Deel dit artikel
-

Duitse Spoorwegen begint techinvesteerder

Deutsche Bahn wordt een actieve investeerder in de Duitse techgemeenschap. De Spoorwegen opent daartoe binnenkort een fonds.

Het fonds Digital Venture GmbH beperkt zich bewust tot seed en Series A-rondes. Het soort bedrijven waarin ze investeren moet direct verband houden met de kernactiviteiten van moederbedrijf Deutsche Bahn, dus: vervoer per rails, dienstverlening naar conusmenten en wellicht ook transport in algemene zin.

Fondsmanager Manuel Gerres wordt volgens Gründerszene ook de baas over de nieuwe DB-afdeling die als een soort bedrijvenbouwer moet gaan functioneren. Die tak staat vooral in het teken van netwerken met intern en extern belanghebbenden en hen elkaar leren kennen. Dat moet ook tot nieuwe diensten en soepelere bedrijfsprocessen leiden.

Hoe groot het Digital Venture-fonds wordt, is nog niet bekendgemaakt.

In Nederland kennen we sinds vorig een ietwat vergelijkbare situatie. Toen werd het Mainport Innovation Fund II opgericht door KLM, Schiphol, TU Delft, Havenbedrijf Amsterdam en NS. Het Havenbedrijf Rotterdam is partner in accelerator PortXL, dat begin volgend jaar weer een nieuwe ronde begint.

Foto: Jacob Bøtter (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond