Deel dit artikel
-

DNB wil normen digitale betaalmarkt aanscherpen

De snelle ontwikkelingen in het betalingsverkeer kunnen de betaalmarkt ingrijpend veranderen. Daarom zal DNB de normen aan de beschikbaarheid en veiligheid van het betalingsverkeer aanscherpen. Dat laat de toezichthouder weten in zijn DNBulletin.

Het betalingsverkeer vernieuwt. Internetbankieren verhuist naar gebruiksvriendelijke apps voor tablet en mobiel, de betaalpas wordt steeds vaker contactloos gebruikt, en het Europese betalingsverkeer is overgegaan op gemeenschappelijke Europese standaarden, waaronder het IBAN-bankrekeningnummer.

Toch tasten deze innovaties het traditionele fundament van het betalingsverkeer niet aan: de bestaande marktpartijen (banken) vernieuwen bestaande betaalinstrumenten (pinnen, overboekingen). Initiatieven van internetgiganten en en een veelheid aan startups op knagen daarentegen aan de centrale positie die banken nu innemen.

Innovaties in het betalingsverkeer kunnen het betalen makkelijker, sneller of veiliger maken. Barrières die de opkomst van dit soort producten tegenhouden moeten volgens de toezichthouder dan ook worden weggenomen.

Maar DNB ziet ook risico’s. De beveiliging en betrouwbaarheid zijn niet altijd van hetzelfde niveau als die van bestaande producten, en het is niet altijd duidelijk wie verantwoordelijk is in het geval van fraude of een storing. Een teveel aan verschillende betaalmethoden naast elkaar die niet goed op elkaar aansluiten is niet efficiënt en onduidelijk voor de consument.

Voor een aantal vormen van betaaldiensten is op grond van Europese regelgeving een vergunning nodig als zogenoemde betaalinstelling. Dit geldt bijvoorbeeld voor betaaldienstverleners die aankopen in webwinkels faciliteren; een markt die de banken voor een groot deel aan deze niet-bancaire partijen hebben overgelaten

De Richtlijn Betaaldiensten die de vergunningplicht voor betaalinstellingen in het leven riep dateert van 2007. Inmiddels is er op Europees niveau een akkoord bereikt over een herziene Richtlijn, die het aantal vergunningsplichtige activiteiten uitbreidt en regels rond de beveiliging van betaaltransacties aanscherpt. De nieuwe regels zullen de komende jaren van kracht worden. Ook op nationaal niveau is de regelgeving uitgebreid.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond