Deel dit artikel
-

Computable nu ook als e-paper beschikbaar

Vanaf vandaag is het automatiseringsvakblad Computable ook als e-paper beschikbaar. Dit betekent dat de gehele printversie nu 'live' te lezen is op de Computable-site.

Computable is daarmee (voor zover bekend) het eerste vakblad in Nederland dat een één-op-één elektronische versie kent van de papieren uitgave. Eerder dit jaar beet de Telegraaf het spits af met een e-paper.

Het succes van de elektronische Telegraaf was voor VNU Business Publications, uitgever van Computable en Emerce, aanleiding om deze stap ook te zetten. Het Digitale Media team, de ict-afdeling en het Computable team van VNU BP zijn er in samenwerking met Paypernews – ook verantwoordelijk is voor de digitale Telegraaf-implementatie – in geslaagd in korte tijd een bijna identieke digitale versie van het papieren vakblad te reproduceren.

In de komende weken zullen de mogelijkheden voor de lezers van de e-paper aanzienlijk worden uitgebreid. Computable e-paper is met ingang van vandaag elke vrijdag vanaf 12.00 uur beschikbaar op www.computable.nl/e-paper. Abonnees van Computable kunnen zich daar registreren op basis van hun abonneenummer en postcode. Niet-abonnees van de printversie moeten eerst een aanmeldingsformulier invullen.

Deel dit bericht

5 Reacties

Wessel Vasen

Computable is een 'automatiseringsvakblad' en komt met een "één-op-één elektronische versie van de papieren uitgave". Werkelijk ongelovelijk dom, juist zij zouden toch moeten weten dat een 'goede website' geen exacte kopie is van een papieren uitgave. Erg onhandig en blijkbaar ver van de eindgebruiker ontwikkeld. Van een conservatieve krant als de Telegraaf kan ik dit soort 'fouten' begrijpen maar van 'Computable' niet!

Scott

Tja, naar alle waarschijnlijk is deze beslissing gewoon ingegeven uit het oogpunt van kostenbesparing. Het is duur om een website te onderhouden waar een redacteur alle artikelen 'beeldschermgeschikt' maakt, terwijl het aan de andere kant vrijwel niks oplevert.

Kees

De manier waarop Computable dit heeft gebouwd is zeer bewonderenswaardig. In plaats van een simpel PDF'je online zetten heeft met een heel slim systeem gemaakt dat het lezen van een papieren uitgave op internet heel gemakkelijk maakt. Petje af…

P. Beerenfenger

Een informatieve website maakt het mogelijk om specifieke informatie goed te ontsluiten. Ben je thuis in die omgeving, dan kun je snel vinden wat je zoekt. Een gedrukte uitgave daarentegen heeft de voordelen van vormgeving en het fysiek doorbladerbaar zijn, waardoor je zeer snel een overzicht van de inhoud en highlights kunt verkrijgen. Combineer je de voordelen van beide publicatievormen, dan bied je 'the best of both worlds'. Bovendien is het een prima uitgangspunt om een Computable E-paper aan te bieden, waarvoor je NIET uit je browser hoeft te gaan. Met een PDF-download zit je altijd goed, maar voor het interactief ontsluiten van informatie biedt het onvoldoende mogelijkheden en je bent altijd gebonden aan faciliterende applicaties, zoals Acrobat Reader, the NewsStand Reader o.i.d.. Binnen bedrijfsnetwerken worden die opties door netwerkbeheerders vaak afgesloten i.v.m. beveiligingsprotocollen. Als Wessel Vasen in zijn reactie de Telegraaf als conservatieve krant aanmerkt, kan ik een eind met hem meegaan. Maar kun je dat ook zeggen van een internationaal gerenommeerde krant als The Times? Feit is, dat beide grote krantenuitgevers voor dezelfde e-papertechniek hebben gekozen als VNU Business Publications voor Computable: een digitale versie van de gedrukte uitgave ínclusief alle voordelen van dynamische digitale ontsluiting van alle artikelen en commerciële uitingen. Zoiets heet convergentie van media-implementaties. Daar kunnen zowel de uitgevers als de gebruikers hun voordeel mee doen.

Wessel Vasen

De Telegraaf is conservatieve krant "Maar kun je dat ook zeggen van een internationaal gerenommeerde krant als The Times?" Wat dacht je? Er zijn maar weinig kranten- en bladen-uitgevers die nu werkelijk eens innovatief met het 'nieuwe' medium internet om gaan. Een van de weinige succesen van VNU op het internet zijn niet zelf ontwikkeld maar gewoon ingelijfd. Nu.nl, StartPagina etc.. en nu proberen ze Emerce ook weer nieuw leven in te blazen. Een goede redactie van een papieren uitgave is niet 'automatisch' geschikt voor het bouwen en onderhouden van een goede website. Ik heb de Computable nu één keer online bekeken zoals je hem door de bus krijgt en zie werkelijk niet de meerwaarde. Waarom zet de KPN het telefoonboek niet pagina voor pagina online??

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond