Deel dit artikel
-

De Hond keert terug bij Newconomy, Van Hoogstraten vertrekt

Maurice de Hond keert terug als ceo bij Newconomy . Voorzitter van de Raad van Commissarissen Pieter van Hoogstraten treedt af. Dat maakte het bedrijf vanmiddag bekend op een persconferentie. Newconomy zal een nieuwe structuur krijgen waarbij het bedrijf in opzet meer wil lijken op een venture capital fonds.

Gisteren maakte Newconomy bekend dat gesprekken met nieuwe investeerders nog niet hadden geleid tot het tekenen van een 'letter of intent'. Daarop werd de handel in aandelen opgeschort tot de persconferentie vanmiddag. Op de persconferentie werd niet bekend gemaakt met welke partij Newconomy in onderhandeling was. Het bedrijf gaf wel aan dat er nog wel gesprekken gaande zijn met partijen.

Interim-bestuurder Kees Scholtes die aantrad na het schorsen van Maurice de Hond als ceo, wordt in de nieuwe opzet directeur Herstructurering. Sinds zijn aantreden werkt hij aan een plan voor Newconomy 'nieuwe stijl'. Tijdens de persconferentie gaf hij aan dat Newconomy meer een venture capital fonds zal gaan worden, onder de naam Newconomy Fund 1. Dit idee is ook voorgelegd aan andere investeerders.

Scholtes gaf aan dat het Newconomy Fund 1 tenminste 100 miljoen euro moet bedragen. Aandeelhouders zullen over een periode van 7 tot 10 jaar hun rendement kunnen behalen. Newconomy wil een vergelijkbare opzet hanteren als andere venture capital fondsen.

Newconomy overweegt om participatie WISH-NokNok, dat volgens volgens Newconomy de helft van de waarde van het gehele Newconomy fonds vertegenwoordigt, af te waarderen. Het bedrijf noemt het "niet uitgesloten" dat er een herwaardering komt voor de internetprovider. Zowel Scholtes, De Hond als Van Hoogstraten gaven geen duidelijkheid over hoe die herwaardering zal uitpakken. Over de andere participaties werden geen mededelingen gedaan, afgezien dat er gefocussed zal worden op de "sterke partners" in de portefeuille.

De kans dat de verliescijfers groter zullen zijn dan tot op heden bekend zijn gemaakt is reeel, gaf Newconomy toe. Verdere mededelingen wilde het bedrijf er niet over doen. Op 9 mei, wanneer het plan waar Scholtes en De Hond nu gezamenlijk aan gaan werken wordt gepresenteerd tijdens de Algemene Vergadering van Aandeelhouders, zal hier meer duidelijkheid over gegeven worden.

Tijdens de persconferentie gaf Newconomy toe dat het "een fout" had gemaakt door de lening die de commissarissen hadden gekregen uit het personeelsfonds niet in de prospectus te vermelden. Eerder constateerde Emerce al dat de namen van de commissarissen in de prospectus niet terug te vinden zijn in verband met deze lening. Volgens Van Hoogstraten werd het bestaan van de lening wel op de dag voor de beursgang gemeld bij ABN Amro, de huisbankier van Newconomy. Ook daarna is er volgens Van Hoogstraten niet geheimzinnig over gedaan.

Pieter van Hoogstraten zal op de vergadering van 9 mei aftreden als commissaris. Over het lot van de drie andere commissarissen zal ook tijdens deze vergadering meer duidelijkheid komen. Op de vraag of zijn vertrek te maken had met het niet kunnen vinden van nieuwe financiering, antwoordde hij ontkennend. Volgens hem is zijn vertrek gepland op een moment dat er een nieuwe structuur voor Newconomy aan de aandeelhouders gepresenteerd zal worden. "Een goed moment om op te stappen."

De beide Newconomy-bestuurders Ruud Smeets en Oscar Appeldoorn, die beiden hun ontslag indienden na de schorsing van Maurice de Hond, zullen niet terugkeren bij Newconomy, aldus Pieter van Hoogstraten. Overigens heeft De Hond toegezegd dat hij weer opstapt zodra "dit voor de verwezenlijking van het nieuwe plan (waar hij samen met Scholtes aan gaat werken, JH) noodzakelijk wordt geacht".

Opmerkelijk was de uitspraak van Van Hoogstraten dat Newconomy er alles aan had gedaan om juist de publiciteit rond de schorsing te beperken, grote media-aandacht zou schadelijk zijn voor het bedrijf. Dat de machtsstrijd bij Newconomy zich zo ruimschoots in de publiciteit heeft afgespeeld komt mede ook door de interviews die Van Hoogstraten gaf aan de Telegraaf.

Deel dit bericht

8 Reacties

Jan van Rijswijk

Dit is, vrees ik het begin van het einde. Maurice de Hond bracht door zijn bewezen incompetentie het bedrijf aan de rand van de afgrond en komt als dank daarvoor nu terug, onbegrijpelijk. Hij heeft helemaal niets voor de shareholder value gedaan, alleen zijn ego telde. Hij ging als een gek in de media tekeer. Ik denk niet dat er een investeerder te vinden is in dit land die geld in deze bodemloze put wil steken. Het zou de beurs sieren als deze schandvlek naar het strafbankje gaat! En laat M. de Hond zich maar bezighouden met voorspellingen over fouten die kunnen optreden bij het invoeren van de Euro. Ik heb geen enkel vertrouwen meer in deze man. Wat heeft hij zich ook publicitair misdragen. En natuurlijk krijgt de pers in dit land de schuld!

Sacha Prins

Kan iemand mij misscien in het kort uitleggen wat er nou effectief gebeurd is en wat men er mee bereikt heeft? De antwoorden die ik zelf kan bedenken: Niks en niks.

Peter Koning

…AND JUSTICE 4 ALL! zou ik zeggen. Laten we eerlijk zijn: Newconomy is kapot. Al zou het bedrijf via enkele creatieve boekhoudkundige 'herwaarderingen' weer met een positief resultaat op de proppen komen; ik heb nog niemand gehoord over het veel duurdere verlies van vertrouwen waar newconomy mee te maken heeft: welke serieuze ondernemer of investeerder wil nu nog in zee met deze beursgenoteerde soap? Een eventuele reclamecampagne om newconomy bij een doorstart weer positief in de hoofden van mensen te plaatsen, gaat echt wel meer kosten dan de verkoop van een deelneminkje bitmagic of wish. Ik heb weinig verstand van reclame-gelden tegenwoordig, maar het lijkt mij dat newconomy zeker 80% van haar deelnemingen van de hand moet doen om enigszins tv-reclame zendtijd in te kunnen kopen. En zelfs ALS dat alles zou lukken; dan ben je een 'powerhouse' zonder power – want je hebt al je investeringen van de hand moeten doen. Gevolg is dat er nergens plaats is voor je zgn. newcademy-'afgestudeerden', wat je ook weer een hoop problemen op gaat leveren. Nee – newconomy is dood, maar dan zeg ik: als er iemand recht heeft om nog een beetje ceo van die puinhoop te spelen, dan is het ons Maurice wel…als die jongen dat nou leuk vindt…

Jeroen Bertrams

Weer erg slecht. Aandeelhouders en deelnemingen worden belachelijk gemaakt. Er komt geen enkele informatie naar buiten, terwijl het toch de aandeelhouders zijn die de commissarissen en medewerkers daar betalen. Ik kan niet geloven dat dit zomaar kan. Ik dacht dat er strenge regels bestonden ten aanzien van het verstrekken van informatie aan aandeelhouders, maar dit heeft weer alles weg van een internet start-up (en dat is het toch niet meer dacht ik zo): geen enkele informatie, nul cijfers, totale onduidelijkheid. Totdat het bedrijf opeens failliet is. Jammer, want zitten een paar leuke bedrijven in het netwerk, en die zullen hier ook niet echt blij van worden.Een collega van mij, Hiero, heeft verschillende keren aangeboden om voor 40 miljoen euro Newconomy over te nemen. Goed, dat hij die 40 miljoen toe wilde hebben is misschien wat overdreven, maar voor de onduidelijkheid die er heerst binnen Newconomy zou ik ook een fors bedrag toe willen krijgen voordat ik aandelen Newconomy aan zou nemen. Kunnen aandelen negatief staan?

Ictinus

Sacha, ik denk dat niemand je het kan uitleggen, kort of lang. Weer een zeepbel doorgeprikt… althans daar leek het op. Maar klaarblijkelijk zijn er nog steeds bellenblazers en mensen die die bellen mooi vinden.

Pepita

Zijn Smeets en Appeldoorn nu de gebeten hond?

Hans van Baren

Ik ben nu toch wel reuze benieuwd wat uit het onderzoek van Ernst & Young naar boven gaat komen. Bovendien zal iedere -degelijke- nieuwe investeerder een Due Diligence laten uitvoeren tot ver achter de komma. Een moeilijke lijkt me of de strategie matched met gedrag, houding en communicatie welke maatgevend zijn voor de reputatie van de toko. Er is wel sprake van een mega symbool … Maurice. Er is sprake van innovatie 'Laten we ICT gaan doen ofwel we maken geen Lada's meer maar gaan voor supersonische vliegtuigen'. Inderdaad weer iets met lucht !

Steven

Wat is er toch met Nederlandse bedrijven die naar de beurs gaan? Op een of andere onverklaarbare wijze is er altijd wat mis met de prospectus of er ontbreekt het een en ander aan. Laten we eerlijk wezen: They're in it for the money! Er gebeurt echter niks omtrent het feit dat er informatie achtergehouden is. Zijn we er sinds Nina aan gewend?Het zal me niks verbazen als Tiscali (met het geld van Worldonline) of Ladot (met de rest van het geld van World Online) de hele bende van Newconomy in 1 keer overneemt. 

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond