Deel dit artikel
-

D66: defensie moet investeren in cyber

Defensie moet investeren in de toekomst in plaats van in het verleden. Vindt D66-Kamerlid Wassila Hachchi. De minister moet meer focus aanbrengen in de taken die defensie uitvoert. Die wil de tanks houden, maar de aanschaf van drones uitstellen.

D66 wil dat Defensie meer gaat investeren in cyber. Bij het herfstakkoord regelde D66 samen met CU en SGP al extra geld voor cyber, maar Hachchi vindt dat nog niet voldoende.

Als Nederland moet je inzetten op de preventie van conflicten. Zorgen voor nucleaire ontwapening en wapenbeheersing, het voorkomen van uitputting van natuurlijke hulpbronnen en het tegengaan van radicalisering en terrorisme. Daarvoor zijn goede inlichtingen en cybercapaciteiten essentieel. Investeringen in cyber zijn daarom noodzakelijk voor de toekomst en een deel van het extra geld moet daarin geïnvesteerd worden, zegt D66. ‘De landmacht moet gaan uitblinken in cyber en kan hier internationaal leidend op worden.’

Overigens zetten Nederland en Estland een gezamenlijk platform op voor gedragsnormen in cyberspace op. Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) kwam dat maandag in Brussel met zijn collega Kaljurand van Estland overeen tijdens een gesprek over internationale cybersecurity.

Beide landen hebben de afgelopen jaren het voortouw genomen in het debat over internationale vrede en veiligheid in cyberspace. Volgens de ministers is het daarom niet meer dan logisch dat Nederland en Estland hun expertise bundelen in een cyberplatform.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond