Deel dit artikel
-

Digitale etherfrequenties van de commerciële radiozenders niet automatisch verlengd

De digitale etherfrequenties van de commerciële radiozenders worden niet automatisch verlengd per 1 september 2017. Dat heeft Agentschap Telecom laten weten. Minister Kamp van Economische Zaken heeft meer tijd nodig om tot een besluit te komen over de toekomst van de analoge en digitale etherfrequenties.

Afgelopen zomer liet de minister weten dat hij de etherfrequenties opnieuw wilde veilen, nu afschakeling van de FM-zenders voorlopig geen optie is. De omroepen zijn sterk gekant tegen een veiling, waarvoor weer miljoen euro’s moeten worden uitgetrokken.

De Tweede Kamer wil dat de huidige vergunningen worden verlengd, waarbij de commerciële radiozenders moeten blijven investeren in digitale etherradio. Die digitale radio (DAB) komt op dit moment niet echt van de grond.

Voor de verlenging van de frequenties moeten de omroepen het bijgewerkte plan van Kamp afwachten.

Deel dit bericht

1 Reactie

Gerrit Bulten

Dat DAB+ hier niet van de grond komt heeft m.i. een duidelijke oorzaak. Ik heb mijn auto uitgezocht op DAB+ en moet constateren dat het in Duitsland feilloos werkt, maar in Nederland leidt tot rare storingen. Zinnen vallen deels weg of worden deels dubbel uitgesproken, een portable DAB+ radio doet het alleen in een weiland. De timing tussen de zenders krijgen onze providers blijkbaar niet voor elkaar. Als eerst het zenderpark op orde was gebracht voordat de campagne werd gestart had je een negatieve eerste ervaring kunnen voorkomen. Ik hoor mijn ervaringen ook van anderen met DAB+ in de auto (of portable) en dat helpt niet. Dus het lijkt er op dat we met onze zesjes cultuur nog jaren aan de analoge FM frequesnties vast zitten… DAB+ is de opvolger van DAB. De early adopters die geld aan DAB hebben uitgegeven zijn nodeloos in de kou gezet (het had probleemloos naast elkaar op hetzelfde zenderpark kunnen bestaan, ruimte genoeg in de huidige streams. In plaats daarvan koos de overheid om de DAB content af te schakelen en alleen DAB+ toe te staan, met amper halfvolle streams. In de vrije ruimte had gewoon DAB kunnen zitten tot dat verdrongen zou worden door meer aanbieders.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond