Deel dit artikel
-

Citigroup: afname sms-gebruik zal KPN hard raken

De mobiele aanbieders KPN, Belgacom en Telefónica moeten de echte klappen van dalend sms-gebruik nog gaan voelen. Een analist van Citigroup denkt dat dat dit jaar gebeurt.

De jaarwisseling was een duidelijk teken aan de wand: Nederlandse consumenten sms’en minder. Met oud en nieuw stuurden mobiele bellers in Nederland tot tien procent minder tekstberichtjes naar familie, vrienden en bekenden om de beste wensen over te brengen. Die is illustratief voor het algemene sentiment jegens sms. Dat ontwikkelt zich negatief.

Analist Simon Weeden van Citigroup zegt tegen de Financial Times dat de mobiele voorlopers nu de eerste harde klappen krijgen. Consumenten stappen over op diensten als WhatsApp en de varianten die Apple, Facebook en Google daarop verzonnen. Zelfs Twitter kan als alternatief voor sms worden gezien.

Hoe hard die klap kan aankomen, is te zien in Finland. Daar daalde het sms-verkeer met 22 procent. Volgens Citigroup krijgen KPN, Belgacom en Telefónica vergelijkbare dalingen voor de kiezen dit jaar.

Mobiele operators genereren zo’n vijftien procent van hun omzet uit sms-verkeer. Die bron van inkomsten staan nu onder druk.

Analist Weeden van het Amerikaanse financiële concern gaat ervan uit dat mobiele aanbieders uiteindelijk ongelimiteerd sms onderdeel gaan maken van abonnementen.

Op welke wijze de operators geld willen afsnoepen van de opkomende mobiele appmarkt blijft nog ongewis.

Foto: Chris (cc)

Deel dit bericht

2 Reacties

Jeroen Bos

“Op welke wijze de operators geld willen afsnoepen van de opkomende mobiele appmarkt blijft nog ongewis???? ”

Volgens mij zijn de mobiele operators (weer samen) al druk bezig om hun abonnementen zo aan te passen dat de wegvallende sms inkomsten ruimschoots gecompenseerd worden door het duurder maken van de data consumptie. Waar voorheen “onbeperkt” internet werd aangeboden, is deze variant vrijwel verdwenen en moeten we het doen met basis abonnementen vanaf 200mb waarboven bij meerverbruik ook meer betaald moet gaan worden. Onbeperkt sms is inmiddels al als een “gratis” component bij o.a. Hi verkrijgbaar.

Bernard

Bij T-mobile betaal je 10 euro per maand, onbeperkt. Na 1 GB ofzoiets gaat alleen je snelheid omlaag. Heb het al tien keer gehoord deze week.

Eigenlijk zou er gewoon een kostprijs per MB moeten zijn, niet per bundel. Techniek gaat vooruit en daarmee het welzijn, maar gezelligheid gaat achteruit in het toch al ‘harde’ en ‘onaardige’ Nederland. Nog geen tien jaar geleden, werd je begroet, aangesproken door anderen. Nu kijkt iedereen uren per dag naar de mobiele telefoon.

Wanneer heb je nog een gezellig feestje…tegenwoordig zit iedereen met de mobiele telefoon in de hand. Elk keer komt er een berichtje binnen via Whatsapp, tientallen piepjes op een avond. Zetten ze hem op stil, maar wel dat de trilfunctie aan staat, want ow ow stel je voor dat je een berichtje mist. Ik ben nog jong, maar ik word er moedeloos van. Kijk maar eens rond in een restaurant, ging zelf uit eten met 10 man. Zes zaten de hele avond met de gsm in de hand. Helemaal in paniek als een servet op de gsm ligt, “mn gsm, waar izzie”! Man man, binnenkort nog het eerste huwelijk tussen persoon en gsm. Als dat nog niet is geweest… Overal gaat dat ding mee. Moet je eens horen als de vriend/vriendin weg is “Ow, die loopt wel ergens rond”. (Die is dus niet zo belangrijk als de gsm).

Iedereen is helemaal doorgedraaid. Mag het wat minder?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond