Deel dit artikel
-

Duitse hackers reproduceren vingerafdruk met digitale foto

De Duitse Chaos Computer Club beweert dat het vingerafdrukken kan reproduceren van foto’s waarop slechts vingers of duimen zijn te zien. Jan Krissler, bijgenaamd Starbug, demonstreerde de methode gisteren op het jaarcongres van de hackersvereniging in Hamburg aan de hand van een foto van de duim van de Duitse Minister van Defensie Ursula von der Leyen.

De truc is volgens Krissler makkelijk te realiseren met behulp van een standaard fotocamera in combinatie met commercieel verkrijgbare software genaamd VeriFinger. Het moet uiteraard wel gaan om een foto die van dichtbij is genomen. Maar ook wanneer maar een deel van een duim is te zien kan de volledige vingerafdruk worden gereproduceerd door meerdere foto’s te combineren.

Er is volgens hem weinig kennis van zaken voor nodig, zodat iedereen het kan. Krissler voorspelde dat ‘politici voortaan handschoenen gaan dragen als ze zich publiekelijk vertonen’.

Hackers demonstreerden gisteren ook hoe met een 10 megapixel camera zeer goede opnamen van de ogen van Angela Merkel kunnen worden gemaakt, zodanig dat daarmee systemen voor irisherkenning kunnen worden misleid.

In 2013 toonden dezelfde hackers aan dat de biometrische bescherming van de iPhone 5S kon worden gekraakt. En dat ook nog op basis van een kopie van een vingerafdruk op een vel paper of glasplaat. Hoewel aardig wat stappen zijn vereist om de Touch ID-bescherming te passeren, is de procedure tamelijk simpel. De vingerafdruk wordt eerst gefotografeerd met een resolutie van 2400 dpi. Daarna afgedrukt op een laserprinter met 1200 dpi op een transparant vel papier of glas. Daarop wordt een soort houtlijm gesmeerd. Deze afdruk wordt weer gebruikt om de scanner van de iPhone 5S te misleiden.

Krissler benadrukte vorig jaar al eens dat ‘ik mijn wachtwoorden meer vertrouw’.

Foto: de ogen van Angela Merkel.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond