Deel dit artikel
-

Nederlander sms’t minder met jaarwisseling

Nederlanders stuurden tot tien procent minder sms’jes tijdens deze jaarwisseling dan vorig jaar. Sms is als communicatiekanaal, ook in het buitenland, over zijn piek heen. Ze nemen zichtbaar afscheid van dit relatief dure systeem.

Klanten van Vodafone stuurden 24 miljoen sms’jes (-2 miljoen) en die van KPN 23,9 miljoen (-2,4 miljoen). Dat blijkt uit cijfers die de operators ieder jaar kort na de jaarwisseling vrijgeven. Via het netwerk van T-Mobile werden 28 miljoen sms’jes verstuurd, een daling van twee miljoen.

De drie netwerkbeheerders noteerden een jaar geleden de piek met het sms-verkeer na oud en nieuw. Dit jaar wordt duidelijk dat Nederland massaal overstapt op diensten als Whatsapp, eBuddy XMS, Ping en de diverse profielensites. Die verschuiving vertaalt zich ook in sterk toenemend dataverkeer bij KPN, T-Mobile en Vodafone.

KPN zegt dat het mobiele internetverkeer bijna verdubbelde. T-Mobileklanten verstookten 6,2 TB aan data, wat een stijging is van 107 procent ten opzichte van vorig jaar.

Vodafone zegt: “Uit de netwerkstatistieken blijkt dat het datagebruik op het piekmoment tussen 22.00 en 04.00 uur is verdubbeld ten opzichte van de vorige jaarwisseling. De populariteit van sociale media als Facebook, Hyves en Twitter voor het posten van berichten,foto’s en video’s heeft daar ongetwijfeld aan bijgedragen.“

Ook Finland en Australië lieten sms-dalingen tot tien procent zien, Hong Kong bijna vijftien procent.

Foto: Enric Martinez (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond