Deel dit artikel
-

Dropbox in maart naar de beurs

Opslagbedrijf Dropbox gaat definitief naar de beurs onder de noemer DBX, mogelijk al eind maart. Het wordt de eerste grote techbeursgang van 2018.

Het Amerikaanse bedrijf biedt opslagcapaciteit voor digitale bestanden in de cloud. De software voor Windows, Mac, iOS en Android zorg voor automatische synchronisatie.

Het bedrijf hanteert een freemium model – gratis accounts krijgen standaard 2 GB aan opslagcapaciteit – en zou 11 miljoen betaalde gebruikers hebben op een totaal van 500 miljoen. Per betaalde gebruiker verdient Dropbox ongeveer 111 dollar.

Volgens gedeponeerde stukken had Dropbox in 2017 – toen exact tien jaar oud – een omzet van 1,1 miljard dollar. In 2016 bedroeg de omzet 845 miljoen. Winst wordt niet gemaakt, vorig jaar eindigde Dropbox 112 miljoen in het rood.

De Amerikanen hebben tot nu toe 600 miljoen dollar aan financiering opgehaald tegen een waardering van 10 miljard dollar. Het is de vraag of die marktwaarde wordt gehaald met de beursgang. Niettemin zal oprichter en CEO Drew Houston persoonlijk nog het meest profiteren van de beursgang. Hij bezit een kwart van de aandelen, een fractie meer dan investeerder Sequoia Capital.

Volgens The Financial Times wil Dropbox met diverse klassen aandelen voorkomen dat aandeelhouders te veel macht krijgen. Investeerders Sequoia en Accel Partners krijgen aandelen met tien keer zo veel stemrecht.

Houston en partner Arash Ferdowsi richtten Dropbox op als studenten van het Massachusetts Institute of Technology. Aanvankelijk luidde de naam Evenflow, naar een nummer van rockband Pearl Jam.

De beursgang van Dropbox zal met veel belangstelling gevolgd worden. De meeste tech-IPO’s van het afgelopen jaar zijn geen groot succes geworden. De koers van Snap staat voortdurend onder druk en de beursgang van maaltijdbezorger Blue Apron werd een regelrechte mislukking.

De belangrijkste concurrent van Dropbox is Box, dat drie jaar geleden naar de beurs ging maar veel kleiner is. Box claimt dat het zich meer richt op grote ondernemingen. Box heeft 80.000 betalende klanten, waaronder Foster Farms en LionsGate en is net als Dropbox nog verliesgevend. Het bedrijf maakt woensdag zijn jaarcijfers bekend.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond