesbic Cte fund, een gerenommeerde venture capitalist, om onze verdere expansie in het buitenland en onze ideeën omtrent bedrijfshuisvesting te kunnen realiseren. MagicMinds is deze maand voor het eerst sinds zeven maanden weer winstgevend, dus wij hebben onze doelstellingen voorlopig gehaald. Ondernemen met venture capital heeft overigens niets met lef of geen lef te maken, het is een normale en vooral noodzakelijke ontwikkeling in iedere ambitieuze ondernemingscyclus.Overigens ontwikkelen wij ons zo goed omdat wij al veel eerder afgestapt zijn van een pure Internet strategie en ons hebben gericht op experience marketing, waarbij Internet slechts één van de middelen is. Ik hoop dat ik jullie voldoende heb ingelicht en ik nodig een ieder van jullie uit om eens een drankje te komen drinken in onze Experience Dome in het voormalige Oibibio gebouw in Amsterdam. Dan kunnen we gewoon als mensen onder elkaar face-to-face praten over ondernemen en menselijkheid. Met vriendelijk groet, Eric BartelsCEO MagicMinds

Einstein

Een genie is niet iemand die zijn tijd ver vooruit is, maar zijn tijd goed begrijpt…

Wam van Strij de Regt

Eric, Je bent helemaal 'new edge', net als de Ford Ka! Wam

Claudia1999

Beste Eric,Het grote succes van Internet is mede te verklaren door het feit dat mensen snel en makkelijk zelf hun mening kunnen publiceren.Dit forum is de ondernemingsraad in optima forma. Hier geldt niet alleen de stem van CEO, maar juist die van de 'netslave' die ook eens zijn mening wil ventileren. Juist bedrijven met leiders als die van CTS, die als een sekteleider zonder kritische noten, hun weg kunnen gaan, roepen deze sterke reacties op. Dit is heel interessant om te zien. En erg leerzaam voor alle betrokkenen. Ik denk dat de reactiepagina's van Emerce in een leemte voorzien, wat mede hun populariteit verklaart. Als bedrijven op hun intranet dergelijke reacties laten publiceren (juist anoniem), zou dat heel wat sentimenten voor het Management zichtbaar maken en wellicht ook goede suggesties opleveren. Wie durft dat experiment aan. Magicminds? voor CTS is het al te laat.

H. Vermeijden

Beste Eric,Veel schrijven en weinig zeggen is nooit mijn sterkste kant geweest. Anonieme reacties op intranet forums is niet de manier. Bij twee bedrijven waar ik gewerkt heb is dat na drie dagen verwijderd omdat de beerput open ging. Dat zegt niet zoveel over het personeel maar meer over de communicatie binnen het bedrijf.Als je het zou verwachten zou je het namelijk beschikbaar maken. Ik heb trouwens in die dagen meer geleerd over die bedrijven dan in de maanden die ik voor hen gewerkt heb.

Daniel

Ik vind het wel vreemd dat CEO Eric een heel debacle kan schrijven over zijn bedrijf, terwijl dit helemaal niet de issue is waar deze discussie over gaat (en volgens mij is dit forum niet bedoeld als reclame platform). CTS haalt het niet. En dat is gewoon een hard feit. Het eerste halfjaar van 2001 zijn 122 bedrijven in de randstad failliet gegaan, waarvan 50% internet bedrijven. Wat zegt dit? Dat we toch maar in Zaltbommel moeten blijven zitten? Zoals zibb.nl mooi kopte:'Uit onderzoek blijkt zelfs dat wie het Brabants hanteert veel efficiënter werkt dan ondernemers die Algemeen Beschaafd Nederlands praten.' En dan kan Meneer Bartels veel over zijn bedrijfje gaan roepen, maar ik dan krijg je al snel te maken met dat oude spreekwoord van de hoge bomen. En in de markt woedt een storm. Dus wees voorzichtig met wat je roept.

Boer

Daniel, is dat nou nodig, die reactie. Ik hou van Brabant hoor, mooi, lief en zacht. Maar waar gaat dit in godsnaam over?! En voor alle andere, nogmaals, om over Magic Minds te lullen moet je in een ander forum zijn! Change the script!

Bas

Beste Eric,Een forum heeft als groot pluspunt dat je de tijd kunt nemen inhoudelijk na te denken over de argumenten in je reactie alvorens je hem plaatst. Dat sommige mensen dit niet doen, zet anderen weer tot denken aan. Met de stelling dat je door anonimiteit op een forum geen verantwoording hoeft af te leggen en dat dit zou leiden tot 'verranziging', ben ik het dan ook niet eens. Op een forum moet je wel degelijk verantwoording afleggen, juist op het inhoudelijke aspect van je betoog en niet om wie je bent. Daar zit nu juist de kracht.Je eigen reacties zijn hier een mooi voorbeeld van: Wanneer ik je laatste verhaal lees krijg ik toch sterk de indruk dat je eerste posting in een vlaag van emotie geschreven is. En dat je reactie nu genuanceerder is omdat je de tijd hebt gehad om over de consequenties na te denken. Ik vraag me dus af of je ook met deze 'experience' verklaring was gekomen als deze discussie face-to-face was geweest… Maar dit is eigenlijk niet ter zake. Waar deze discussie om zou moeten gaan, is niet de rol van fora in de 'verranziging' van de maatschappij, maar om CTS. Het is echt jammer dat zo'n kwalitatief goede en creatieve club mensen ten gronde gaat. Ik wens de ex-werknemers dan ook heel veel sterkte en succes voor de toekomst toe.

Mo'riche

Ook door deze discussie-in-een-discussie over dit forum wordt weer eens iets belicht dat m.i. typerend is voor deze branche: dat er zoveel ondernemers rondlopen die eigenlijk geen enkele affiniteit met (laat staan respect voor) het medium internet hebben. Het is allemaal maar ranzig, eng en onvoorspelbaar, en het liefst proberen ze internet zo snel mogelijk om te vormen tot iets waar ze wel grip op hebben. Vervolgens worden daar hele businessplannen op gebaseerd. Zo werkt het helaas niet….

Anoniem ;-)

Vreemd dat een onderwerp als de neergang van CTS uitloopt in een discussie over de verloedering van de maatschappij en een filosofische verhaal over de oorzaken daarvan. Met deze reactie hoop ik twee doelen te bereiken. 1. Bartels wakker maken2. de discussie weer bij CTS te krijgen Met het eerste startend: Leuk verhaal Eric, maar er is nog een oorzaak van verranziging aan te wijzen. Een overdreven geloof in eigen kunnen en daarmee de realiteit uit het oog verliezen. (in eenvoudig Hollands: bord voor je kop) Een proces dat je met name bij voetbaltrainers en wereldleiders tegenkomt. Deze mensen staan zover van de realiteit dat het ranzig wordt. Van Gaal en Adriaanse zijn daar uitstekende voorbeelden van. Een ander voorbeeld hebben jullie gisteravond vast op het journaal gezien…maar laten we discussie niet weer op een verkeerd spoor zetten 😉 Maar genoeg woorden over deze kroegbaas. Verder commentaar graag in het "We verkopen geen praatjes" forum! Ten tweede blijft de vraag waar CTS en vele anderen het niet redden. CTS was een goed bedrijf met visie en kwalitatief goede mensen in dienst. Mismanagement is een makkelijk aan te wijzen oorzaak. Groei, en het feit dat de kost dan voor de baat uit gaat is ook een oorzaak. Zodra de vraag instort blijft niets anders over dan achteruit groeien…een logische consequentie van ondernemen maar vervelend voor de slachtoffers. Maar het compleet instorten van de "vraag" blijft mij verbazen. Zijn de visionairs niet in staat hun visie over te dragen? Zijn de klanten niet overtuigd van de noodzaak? Is er wel een noodzaak? Gaat het zo slecht met bedrijven die het Internet nauwelijks gebruiken? Ikzelf heb een langere periode bij 'een CTS in het groot' mogen kijken en heb me altijd verbaasd over de budgetten die klanten stopten in projecten zonder er ook maar iets voor terug te krijgen. De uitdrukking "leuk project" heb ik daar voor het eerst gehoord. En maar 1 klant horen zeggen: "Show me the money!!" Op zich schokkend dat zodra de budgetten van de klanten wat minder worden, de Internet projecten als eerste geschrapt worden. En dus blijkbaar de minste toegevoegde waarde hebben. Hier ligt een schone taak voor de visionairs.. Een ander probleem dat Mo'riche terecht aanhaalt zijn de zogenaamde ondernemers. Veel bedrijven trekken verkeerde mensen aan die voor een een ranzig hoog salaris niets toevoegen aan de organisatie en de klanten. Doel van velen is niet de markt verder helpen en het internetevangelie te verkondigen maar hun CV oppoetsen en zoveel mogelijk aandelen scoren…maar ja, als organisatie moet (…) je groeien (anders sta je toch mooi voor lul op de First Tuesday) en webby mensen zijn moeilijk te vinden dus kan er wat aan kwaliteit worden ingeboet… Moraal van dit verhaal: teveel slechte mensen doen bij teveel bedrijven voor teveel geld projecten die er eigenlijk niet toe deden…en da's een wankele positie…

daniel

Goed verhaal Anoniem, jammer alleen dat het anoniem gaat, maar oke. Je snijdt een goed punt aan in je laatste zin. En juist daardoor is het vertrouwen in internet organisaties bij de klanten afgenomen. En daardoor moet je je opeens bewijzen met goede projecten voor een eerlijke prijs. Wel jammer dat daardoor het 'nut' van internet verklaard moet worden, aan de andere kant maakt dat het ook wel weer leuk. Het is allemaal niet zo vanzelfsprekend meer.

Eric Bartels

Beste Bas en anderen, Ik ben blij te zien dat de reacties na mijn stuk sterk aan inhoudelijkheid hebben gewonnen. Zo hoort het ook. Ik had, Bas, overigens ook in een face-to-face gesprek hetzelfde gezegd. Iedereen die mij persoonlijk kent weet dat. Ik denk niet dat ondernemers als Toon Branbergen te visionair zijn, of geen gedegen beleid hebben gevoerd. Wel is het zo dat de markt driekwart jaar geleden volledig overhypt was, waarbij het zelfs door verture fondsen als slecht werd gezien als je winst maakte. Vervolgens werden enorme bedragen geld gestopt in jonge onervaren ondernemers zoals bij BOO.com. Onverantwoordelijk om iets van 300 mln euro te stoppen in 26 jarige ondernemers die net beginnen. Maar tegenwoordig is het beleid weer volledig de andere kant opgeslagen. Nu gaan gewoon goede bedrijven op de fles omdat financiers nu ineens NERGENS meer geld in willen stoppen. Net zo dom als driekwart jaar gelden OVERAL geld in stoppen. Maar goed. Ik denk dat Toon Branbergen een goede ondernemer is die een gezond beleid heeft gevoerd. Het hoeft namelijk helemaal niet zo te zijn dat je een slechte ondernemer bent als je failliet gaat. Er kunnen marktomstandigheden tegenzitten die onvoorspelbaar waren, bijvoorbeeld. Het is bijvoorbeeld zo dat inderdaad de investeringen in Internet sterk teruglopen. Een dergelijke daling is alleen op te vangen als je van te voren je beleid hebt afgestemd op een bepaalde mate van onafhankelijkheid van bijvoorbeeld het Internet. Zoals wij hebben gedaan. Misschien is dat bij CTS onvoldoende gebeurt of misschien wilde Publicis onverwacht geen toegezegd geld meer beschikbaar stellen. Dergelijke dingen kunnen gebeuren zonder dat je daar zelf altijd invloed op kunt uitoefenen. Ik wens de CTS'rs nogmaals heel veel sterkte toe!!!!! Eric Bartels

paul buitenman

Ik ben te moe om nog te reageren op deze man(eric bartels).Hij schrijft dat Toon Branbergen een goed ondernemer is, dat kan misschien zo zijn, maar dat Toon Branbergen een gezond beleid gevoerd heeft is natuurlijk kolder van de bovenste plank.Ik hoop namelijk niet dat magicminds ook zo'n gezonde bedrijfsvoering heeft want dan eindigen ze net als CTS. Ik wens de magicminders wederom veel succes toe Ps Het is waarschijnlijk niet zo erg druk bij magicminds als je steeds op deze verhalen kunt reageren of is de mediageilheid te groot om het niet te doen.

Edgar

Net terug van vakantie en dan dit bericht. Erg jammer, CTS is en blijft een mooio bedrijf met mooie mensen en een wereldse cultuur. OK misschien zijn de zaken niet altijd even handig aangepakt, maar dat zien we bij meer bedrijven om ons heen. Wat blijft is de herinnering aan CTS, en die is erg goed. De mensen, de panden, de projecten en de gezelligheid. Bij deze wens ik de mensen die nu op jacht moeten gaan naar een volgende uitdaging heel veel succes… denk bij je volgende job nog een terug aan de tijd bij CTS…… en bepaal het gevoel…. je bent en blijft een CTS-er.

Donders

Ook Paul "Ik ben te moe om nog te reageren" Buitenman heeft zijn five minutes of fame ruimschoots gehad. Maak je niet zo druk man!

Otto Verdrijver

Sorry maar ik durf mijn naam hier niet eens tussen te zetten. Op een paar intelligente opmerkingen na van o.a. Anoniem, Claudia1999 en Sacha kan ik niets anders zeggen dan BLABLABLABLABLABLABLA. Als dit het niveau van de industrie typeert dan vraag ik mij als klant af waar jullie allemaal mee bezig zijn. Ik moet er niet aan denken mijn budget te besteden bij die blabla zeepbel organisaties. Ik heb toevallig voldoende van deze heren (o.a. MM en CTS)over de vloer gehad en kon gelukkig op tijd door de facade prikken. OPROEP! Mede klanten, prospects, suspects en andere potentiele investeerders in 'nieuwe media' initiatieven; wees zorgvuldig in het zoeken naar een betrouwbare oprechte leverancier met de juiste competenties, ervaringen en mentaliteit. Wees huiverig voor de aalgladde exterieur van 'ondernemers' die alleen maar uit zijn op individueel materieel gewin ten koste van ons en vaak het eigen personeel. Met dank aan Emerce die een uiterst belangrijke journalistieke functie vervult in het zichtbaar maken van kaf en koren. Gegroet!

Martin Avans

Is er soms niets beters te doen dan (veelal onder werktijd) smalend andermans inspanningen af te kraken. Beetje jammer mensen… Alle ex-CTSers heeft veel sterkte en succes toegewenst voor de toekomst.

Elbert

Wat ik nou zo graag zou willen weten: ik lees hier niets anders dan dat CTS een mooi bedrijf met mooie mensen en een wereldse cultuur was. Maar wat ging er dan mis? Was CTS vooral zo leuk omdat de werknemers er mochten basketballen in plaats van code kloppen? Waren de ideeen van die medewerkers zo briljant dat ze tot verliesgevende projekten leidden? Had visionair Toon meer oog voor A-merken als klant dan A-winsten op projekten? Wat bewoog Publicis om de situatie als zo ernstig te beoordelen dat een failissement werd aangevraagd en 65 man op straat gezet? Wat ging er mis? Wat zijn de feiten?

Rene Scholte

Tjonge jonge, mijnheer Bartels, dat u zich hiertoe laat verleiden, het niveau zou stijgen na uw reactie. Afgelopen weken heb ik getracht in gesprek te komen met iemand bij Magic Minds over een aantal zaken waaromtrent ik hier niet verder zal uitweiden. Gerenommeerde clubs in Amsterdam (ik weet dat alle webdesigners meelezen) zitten in de problemen en kunnen de eigen huur niet eens meer opbrengen. Dan maar aankloppen bij een visionair dacht ik. Geen tijd hebben ze voor je bij Magic Minds, terugbellen ho maar. Als ik dan zie dat de heer Bartels alle tijd heeft voor Emerce is het misschien verstandig dat ik hier mijn telefoonnummer (020-6129878) achter laat, kortere lijntjes dan via Emerce bestaan er blijkbaar niet. Dat heb ik onlangs al twee maal ondervonden.

Janneke

Ik weet bijna zeker dat we op zeeeer korte termijn verrassend nieuws over Magic Minds en haar visionair te horen gaan krijgen. Alhoewel, zo verrassend is het niet…

Paul Buitenman

Je maakt ons nu wel heel nieuwsgierig mevrouw Janneke,kan je niet een tipje van de sluier oplichten.

Oop!

1/ Anoniem, want ben al te vaak aangeklaagd door ex-werkgevers toen het ze te heet onder de voeten werd. 2/ THX Otto, helemaal waar. Pas op waar je je geld in stopt, ga voor de kanjers met kennis en inzicht, zij helpen je bedrijf verder, veel verder. Dat is namelijk waar ze het voor doen. Vergeet de gladde business heren met mooie pandjes en pakjes. 3/ Zoals vele andere goede mensen MM ontvlucht. Hoeveel blabla kan een mens verdragen? Hoe vaak kan je face-to-face de loyale, begrijpende, inspirerende vent uithangen terwijl je dat helemaal niet bent? Maar veel geld maakt een hoop goed, nietwaar? 4/ CTS was een prima club om ECHT aan de slag te gaan. En ik dacht dat we het gingen maken met z'n allen. Maar ook hier was te weinig kennis en inzicht in huis omtrent het medium, en met zo'n snelle groei red je het dan niet. Heel jammer. Vooral omdat hier WEL met liefde voor het medium gewerkt werd. Les voor het management: Loop niet te hard, kijk wat je in huis hebt aan goede mensen en doe er je voordeel mee. Vergeet dat grote geld even. Als je het goed doet komt dat heus wel. OPROEP: Wil iedereen die bij een halfzacht bedrijf werkt NU de deur uitlopen? Verspil je energie niet aan het vullen van andermans portemonnee. CEO's achter aan sluiten graag. Helemaal achter aan… Oop!

Eric

Hoi Hankie (alias Oop!, alias weet ik veel wie) Inderdaad hoeveel blabla kan een mens verdragen? Wij proberen bij MagicMinds een cultuur op te bouwen waarin respect, eerlijkheid, openheid en menselijkheid boven aan staan. Niet makkelijk, maar we proberen het ten minste. Zijn we overigens niet de enige in! Jij en ik weten precies waarom jij bent weggegaan bij MagicMinds en welk gebrek aan respect en eerlijkheid daaraan vooraf gegaan is. Waarvoor de collega's waarmee je toen vertrok inmiddels hun excuses hebben aangeboden. Helaas gebeurt dat ook bij mensen die je blindelings vertrouwt hebt en die je privé meermaals hebt geholpen. Ik zal daar hier niet over uitwijden, omdat dat onfatsoenlijk zou zijn tegenover de buitenwereld, maar de joden hebben daar een woord voor: gotspe. Ik weet niet welke frustratie je drijft, maar ik blijf het jammer vinden van de goede relatie die wij ook privé hebben gehad. En ik vind ook dat jij dat helemaal niet nodig hebt, want je bent inderdaad een fantastische webdesigner en een verdomd aardig mens. Ik hoop dat het je echt goed gaat in San Fransisco en dat je je levensgeluk hebt gevonden met je partner! Voor al die mensen die me afgelopen tijd hebben geadviseerd niet te reageren op emerce, voor al die mensen die hebben gezegd of gescheven dat een CEO zich niet moet verlagen tot dergelijke discussies op een forum, voor al die mensen die vinden dat een CEO vooral 'corporate' moet zijn en ook voor al de mensen die me juist hebben gecomplimenteerd met m'n reacties: laten we onze ogen openen, we zijn allemaal onderdeel van een veel bredere verandering in de samenleving, waarin hierarchische structuren afbrokkelen, waarin heilige huisjes omver worden geworpen, waarin ivoren torens worden afgebroken, waarin het "proletariaat" zich eindelijk bevrijd van de ketenen van hierarchie en kapitalistische onderdrukking. Welkom bij de 21ste eeuw renaisance in business en menselijke waardigheid! Dus CEO's in ivoren torens horen niet meer te bestaan. Ik ben primair mens en daarna pas CEO, dus ik reageer zoveel en zovaak als ik wil op zoveel dingen als ik wil. Ook ik laat me niet ketenen door ivoren torens en verwachtingen van anderen. Vrijheid van meningsuiting geldt voor iedereen, dus ook voor CEO, COO, CFO of welke functionaris dan ook. En ík voel me niet te goed om hier mijn mening te geven. Zou iedereen moeten doen. En dan vooral niet anoniem! Als de buitenwereld, klanten, financiers of anderen daar problemen mee hebben, nou het zij zo. MagicMinds is groot geworden omdat we menselijkheid, openheid, vernieuwing en vrijheid combineren met een grote mate van professionaliteit en zakelijkheid. Juist daarom zijn we MagicMinds. En daar ben ik allemachtig trots op!!!!! Met vriendelijke groet, Eric BartelsChief Freedom Fighter

Tourna

Hoi Janneke, Bedoel je het zeer verrassende nieuws dat MagicMinds vandaag 25 man op straat heeft gezet wegens financiele problemen?Helaas nog niets te lezen op de site van Emerce, maar nieuws gaat snel. Is dit een begin van het einde aan de secte van de heer Bartels. Onze eeuwig blatende blaaskaak?

Paul Buitenman

Leuk weer eens van de heer Bartels te horen eninderdaad het stijgt weer naar zijn bol of zoals oop het zo mooi aangaf veel bla bla.Bartels schrijft namelijk: MagicMinds is groot geworden omdat we menselijkheid, openheid, vernieuwing en vrijheid combineren met een grote mate van professionaliteit en zakelijkheid. Groot, groot Philips is groot, Unilever is groot, Vendex is groot, MagicMinds is een klein of middelgroot ict bedrijfje dat net om de hoek komt kijken en mag over 5 a 10 jaar weer eens zijn mond open doen (en dan vooral de heer Bartels) met betrekking tot grote en wat magicminds allemaal heeft gepresteerd.En wat is dat Chief Freedom Fighter ben je soms de volgende Nelson Mandela.Laat ik dan dit toevoegen: Eric BartelsChief Mislukte Filosofen

Jaap

Welk een verrassing! de heer Bartels is 'primair mens'. Het zou erg makkelijk om hierover weer een paar opmerkingen te maken, dus dat slaan we maar even over. Laten we het hebben over hoe deze man zich als CEO opstelt. Natuurlijk is het volgens moderne management theorieen erg hip om te zeggen dat je eerst mens bent en vervolgens pas CEO. Maar de vraag is of je daarmee niet je belangrijkste taak verdoezelt: het leiden van een onderneming en de verantwoordelijkheid voor je personeel.Ik blijf vinden dat ik het teveel vage woorden vindt die het belang van ieder's 'persoonlijke ontplooing' het belangrijkste streven vindt. Volgens mij moet je dan toch echt je naam weer veranderen in Oibibio/Oininio. En kreten als 'ketenen van hierarchie en 'renaissance in business en menselijke waardigheid komen volgens mij echt uit de boekjes die nog in het Oininio pand lagen. Want het is toch raar dat de CEO het hardst loopt te roepen dat iedereen gelijk is, en dat hij daarin niet keihard door ondersteunt wordt? Kortom, is het wel zo dat de 'menselijkheid en openheid' ook daadwerkelijkheid worden toegepast in de MM cultuur, of is het gewoon onderdeel van de gladde prospectus. We wachten af.

Peter

"Ik ben primair mens en daarna pas CEO", Tja, 8 man op straat zetten valt daar blijkbaar ook onder. Erg menselijk….

Ruska

Erst dass Fressen und dann die Moral, zei Berthold Brecht al. De moraal van de ondernemers in de top van CTS, dus Branbergen en commissarissen, is beroerd te noemen. Uit cijfers die ze zelf aan de rechter hebben overlegd om collectief ontslag aan te vragen voor een aantal CTS medewerkers blijkt het volgende:# 1999: een kleine winst laten zien# 2000: een miljoen verlies laten zien.Oorzaak verlies: enorm stijgende personeelskosten en heel hoge kosten voor huisvesting.De leiding van het bedrijf dient de omzet kosten verhouding te bewaken. Immers de continuiteit van de onderneming is het hoogste goed. Wat ik immoreel vind is dat CTS mensen bleef aannemen terwijl men kon weten dat de financiele situatie niet voldoende zekerheid zou bieden voor de toekomst. Helemaal een gotspe is het om mensen nog een baan aan te bieden luttele weken voor het faillisement. Het "Fressen" van Branbergen is inmiddels veiliggesteld, vele getalenteerde ex CTS ers likken hun wonden. De lessen die te leren zijn:# de kwaliteit van het management gaat verder dan het hebben van visie;# voordat je ergens gaat werken overtuig jezelf van de kwaliteit van het financiele management, en de actuele financiele situatie; De moraal zou kunnen zijn dat ondernemers eerst aan zichzelf denken en dan pas aan andereren. In dit geval lijkt het er sterk op. Ik vind het een verwijtbaar faillissement. Een sterker kostenbewustzijn en alert ingrijpen had veel schade kunnen voorkomen. Dat is jammer, heel jammer. Je kunt je ook afvragen of ondernemers die failliet gaan een tweede kans verdienen. De mate van verwijtbaarheid dient dan als graadmeter. Voor mij is dat in dit geval duidelijk. Branbergen! Gewogen en te licht bevonden!

Eric

Beste Paul Buitenman, Ik moet zeggeen dat ik uitermate geniet van al je reacties, maar het moet toch ook frustrerend zijn dat je dat allemaal via het Forum moet doen in plaats van ons eens een paar van je ideeën face-to-face mede te delen. Kom nou gewoon eens naar onze MagicMinds Experience Dome Amsterdam aan de Prins Hendrikkade 20/21 (voormalig Oibibio gebouw), dan kun je ook eens even ontspannen. Ik nodig je van harte uit. Kun je eerst even work-out doen, dan een lekker saunaatje pakken, douchen en vervolgens lekker eten in ons restaurant. Kunnen we daarna eens goed van gedachten wisselen. Mag bij mooi weer trouwens ook op ons dakterras waar we een heerlijk uitzicht hebben over Amsterdam onder het genot van hetzelfde heerlijke eten en een lekkere fles champagne. Ik nodig je van harte uit (en trouwens al mijn goede vrienden van dit forum)! Mail me even wanneer je (of jullie) kan (kunnen) dan maak ik tijd vrij. Ik verheug me er al op. Trouwens iedereen hier! Met vriendelijke groet, Eric

Ikke weet het

Ik ben redelijk actief op dit forum en ik erger me wilt aan Eric van MM.Kan Emerce daar niet iets aan doen? Goedkoop reclame maken voor je bedrijf ?Eric koop eens wat bannerruimte in op Emerce, of heb je aandelen Emerce ?Ik word een beetje moe van je geblabla en daar heeft niemand wat aan. In deze thread gaat het om CTS en niet om MM (M&M ?).Laten we het dan ook over de aanvraag van het faillissement van CTS hebben op dit forum ! Thanks for understanding

fred

De reacties lopen wel erg weg van het onderwerp CTS.Dhr. Bartels laat in ieder geval zien waar klanten volstrekt niet op zitten te wachten: niet relevante PR-dwang van een niet relevant bedrijfje. Jammer dat CTS op de fles is, jammer ook voor de hardwerkende medewerkers. De vraag is oa wat we hier van kunnen leren. Natuurlijk zijn er de macro economische ontwikkelingen. Om in die consoliderende markt te blijven groeien en verder goodwill op te bouwen is niet alleen voor CTS een zware opgave gebleken. Hijgende investeerders, 'cynisch' georienteerde klanten en media, en een tent strak managen naar winstgevendheid zijn extra complicaties die gelden voor partijen als CTS. Wat ging er dan specifiek mis met de proposotie van CTS? Mr. Branbergen is in ieder geval geen uniek visionair: samensmelting van IT en Marketing en Strategie is inherent aande discipline Internet. Ervaren management skills, een goed en bevlogen sales apparaat en een goede IT infrastructuur met voldoende business controls is naast een tastbare propositie belangrijk om nu te overleven. Uiteraard zijn meedenkende, lange termijn gerichte aandeelhouders minstens zo essentieel. De klanten en het commerciele netwerk bepalen uiteindelijk de allesomvattende waarheid. Hippe designers, pseudo visionaire CEO's, funcultuurtjes heeft veel start ups de 1e dagen op weg geholpen en de echt goede zijn er nu nog, maar in moeilijke dagen? Wat was er nou zo specifiek voor CTS? Wat kunnen vergelijkbare partijen en klanten hiervan leren? Een rubriek als deze kan ons dat toch leren? Fred

Rene Scholte

Pertinent weiger ik te geloven dat deze reacties echt van de heer Bartels afkomen. Een normaal denkend mens die aanvaardbaar gehinderd wordt door enig intellect waagt zich niet aan uitspraken die gelezen zouden kunnen worden door prospects en klanten van zijn bedrijf. Vleugjes prive oplichten kan ook echt niet in een forum als Emerce, uitgesloten dat een CEO van gelijk welk bedrijf (klein of groot) zich hiertoe laat verleiden. Die borrel wil ik met de 'echte' heer Bartels wel eens nuttigen. Ik ben ook zelfstandig Internet-ondernemer dus kan mijn tijd helemaal schikken naar de belangen die ik heb. Dat de heer Bartels een 'open mind' (magic moet ik nog ervaren) heeft is een eigenschap die hem al geruime tijd geleden vooruit is gevlogen. Dat hoeft hij hier niet te bewijzen, dat doen anderen wel voor hem. Wil de echte heer Bartels opstaan en mij persoonlijk uitnodigen voor een borrel? Dan weet ik namelijk zeker dat ik geloven kan wat ik lees. Mijn telefoonnummer staat in een reactie op een van uw bijdragen aan dit forum.

Oop!

Even voor de goede orde: Oop! is niet Hank. Hank is een goede vent die zich met liefde uit de naad werkt voor mensen waar hij in gelooft. Blijkbaar zijn er meer mensen ontevreden opgestapt. Of weggewerkt. Over frustraties gesproken, Eric. Als je niet weet wie de persoon achter een reaktie op dit forum is, lijkt het me wijs om commentaar voor je te houden. Je hoeft namelijk niet altijd overal een weerwoord op te hebben. En dat respect, eerlijkheid, openheid en menselijkheid zo belangrijk zijn binnen MM… Niet dus. In je zeer persoonlijke reaktie op Hank's vermeende posting laat je goed zien hoe weinig respect je voor je medemens hebt. Vind je het echt nodig om iemand en plein publique zo van een weerwoord te voorzien, zelfs al was het Hank geweest? Leg nog eens uit Eric: hoe raak je zieke medewerkers ook al weer kwijt? Oop!

D. Arnolds

Vreemd hoor. Al Eric B. meediscussieert gaat het al snel over zijn eigen bedrijf. Het is niet de eerste keer dat een medewerker van MM de aandacht weer op hun "experience" richt in plaats van het nieuwsbericht.

Hank

Goh wat een gezellig forum. Lekker heen en weer bekvechten. wat is internet toch een heerlijk volwassen medium. Dit is m'n eerste reactie in dit forum en ik ben niet 'Oop' ook al beschuldigede Meneer Bartels mij daar van. Ongeveer een jaar geleden ben ik verhuisd naar Amerika. Ik heb zowel voor 'MagicMinds' als voor 'CTS' gewerkt en na het lezen van de diverse berichten op dit forum kan ik opgelucht adem halen omdat ik weet dat ik de juiste keuze heb gemaakt. Ik wil nou niet zeggen dat het hier veel beter is in Internetland maar het weer is hier fantastisch.

Bas

Hank, laat de shit gewoon de shit en loop een blokkie om. Jij hebt toch geen reden om terug te blikken. Die Bartels is gewoon gestoord. En Emerce c.s. vindt 't allemaal prachtig. Mijn reacties worden nogal eens geweigerd omdat ze te expliciet zijn en die malloot en horecaffer Bartels kan maar zijn gang gaan … "kom naar MM en eet een lekker sappige steak met wat Moet erbij" … P.S.Ik kreeg een week of wat zelfs te horen van de Emerce recensist dat ik in mijn tekst een indirecte verwijzing maakte naar mijn onderneming en daarom geweigerd werd … conclusie: ik moet me ook niet bemoeien met de top van de Nederlandse internetwereld … MM en Emerce zijn de eredivisie en ik moet daar gewoon met veel respect en van afstand naar kijken en van leren … ben overigens benieuwd of deze reactie het haalt?!?!

Wim

Bas, gefeliciteerd! Je reactie heeft het zo te zien gehaald. En inderdaad heeft mijn reactie geen mallemoer met het onderwerp te maken, maar enfin, wiens reactie wel?

TeeBee

Ik vraag me af hoe de heer Ruska aan zijn cijfers komt? mvg

Ruska

Beste TeeBee, De cijfers komen gewoon uit het jaarverslag van CTS zoals dat gedeponeerd is bij de rechtbank toen er collectief ontslag werd aangevraagd voor een aantal CTS-ers bij de rechtbank.Daarmee kwam deze info in het publieke domein.

Elbert

Ruska, Goed verhaal. Rest nog 1 vraag: je schrijft: 'Het "Fressen" van Branbergen is inmiddels veiliggesteld'. Is dat omdat hij indertijd gedeeltelijk is betaald in aandelen Publicis? En geven de cijfers van de KvK ook aan wat hij daar voor heeft gekregen?

Ruska

Beste Elbert, Het "fressen" is veiliggesteld doordat Clockwork CTS heeft overgenomen middels een deal met de curator. Toon Branbergen heeft een plaats in het management van Clockwork gekregen om daar verder "visionair" bezig te zijn. Zie ook de site van Clockwork. Uit de beschikbare cijfers van de jaarverslagen valt verder niet af te leiden wie wat heeft verdient aan de aandelen verkoop. Het gaat mij er geeneens om of hij zijn zakken vult. Onverantwoordelijk omgaan met bedrijf en mensen door een directie en Raad van Commissarissen, dat is de issue! Ruska

claudia1999

Gefeliciteerd magic minds, pcm en en.nl met de nieuwe site… Pim trekt de stekker er al weer uit…'we verkopen geen praatjes'… wat dan wel?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond