Deel dit artikel
-

China legt Alibaba aan de ketting

China stelt een antitrustonderzoek in naar Alibaba, zo meldt Reuters. Vorige maand schortte China de geplande beursgang van Alibaba dochter Ant Group van 37 miljard dollar al op, slechts twee dagen voordat de handel in Shanghai en Hongkong zou beginnen.

Een heet hangijzer zijn de exclusieve samenwerkingsverdragen die verkooppartners van Alibaba moeten ondertekenen, waardoor ze hun aanbod niet via alternatieve kanalen kunnen verkopen. Mogelijk worden dergelijke wurgcontracten verboden.

In de komende dagen wordt ook gepraat met de top van fintech Ant Group, vooral bekend vanwege het betaalmiddel Alipay.

Oprichter Jack Ma heeft zich niet populair gemaakt toen hij tijdens een speech zei dat een campagne van president Xi Jinping tegen te grote financiële risico’s de innovatie zou beperken.

In het Volksdagblad, de spreekbuis van de Communistische Partij, wordt gesteld dat ‘als monopolies worden getolereerd, en bedrijven hun macht mogen vergroten op een wanordelijke manier, de industrie zich niet duurzaam kan ontwikkelen’.

Alibaba laat aan de China Morning Post weten dat het aan het onderzoek zal meewerken en het geen gevolgen heeft voor de dagelijkse praktijk.

De koers van het aandeel Alibaba noteerde donderdag meteen 9 procent lager.

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond