Deel dit artikel
-

Kleine bedrijven lopen achter met digitalisering

Eén op de drie Nederlandse bedrijven zegt de bedrijfsvoering in hoge mate of bijna volledig gedigitaliseerd te hebben. Daarentegen geeft 36 procent aan de bedrijfsvoering niet of nauwelijks te hebben gedigitaliseerd. Dit meldt het CBS vandaag op basis van de nieuwste cijfers uit onderzoek naar ICT-gebruik onder bedrijven in Nederland.

De mate van digitalisering hangt sterk samen met de grootte van het bedrijf, aldus CBS. Van de grote bedrijven (500 of meer werknemers) heeft 65 procent de bedrijfsvoering in hoge mate gedigitaliseerd, van de kleinste bedrijven (2 werknemers) is dit slechts 24 procent.

Bijna de helft van deze kleine bedrijven is naar eigen zeggen niet of nauwelijks gedigitaliseerd.

Een voorbeeld van meer digitalisering onder Nederlandse bedrijven is volgens CBS de toename van het gebruik van e-facturen. Het aandeel verzonden e-facturen verdubbelde in 2018 bijna ten opzichte van het jaar daarvoor, van 8 procent naar 14 procent.

Ook het gebruik van elektronische facturen anders dan e-facturen (bijvoorbeeld in Pdf) is de afgelopen twee jaar toegenomen: van 40 procent in 2016, naar 60 procent in 2018. Hierdoor is het aandeel papieren facturen de afgelopen twee jaar gehalveerd.

Een ander kenmerk van een hoge mate van digitalisering van de bedrijfsvoering is het gebruik van Enterprise Resource Planning (ERP) systemen om informatie overdracht tussen verschillende afdelingen te ondersteunden.

Het gebruik van ERP-systemen door bedrijven is de afgelopen twee jaar min of meer gelijk gebleven: 46 procent in 2018, tegen 47 procent in 2017. Het gebruik van een Customer Relationship Manager (CRM) systeem om klantengegevens digitaal te beheren is de afgelopen twee jaar toegenomen van 46 procent van de bedrijven in 2016 tot 56 procent van de bedrijven in 2018.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

2 Reacties

Theo Loth - G-Suite Services

Het zou interessant zijn te weten of deze cijfers gelijk lopen met cloud-penetratie bij het MKB. Er ligt eigenlijk maar 1 weg open voor kleinere bedrijven om te digitaliseren : naar de cloud! Alles ligt daar klaar om snel te innoveren.

peter

Alsof het nog zin heeft iets te doen aan digitalisering als klein bedrijfje nu de Nederlandse Amazon eraan komt….

Geld weggoien, beter investeer je je tijd en geld in iets anders, mocht dat nog mogelijk zijn..

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond