Deel dit artikel
-

Consumentenautoriteit beboet online ticketboeren

De Consumentenautoriteit beboet vier bedrijven die online kaartjes voor evenementen doorverkopen. De online ticketshops zouden zich niet aan de wettelijke regels houden.

Vijf soortgelijke bedrijven kregen in september een dwangsom opgelegd, die inmiddels is ingevorderd. Ook nu weer zouden deze vier spelers, ticketunlimited, pepetickets, ticketsnederland en kaartverkoop, zich niet aan de regels houden.

De autoriteit ziet dat de sites niet overal duidelijk maken dat het om doorverkochte tickets gaat. Ook wordt de consument niet geïnformeerd over de risico’s bij het kopen van een doorverkocht kaartje. Bovendien wordt de prijs niet op de juiste manier vermeld en blijven de gegevens van de bedrijven die achter de sites zitten onduidelijk.

De vier bedrijven kunnen de dwangsom nog opheffen, als ze kunnen aantonen dat de Consumentenautoriteit geen gelijk heeft. Gebeurt dit niet, dan rekent de autoriteit een dwangsom tot 5.000 euro per week per overtreding tot een maximum van 100.000 per overtreding. De boete kan dus maximaal oplopen tot 400.000 euro.

Oneerlijke handelspraktijken online is een van de aandachtspunten die de Consumentenautoriteit dit jaar centraal heeft gesteld. Onder meer de kwestie van het doorverkopen van tickets valt hier onder. Om die reden is onder deze spelers dan ook een onderzoek gestart door de autoriteit. Dit werd besloten na klachten van consumenten bij de ConsuWijzer.

De klachten gaan vaak over het feit dat voor de aankoop een andere prijs is betaald, vaak hoger, dan de prijs die op het originele ticket staat.  Een hogere prijs vragen is niet wettelijk verboden. maar de wederverkoper moet wel duidelijk maken dat het om een andere prijs gaat.

De wederverkoper moet wettelijk gezien transparant zijn over zaken als prijs of de plek tijdens een concert. De consument moet hierin goed geïnformeerd zijn.

Bron foto: mondaysblue (CC)

Deel dit bericht

4 Reacties

Sarah

Waarom verbieden ze dat doorverkopen met zo'n hoge prijs niet gewoon? Dat ze een regel instellen dat je maximaal 20% extra mag vragen ofzo. Zodra iemand dan meer dan 20% extra op de prijs drukt is hij strafbaar. Is het meteen zo transparant als maar kan, en gaan tickets niet meer zo hard omdat er voor bedrijven niet voldoende meer aan te verdienen valt. En kunnen wij gewoon weer eens een kaartje krijgen voor de normale prijs, ipv dat alles binnen een half uur is uitverkocht en we (de fans) constant achter het net vissen.

Koos Koets

Sarah, de normale prijs, is de prijs die de markt wenst te betalen, ik zie het probleem niet zo, de concert organisatoren verkopen de kaarten gewoon te laag en daar speelt deze bedrijfstak op in. Marktwerking verstoren is het domste wat je kunt doen.

Coen

goed dat het aangepakt wordt. Laaielichters zijn het!

Sarah

@Koos Dat is gewoon niet waar. Ontzettend veel mensen proberen via de reguliere weg een kaart te kopen, websites zijn overbezet als de VVK begint, en je vist o.a. achter het net omdat dit soort bedrijven de kaarten opkopen. Nog voordat een concert in de VVK gaat staan deze tickets al op Marktplaats voor belachelijke bedragen. Mensen die geld hebben zullen dan een deel van de dure kaarten kopen en daarmee dichten ze het gat van de kaarten die deze bedrijven gewoon niet kunnen doorverkopen. Ik ken mensen die bij deze bedrijven werken en ze houden altijd kaartjes over, omdat het WEL te duur is. Voor die onbenutte kaarten had gewoon een fan bij het concert kunnen zijn. Dit heeft niets meer met marktwerking te maken. En de kaarten zijn wel duur genoeg, je betaalt al snel 40 euro voor een concert van 2 uur. Ik ga naar minder concerten dan ik zou willen omdat het te duur voor me is. Ik krijg het idee dat je gewoon geen benul hebt van waar je het over hebt (of je hebt gewoon geld teveel). Ga maar eens een kaartje proberen te bemachtigen voor een band als U2, of een cabaretier als Hans Teeuwen. Veel succes, ik hoop dat jij wel 100 euro extra beschikbaar hebt, ik in ieder geval niet….

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond