Deel dit artikel
-

Nederland juist koploper met adoptie DAB+

De adoptie van digitale etherradio (DAB+) in Nederland verloopt helemaal niet zo slecht, in tegenstelling tot wat vaak wordt gesuggereerd. Die conclusie trok onderzoeksbureau GfK woensdag tijdens De Dag van Digitale Radio in Den Haag.

6,2 procent van de verkochte radioproducten heeft reeds de beschikking over digitale radio DAB+. Dat lijkt niet veel, maar vergeleken met de eerste jaren waarin Duitsland (5,2 procent) en Engeland (4,8 procent) over DAB+ konden beschikken, is Nederland volgens GfK zelfs koploper. Het zijn vooral auto’s die DAB+ aan boord hebben, en daarvan werden er dit jaar al 16.000 verkocht.

Voor een groot deel van Nederland is de DAB-dekking inmiddels gerealiseerd. In de Randstad moeten dit najaar de regionale radiozenders te horen zijn via DAB+.

In de afgelopen dagen is er flink wat onrust ontstaan onder de radiostations nu Minister Kamp (EZ) toch weer een nieuwe veiling van de FM frequenties heeft overwogen. Er was juist afgesproken dat de stations hun frequenties zouden kunnen behouden als zij zouden investeren in de digitalisering van de radio om zo het moment te overbruggen waarop het verouderde FM band kan worden afgeschakeld.

DAB+ is ruisvrij en biedt ook uitgebreide datamogelijkheden, maar de adoptie leek minder vlot te verlopen dan gehoopt, met als gevolg dat de FM frequenties weer voor langere tijd zouden moeten worden vergeven. Dit zou de schatkist ook weer vele honderden miljoenen euro’s extra opleveren.

Naar verluidt wilde Kamp zelfs af van de geclausuleerde FM-kavels, die bepalen wat moet worden uitgezonden.

Ook zouden alle eigendomsverhoudingen op de schop moeten, waardoor een grote mediapartij theoretisch vier FM-frequenties in handen zou kunnen krijgen.

Op dit moment zijn zes commerciële bedrijven die gezamenlijk negen landelijke FM-kavels exploiteren. De Telegraaf Media Groep met Sky Radio en Radio Veronica, Talpa met Radio 538 en Slam FM, De Persgroep met Q-Music, RadioCorp met Radio 10 en 100% NL, De FD Groep met BNR Nieuwsradio, en Sublime FM.

Zware financiële verplichtingen komen echter niet goed uit nu de radio steeds meer concurrentie krijgt van streamingdiensten als Spotify, Deezer, Google Music en vanaf volgende week Apple Music.

Of de GfK cijfers het ministerie op andere gedachten zullen brengen is de vraag. Volgens het AD heeft de PvdA in elk geval een stokje gestoken voor de veiling van de FM frequenties. Een ontmoeting tussen de radiostations en minister Kamp afgelopen maandag in Amersfoort is afgeblazen. De minister verwacht voor 3 juli, wanneer het zomerreces begint, de Tweede Kamer een uiteindelijk besluit te kunnen presenteren.

Meer over de toekomst van radio komende zaterdag op Emerce.nl (en nu al in het blad): de grote belofte van internetradio.

Deel dit bericht

3 Reacties

gbulten@burst.nl

Ik heb mijn auto gekozen op basis van DAB+ beschikbaarheid. Wel valt me de Nederlandse implementatie tegen: waar ik in Duitsland perfect geluid heb zonder storing, heb ik in Nederland regelmatig (elke rit over enige afstand) een duidelijk hoorbare overschakeling naar een ander kanaal van dezelfde zender. Een deel van een zin wordt herhaald of valt weg. De timing van de zenders ligt seconden uit elkaar! Het hele idee van DAB+ is goede timing van de verschillende zenders. Waarom kan dat in het buitenland wel en hier niet??

Douwe Dabbert

Prima ontwikkeling, maar Duitsland doet in ieder geval twee dingen beter:
1. Hogere Bitrates, daardoor overtuigend betere kwaliteit
2. De meeste zenders sturen naam artiest en nummer mee met de radiotekst

Misschien komt het omdat de publieke omroepen zich daar meer verantwoordelijk voelen voor de kwaliteit van de distributie dan in Nederland?

ed

je zal maar dab hebben gekocht, dan valt dit knap tegen, net als internet dat te vaak onderbroken word, maakt het radio luisteren erg frustrerend als de stream al weer onderbroken word, en het geheel moet herstarten.

Analoog blijft daarom mijn voorkeur dat is altijd al goed gegaan.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond