Deel dit artikel
-

Chinese weblogs uiten openlijk ongenoegen over Tibet

Onder de controle van de overheid is de traditionele Chinese media grotendeels in stilzwijgen gehuld over de onrust in Tibet. Chinese weblogs daarentegen zijn niet bang om hun nationalisme te tonen en hun afkeer uit te spreken over de Tibetanen en het Westen.

Dat meldt het Britse persbureau Reuters in een artikel.

Na de rellen op vrijdag in Lhasa, waarbij de Chinese media tien doden bevestigde, verschenen in China vrijwel direct diverse blogpost waarin bloggers hun woede toonden. "De mensen in het Westen denken dat ze alles weten over China. Ze vertellen ons wat we wel moeten doen en wat we moeten laten”, schreef een blogger, die historische redenen aanvoerde om te vergoelijken waarom Tibet een onderdeel van China zou moeten zijn.

China staat bekend om het censureren van nieuws, maar heeft minder macht over wat er online wordt gepubliceerd. Met meer dan 200 miljoen internetgebruikers lijkt dit ook bijna onmogelijk.

Een andere blogger schreef dat de meeste buitenlanders gehersenspoeld zijn wat betreft het onderwerp Tibet en China. Andere weblogs weken niet veel af wat betreft de toon. Veel bloggers gaven de Dalai Lama de schuld van de rellen.

De ophef staat in schril contrast met het zwijgen van de media tijdens de protesten op het Tiananmen-plein in 1989. Met chatrooms, weblogs en forums hebben burgers nu de mogelijkheid om hun opinie openlijk te uiten. Zelf als bepaalde commentaren uren na het plaatsen alsnog verwijderd worden.

Deel dit bericht

3 Reacties

Luc

Je kunt het ze 'bijna' niet kwalijk nemen dat Chinezen tekeer gaan online 'the way they do'. Ze zijn niet blootgesteld aan een free press. Ze zijn al tientallen jaren geindoctrineerd en doen ze mee met discussies online. Nogal onwennig lijkt me voor ze. Laat de Olympics Tibet weer in het voetlicht plaatsen en de wereld zien dat mensen rechten met voeten worden getreden. Laat het maar lekker online tekeer gaan. China kan het niet blijven tegenhouden. Dit wordt slechts interessanter.

Kabouter Plof

Waar ligt Tibet? waarom is dit nieuws op emerce? Te ver van ons bedje toch. hebben ze daar ook paddestoelen? is er een tibitaanse marketingfacts die wij moeten lezen? heeft Idols het goed gedaan in Tibet-land? wie is de president van Tibet…o wacht…het is nog china toch? wellicht wat meer achtergrond nieuws om het bericht zo meer "body" te geven en enige nuance toe te voegen? plof plof….schietende soldaten, plof plof daar gaat weer een site op zwart, plof plof…wie weet wat er echt ploft in monnikenland?!

MrX

Kabouter Plof, zou je niet eens professionele hulp voor je dwangmatige gedrag gaan zoeken? Van al je onbenullige geblaat in de reacties is dit wel de meest genante. Als je ook maar een heel klein beetje besef zou hebben van wat hier gaande is zou je deze reactie ongetwijfeld nooit geschreven hebben.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond