Deel dit artikel
-

De moblog-playboy

Gert-Jan Bos toont op Camarados.com zijn leven, gefotografeerd met zijn Nokia. Heel veel vrouwen en een enkele hond. Tekstlog en webcam zijn uit, leve de moblog!

Wie graag eens met zijn gezicht op internet komt, moet afreizen naar Groningen. In de kroegen en disco's van de noordelijke studentenstad hangt moblogger Gert-Jan Bos bijna elk weekend rond om met zijn mobieltje mensen op de foto te zetten. Die plaatjes, bij voorkeur van mooie vrouwen, staan binnen een minuut online, op Camarados.com.

Sinds de zomer van 2001 deelt Bos zijn leven met ons via Camarados. Een jaar lang met de digitale camera en sinds augustus 2002 met het fotomobieltje. We zien Bos in de trein zitten naar Delft, feesten in een Oostenrijkse skihut, een vriendin verhuizen en stoeien met de honden in het ouderlijk huis in Glimmen. Maar de Groninger lijkt vooral in zijn element als hij uitgaat en omringd wordt door vrouwen, door babes in alle soorten in maten. Op Camarados zwemt Bos in het vrouwelijk schoon.

Al die vrouwen deden een Rotterdams webcolumnist al verzuchten waarom hij niet zo'n spannend leven heeft als Bos. Daar moet Bos zelf verlegen over lachen. "Ik laat alleen zien wat ik wil laten zien. De dipjes ziet niemand en op mijn kantoor langs de snelweg is niet veel te fotograferen. Soms maak ik in tien minuten foto's van vijf mooie vrouwen, maar daarna zit ik de rest van de avond op een barkruk."

De foto's zijn niet toevallig van babes, legt Bos uit, ze moeten traffic genereren. Dat lukt hem steeds beter. Camarados – volgens Bos is de naamsovereenkomst met webcam-portal Camerades.com puur toeval – trekt dagelijks zo'n vijfhonderd unieke bezoekers, waarvan zeventig procent mannen. Er is een heuse community rond de moblogger ontstaan, van vaste bezoekers die Bos mailtjes sturen als hij even geen foto's post. De moblogger is al eens in Groningen op straat herkend en begroet met een luidkeels 'Ca-ma-ra-dos!'

Bos leek het prachtig als die bezoekers zelf aan het mobloggen slaan en startte eind januari met zakenpartner Jan Blom de portal Moblog.nl. Door hun foto te sturen naar ik@moblog.nl kunnen bezoekers hun foto's direct online plaatsen. Ook levert Moblog zijn gebruikers de mogelijkheid om hun meest recente foto op hun eigen site te tonen.

Bos: "Sinds augustus 2001 tot op de dag van vandaag heb ik van bijna elke dag een foto. Als iedereen dat zou doen, dan zou het een prachtig beeld geven van wat er allemaal op de wereld gebeurt."

Om dit voor elkaar te krijgen is Blom drie maanden bezig geweest om een softwareprogramma te schrijven waarmee foto's direct van het mobieltje naar internet kunnen worden gestuurd. Met de Nokia 7650 kon hij alleen foto's maken en via infrarood naar zijn laptop sturen. Bos – die verslaafd is aan gadgets – had maanden gewacht tot het fotomobieltje op de markt kwam en was één van de eerste Nederlanders die het Finse apparaat kocht.

De Groninger moet nu vooral oppassen niet ten onder gegaan aan zijn succes. Moblog.nl trok al na enkele weken zeshonderd unieke bezoekers per dag en heeft een groeiend aantal loggers dat gehost moet worden. Stilletjes hoopt Bos dat een sponsor een deel van de kosten op zich neemt. Dan zou hij ook, als variant op het fameuze Blogger, gebruikers de kans kunnen geven zelf hun moblog te beginnen.

Wat Bos betreft is het tijdperk van het tekstloggen en de webcam voorbij. "Ik vind tekst saai en de webcam laat toch meestal hetzelfde plaatje zien. Bovendien is mobloggen real-time. Het gebeurt nu en een minuut later staat een foto online."

Bos is simpelweg verslaafd aan het mobloggen. Toen hij onlangs terugreed van een weekendje Groningen naar zijn woonplaats Rotterdam, ontdekte hij tot zijn grote schrik dat de Nokia in het noorden was achtergebleven. Bos twijfelde geen moment en liet het fotomobieltje naar Rotterdam opsturen.

Ook Bos weet hoe het de meeste loggers vergaat. Ze beginnen enthousiast, maar gooien uiteindelijk het bijltje erbij neer. Zo verging het grote loggers als Jeroen Bosch ( alt0169 ) en Tonie van Ringelestijn ( tonie.net ). Ook met Bos zal het zo gaan, geeft hij zelf grif toe. Hij weet ook al wanneer: als hij een vaste vriendin krijgt. De Groninger mag dan graag de moblog-playboy uithangen, zelf is hij 'happy single'.

Deel dit bericht

3 Reacties

John van der AA

Er is recent een moblog-dochter bij startpagina gestart: http://moblog.pagina.nl  John

Gespot

Kwam ik via Ilse tegen:www.smsdagboek.nlHeeft hier ook kenmerken van.Dus ik denk dat de door Rheingold gespotte ontwikkeling zich ook hier ten lande gaat aftekenen.

Olivier Hendrikx

Leuke banner daar boven dat sms-dagboek.nl!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond