-

Invoering SEPA: zorg dat je er klaar voor bent

Het percentage bedrijven dat gehoord heeft van SEPA is gestegen, met name binnen het MKB, maar branchevereniging Thuiswinkel.org dringt er wederom op aan om haast te maken met deze grootste verandering in het girale betalingsverkeer tot op heden. Vanwege een gevreesde SEPA-migratiepiek volgende maand.

De datum 1 februari 2014 komt met grote sprongen dichterbij. Webondernemers die dan hun administratie en hun software niet in orde hebben, kunnen dan geen betalingen meer doen en ook geen betalingen meer ontvangen. Veel middelgrote bedrijven liggen niet op schema voor de invoering van SEPA. Betalingsverwerker Equens heeft inmiddels een site SEPAklaar.nl opengesteld, met conversiediensten die de tijdige migratie alsnog mogelijk moeten helpen maken.

Met de invoer van SEPA doet zich een aantal ontwikkelingen voor met gevolgen voor specifiek het Nederlandse betalingsverkeer. Zo zal de typisch Nederlandse Acceptgiro tot uiterlijk 1 januari 2019 worden vervangen voor de IBAN-Acceptgiro. Inmiddels heeft 27 procent van de huidige acceptgiroverspreiders binnen het middelgrootbedrijf al aangegeven niet over te stappen op de IBAN-Acceptgiro.

Sinds de laatste meting van voorjaar 2013, is een sterke toename te zien van bedrijven die zijn begonnen met de voorbereidingen op de nieuwe standaarden voor overschrijvingen en incasso’s. Alleen de allerkleinste bedrijven, met minder dan vijf werknemers, blijken volgens de SEPA-monitor nog in het geheel niet te zijn begonnen. Aandachtspunt blijft het relatief grote aantal bedrijven dat nog geen planning heeft voor de overstap op de Europese overschrijving en de Europese incasso. Het overgrote deel van de middelgrote bedrijven, met meer dan twintig werknemers, heeft de migratie naar de Europese overschrijving inmiddels gepland. Voordelen worden vooral verwacht bij internationaal betalingsverkeer. Knelpunten zien bedrijven hoofdzakelijk in de kans op fouten bij overboekingen door klanten.

Ondernemers kunnen via de website van de huisbank(-en) vaak specifieke informatie vinden over wat de bank voor hen kan betekenen. Ook kunnen zij zich wenden tot het SEPA-bureau van DNB: programmabureausepa@dnb.nl. Verdere informatie is te vinden op www.overopiban.nl.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond