Deel dit artikel
-

De slimme sleutel

De nieuwe usb-sleutels werken als mobiele harde schijf, en kunnen zelfs hele applicaties aan.

Dit wordt je computer”, zei Scott Holt, topman voor verkoop en marketing bij het Amerikaanse Cornice, terwijl hij een usb-sleutel met een 1-inch diskdrive omhoog hield. Cornice produceert de harde schijfjes voor de iPod-concurrenten Creative en Rio. Mini-drives hebben een revolutie in de consumentenelektronica veroorzaakt. Waarom zouden ze geen invloed hebben op de pc? Een usb-sleutel met enkele gigabytes capaciteit kan makkelijk een besturingssysteem bevatten.
Cornice is niet het enige bedrijf dat het potentieel van de mini-drives ziet. Als voormalig marktleider in harde schijven voor zwaardere servers en pc’s was Seagate een dinosaurus in de opslagindustrie. Met een nieuwe ceo gooide het bedrijf vorig jaar zomer het roer om. Seagate richt zich nu ook op de lucratieve mini-drives en sleepte en passant Cornice voor de rechter voor octrooibreuk. Seagate verkoopt zijn eigen usb-pocket-harddrives met 2,5 of 5 GB capaciteit.
Seagate’s usb-sleutels zijn nog ‘domme’ opslag. “Wij zijn de volgende stap in usb-geheugen”, beweert Josh Feller, president van Powerhouse Technologies, dat de Migo usb-sleutel maakt. Software op de sleutel slaat alle persoonlijke instellingen van een Windows-pc op. Als je de sleutel in een andere pc steekt, neemt je eigen desktop – met e-mailaccounts, bookmarks enzovoorts – het apparaat over.
“De Migo wordt je computer”, overdrijft Feller. De Migo-software slaat alleen data op, geen applicaties en zeker niet het besturingssysteem. De sleutel is volledig afhankelijk van de applicaties op de pc. Feller ziet vooral in Azië mogelijkheden. Daar zijn overal cybercafés, maar kan niet iedereen zich een eigen computer veroorloven. “Ze zijn afhankelijk van de applicaties van het cybercafé”, geeft Feller toe. “Met de Migo hebben ze al hun eigen informatie bij zich.”
Veel meer dan data past op dit moment ook nog niet op de Migo-sleutels. Powerhouse gebruikt flash-opslag. Betaalbare Migo’s hebben een capaciteit tot 512 MB. Maximaal gaat Migo tot 2 GB. Dat is nog steeds nauwelijks genoeg voor bijvoorbeeld Windows XP. Maar de Migo-software is ook leverbaar voor iPods. “Dan kun je tot 60 GB gaan”, zegt Feller.

U3-platform
Een eerste stap om applicaties over te hevelen naar mobiel geheugen is begin januari gezet. SanDisk en M-Systems, twee marktleiders in usb-flashsleutels, lanceerden tijdens de Consumer Electronics Show in Las Vegas het U3-platform. U3 wil standaarden voor applicaties op usb-flashgeheugen ontwikkelen en die afdwingen met een eigen keurmerk. Het bedrijf zal een programmaontwikkelingspakket met ‘application program interface’ (api) uitbrengen en een portal voor softwareontwikkelaars. U3 heeft de steun van onder andere Microsoft, Mozilla, McAfee, CheckPoint en Corel.
Hoewel U3 zich alleen op flashgeheugen richt, is Scott Holt van Cornice enthousiast. “Dit is essentieel om de pc op een usb-sleutel te zetten”, zegt Holt, die vorig jaar zomer al van
M-Systems had gehoord over de basisovereenkomst met SanDisk. Beide bedrijven waren reeds een jaar met het project bezig. “Ze zijn al heel ver op weg”, weet Holt. Vanaf de zomer verschijnen de eerste U3-producten op de markt.
Cornice is via M-Systems bij U3 betrokken. “We vullen op dit moment de details voor de samenwerking in”, zegt Holt. “Het is nog wat vroeg. Ik heb het nog niet aan iedereen aangekondigd, maar we gaan het doen. Ik vond het belangrijk, omdat M-Systems verschillende marketingkanalen heeft. Zij hebben de kanalen voor serieuze zakelijke toepassingen.” M-Systems verkoopt ook Gateway, Dell en IBM.

Zakelijk gebruik
De zakelijke markt is een belangrijk doel voor U3. Ceo Kate Purmal ziet U3 niet zozeer als eerste stap om de hele pc op een usb-sleutel te zetten. “U3 zal het gebruik van computers veranderen”, aldus Purmal. Bedrijven kunnen werknemers usb-sleutels in plaats van laptops meegeven. U3 legt daarom veel nadruk op beveiliging. Alle data blijven op de sleutel. Dat verkleint ook de veiligheidsrisico’s voor openbare pc’s zoals in hotels.
“Het zou nogal brutaal van ons zijn als we het einde van de pc zouden verkondigen”, zegt Purmal. “Het enige dat je echt nodig hebt van een usb-sleutel is je eigen desktop. De noodzaak er een compleet besturingssysteem op te zetten, ontbreekt. Dat gezegd hebbende, als je verder vooruit kijkt, gaat het natuurlijk wel die kant op.”
De usb-sleutel zal altijd afhankelijk blijven van een processor, een monitor en een interface. Powerhouse heeft anderhalf jaar geleden geprobeerd eigen goedkope terminals te maken. Het moest een kleine computer van maximaal 300 dollar worden, met Linux-variant Lindows als besturingssysteem. Uiteindelijk besloot Josh Feller dat hardware te veel gedoe gaf. “We hebben het plan laten vallen, omdat anderen hier al mee bezig zijn en het voor ons als softwarebedrijf niet slim was in die markt te stappen.”
Uiteindelijk zullen softwarebedrijven de verhouding tussen mobiel geheugen en de pc bepalen. Migo en U3 gaan allebei uit van de alomtegenwoordigheid van Microsoft Windows. Powerhouse werkt met Apple aan een Mac-versie van de Migo. Kate Purmal sluit niet uit dat Apple zich ooit achter U3 zal scharen. Apple staat volgens haar als host-platform in U3’s productplanning.
Microsoft steunt U3 wel, maar nog weinig overtuigend. U3 is lid geworden van Microsofts partnerprogramma voor Visual Studio, maar verder gaat de samenwerking niet. Kate Purmal neemt aan dat Microsoft wel onderzoekt hoe het meer software op mobiel geheugen kan zetten. Volgens U3 zullen in 2006 tussen 78 en 98 miljoen usb-sleutels worden verkocht, goed voor een omzet van 2,5 miljard dollar. “Microsoft zal zeker aandacht aan deze trend besteden”, zegt Purmal. “U3 opent een compleet nieuwe categorie producten.”
Mobiel geheugen kan interessante kansen bieden voor Linux en open source, zeker als Microsoft en Apple zouden weigeren hun besturingssystemen op te knippen. Ook onafhankelijke softwarebedrijven kunnen inspelen op de nieuwe categorie. Powerhouse gaat voor een grote verzekeraar bedrijfseigen applicaties aanpassen voor de Migo en werkt aan een ‘software developer kit’ om het makkelijk te maken voor softwareleveranciers als QuickBooks en Peachtree Accounting hetzelfde te doen. “Elke bedrijfstak biedt enorme kansen als we de juiste spelers vinden en ze besluiten het wereldwijd door te voeren”, zegt Josh Feller.

De personal computer zoals Apple en Microsoft die in de jaren tachtig hebben geïntroduceerd, is al sinds langere tijd uit elkaar aan het vallen. Communicatie, agenda’s en adressenlijsten verhuizen naar pda’s en mobiele telefoons. Mp3’s en video gaan naar een media-pc die is aangesloten op tv en audiosysteem, of naar mobiele mediaspelers zoals de iPod. Alle apparaten zijn opgenomen in het netwerk en mobiel geheugen moet in die omgeving zijn plaats vinden. Zo werkt Cornice aan drives met geïntegreerde Bluetooth of wifi.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond