Deel dit artikel
-

Ebay benoemt Oscar Diele tot directeur Marktplaats

eBay Nederland heeft zijn grootste concurrent Marktplaats overgenomen voor 225 miljoen euro. De activiteiten worden onder de huidige naam voortgezet en de 130 werknemers blijven in Emmeloord. Oscar Diele, voorheen van Wehkamp en eBay Nederland, wordt directeur van Marktplaats. De huidige directeur Frank Crebas gaat zich bezighouden met strategie en communicatie.

Volgens Diele wil eBay zijn klanten op verschillende manieren bedienen, zowel via online advertenties als veilingen. Van integratie zal geen sprake zijn, behalve in de overhead, zegt Diele. “Het zijn gescheiden formules, dat laten we ook zo. We gaan klanten die bij Marktplaats adverteren bijvoorbeeld niet adviseren om hun producten ook te veilen via eBay.” Ook de helpdesk blijft voorlopig in Emmeloord.

Marktplaats.nl werd in 1999 opgericht en was al die tijd in handen van Het Goed Beheer BV, een keten van kringloopwarenhuizen. Die heeft er nu niets meer mee te maken, zegt Diele. Wel heeft eBay alle buitenlandse activiteiten van de Marktplaats BV overgenomen, waaronder die in Duitsland, Spanje, Turkije en Canada. Die zijn gebundeld onder de noemer Intoko. “In Turkije zit eBay nog niet, op deze manier kunnen we ook daar actief worden,” zegt Diele.

Marktplaats.nl boekte over 2002 een omzet van 2,4 miljoen euro met een winst voor belasting van 800.000 euro. In 2003 werd een omzet van 6 miljoen geboekt met een winst van 3 miljoen euro, verklaarde Frank Crebas in september van dit jaar tegen Emerce. Dat zou betekenen dat eBay nu 75 keer de winst heeft betaald voor Marktplaats.

Mede-eigenaar R.Bouman van Het Goed zegt in De Telegraaf  dat de omzet van Marktplaats dit jaar in de buurt van de 12 miljoen euro komt.

Marktplaats heeft 2 miljoen bezoekers per maand, evenveel als eBay Nederland. Verdiend wordt er aan advertenties van artikelen van meer dan 200 euro. Dat blijft ook zo, zegt Diele, ondanks concurrentie van sites als Speurders.nl, die dergelijke advertenties gratis blijven plaatsen.

De Telegraaf, de eigenaar van Speurders.nl, wilde een half jaar geleden Marktplaats.nl inlijven, maar kon toen geen overeenstemming bereiken over de prijs. “Het bedrag dat wij boden was veel lager dan wat eBay op tafel heeft gelegd,” zegt Maarten Roelofs van Speurders. “Wat eBay voor Marktplaats heeft betaald vinden wij niet realistisch. We gaan dan ook gewoon op de oude voet door met Speurders.”

Deel dit bericht

12 Reacties

Jos

Hoppa. Vul de badkuipen maar weer met Breezers. De nieuwe economie is terug!!

nikao

uhm.. is 75 keer de winst niet wat erg veel om te betalen??.. kunnen wel zeggen dat de nieuwe economie terug is, maar ik mag toch hopen dat we wel wat geleerd hebben en niet weer een zeepbel gaan creeren?

Anders Floor

Het bedrag klinkt inderdaad erg hoog, maar je moet er niet al te makkelijk aan voorbij gaan wat het betekent om *de* plek te zijn waar mensen het eerst kijken als ze iets aan willen schaffen. Alleen al in Nederland heb je het dan over een markt die in de orde van grootte van honderden miljoenen of miljarden ligt. Het zou Ebay op de huidige manier jaren en jaren kosten om die positie te verkrijgen, zeker na de voortvarende lancering van Speurders.nl. Een tweede opzet a la Speurders lijkt ook kansloos omdat de nog onafhankelijke 2ehands-sites na Marktplaats en de Speurders-partners daar simpelweg te weinig aanbod voor hebben. Bovendien lijkt Ebay kapitaalkrachtig genoeg om het risico te kunnen nemen. Derde kwartaal van 2004 draaiden ze 182 miljoen dollar winst op een omzet van 806 miljoen. Voor heel 2004 gaan ze uit van 3,25 miljard omzet. Tel daarbij op dat het einde van de omzet- en winststijging van Marktplaats.nl nog lang niet in zicht is, en het bedrag wordt al een stuk beter verklaarbaar. Ik vraag me nu wel af hoe men zich in Amsterdam nu voelt. De "enkele miljoenen" die de komende jaren zijn vrijgemaakt voor het laten slagen van Speurders lijken nu opeens wel heel nietig. Anders Floor, Bedrijfsleider.nl

danny van der cingel

Gefeliciteerd, heren/meneren van Het Goed Beheer BV! eindelijk weer eens een mooie exit in de nederlandse internetwereld, zeer inspirerend… groet, danny

Robert Brugman

€225 voor een bedrijf dat €6 winst draait. Ik snap het niet.Voor dat geld start je een nieuwe site. Voor die €225 kun je mensen het eerste jaar geld gaan geven om hun advertentie op de nieuwe site te plaatsen en ook nog geld overhouden…. Echt marktaandeel kopen dus. Wellicht wat kort door de bocht, maar ik vraag mij af hoe E-bay dit gaat terugverdienen. Een investering met een terugverdientijd van 75 jaar lijkt mij bedrijfseconomisch namelijk niet heel slim.Ze zien blijkbaar mogelijkheden door Marktplaats de winst substantieel te vergroten. Ik heb alleen nog niet gelezen hoe…. 

Steven Jaski

Het verhaal gaat dat Ebay in aandelen heeft betaald. Heel slim. Speurders zal haar online advertentie budget nu flink moeten ophogen.

Wijsneus

Niet volgens het persbericht: "paid in cash"

Louis

Proficiat Polderboys, En dat allemaal gebaseerd op een eenvoudige kringloopwinkelformule-gedachte, wellicht dat er nu echt een veilingsite kan komen voor alle kringloopbedrijven in Nederland met een heuse kringloopveiling…Wat dan ook echt ten goede kan komen voor alle kringloopwinkels en haar consumenten.  Met vriendelijke groet,Louis

Michael

re: Steven janski Volgens het persbericht wordt er afgerekend in contanten – dus geen aandelen. Met je speurders reactie ben ik het wel eens; wat zullen die (en de telegraaf directie) gedacht hebben toen ze zagen dat eBay 225 miljoen in de NL markt steekt ! Lijkt me niet dat eBay op een of andere manier nu zich nog de markt laat afnemen – daar steken ze denk ik gerust nog wel een paar miljoentjes bij mocht dat nodig zijn.

Ton

Zou eBay nu echt zoveel interesse hebben in de Nederlandse markt of zou het gaan om de (mogelijke) uitbreidingen naar Duitsland, Spanje, Turkije en Canada? Die uitbreidingen stellen nu trouwens nog niet zo veel voor, misschien een methode geweest om marktplaats in de etalage te zetten. In ieder geval, gelukt en goed gedaan!

Marko

Ik denk dat ook de investering van ebay in Paypal en de aankomende samenwerking van de banken (Ideaal) debet hebben aan het hoge bedrag voor Marktplaats. Mijn verwachting is dat de Paypal betaalwijze binnen de korste keren wordt uitgerold via Marktplaats en dat biedt dus een gigantisch gebruikers aantal en een hoge acceptatie binnen Nederland.Volgens mij is het paypal product nu al een flinke bijdrage aan de winst voor eBay, op deze wijze kan eBay niet alleen hun eigen positie in de particuliere internet handel versterken maar ook die van Paypal als geaccepteerd betaal middel.Ik den ik dat de investering met deze mix op zich wel terugverdient kan worden.

harry de koning

Marktplaats heeft m.i. veel te danken aan haar "zolderimago". Zou het niet zo zijn dat men (de klanten) nu anders kijkt naar de site en dat veel mensen uit een soort van afgunst niet meer op de site adverteren? Nederland is toch geen land waar men elkaar rijkdom gunt?Toch?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond