Deel dit artikel
-

‘Derde Europese monopoliestraf Google aanstaande’

Google kan binnenkort volgende boete verwachten van het kantoor van eurocommissaris Margarethe Vestager. Het bedrijf zou zich schuldig maken aan misbruik van marktmacht met advertentieprogramma AdSense.

Dat weet persbureau Bloomberg uit bronnen rondom het onderzoek van de Europese Commissie. Het eindoordeel wordt ergens in de komende weken verwacht. De finale datum staat met potlood in de agenda.

In 2016 publiceerde Vestager de details omtrent aanklacht nummer drie, na Shopping en Android. In de AdSense-zaak gaat het over de vermeende Googlepraktijk waarbij beperkingen worden opgelegd aan websitebeheerders om ‘search ads’ te tonen van concurrerende partijen. “Dat belemmerende bestaande en potentiële concurrenten om dit commercieel belangrijke terrein te betreden en erop te groeien.”

Google heeft contracten met websitebeheerders om zijn zoekmachine in die betreffende sites te integreren. Wanneer een sitebezoeker een zoekopdracht intikt, krijgt hij organische resultaten op basis van het Google algoritme maar ook reclameuitingen uit hetzelfde systeem. Betreffende contracten weerhouden de uitgever ervan deals met anderen te sluiten.

Het directoraat Mededinging van de Europese Commissie ziet schending van Europese monopolieregels op drie punten, aldus de aanklacht. Ten eerste: Exclusiviteit, derde partijen mogen geen search ads van Googleconcurrenten plaatsen. Ten tweede: Premium plaatsing, derde partijen moeten een minimaal aantal reclameuitingen bij resultatenpagina’s afnemen en die van Google boven eventueel concurrerende uitingen plaatsen. Ten derde: het recht om concurrenten wel/niet te autoriseren, waarbij Google toestemming moet geven aan de uitgever om wel of geen concurrerende zoekmachinereclames te mogen vertonen.

De eerste twee monopolieboetes kostten Google tot nu toe 6,7 miljard euro.

Foto: Reinoud Kaasschieter (cc)

Deel dit bericht

1 Reactie

bert

Heb het idee dat het tijd wordt voor klassiek paardenmiddel bij concurrentie vervalsing: opknippen. Seach, ads, Android, waymo, youtube als 5 porties opdelen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond