Deel dit artikel
-

Vervoerder Arriva test mobiel reis- en betaalsysteem

Vervoerder Arriva Nederland test sinds deze week het mobiele reis- en betaalsysteem Touch&Travel. Daarbij dient de smartphone als vervoerbewijs tijdens de reis.

De proef wordt uitgevoerd met een vooraf geselecteerd aantal testpersonen die kunnen reizen met de noordelijke treinlijnen in de provincies Friesland en Groningen en enkele buslijnen van Arriva in de provincie Friesland. Arriva wil de bevindingen van de proef ook delen en bespreken met geïnteresseerde partijen, met als doel de ‘volgende evolutionaire stap’ in het openbaar vervoer te definiëren.

Een intelligent backend systeem verzorgt de complexe route- en tariefbepaling. Facturering vindt achteraf plaats door middel van automatische incasso. Gemaakte reizen en facturen kunnen worden ingezien via een internetportaal.

Touch&Travel is een Duits systeem van DB Mobility Logistics, een dochter van de Duitse spoorwegen. Sinds 2010 is het in Duitsland succesvol operationeel. Het bedrijf zou in 2008 worden verzelfstandigd, maar dat is er door de economische crisis niet meer van gekomen.

Arriva ziet het systeem als aanvulling op de OV-chipkaart. In diverse klanttevredenheidsonderzoeken wordt die kaart positief beoordeeld en dat bevestigt volgens de vervoer de behoefte aan multimodale en gemakkelijk te gebruiken oplossingen voor een reis in het OV. ‘Continue ontwikkelingen in nieuwe, draadloze technologieën en het stijgende gebruik van smartphones leiden ertoe dat er nog meer naar betere innovatieve oplossingen voor het reis- en betaalgemak in het openbaar vervoer gekeken moet worden.’

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond